Zűr van a vegykonyhában?

2017.07.05. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Szervezetünk legnagyobb vegykonyhája a máj: számtalan anyagot kell feldolgoznia, lebontania, átalakítania és közömbösítenie, hogy az anyagcsere-folyamatok egymással teljesen összhangban bonyolódjanak le, és a sejteket ne árasszák el bizonyos alap- és méreganyagok.

E természet által teremtett labor pontos és alapos működését soha nem utánozhatja a legmodernebb, legtökéletesebb kémiai laboratórium sem. Nem véletlen ezért, ha a máj megbetegedése annyi panasz, tünet okozója. Érdemes hát óvnunk, védenünk, kímélnünk minden fölösleges tehertől. Hogy mit tehetünk ezért, kiderül az alábbiakból.

A máj a jobb bordaív alatt helyezkedik el, legnagyobb és legfontosabb szerveink egyike. Számtalan funkciót tölt be és hangol össze. Nincs még egy olyan szervünk, amely meglévő állományának csupán 15-20%-ával is képes lenne betölteni legfontosabb feladatait.

 

A máj legfontosabb funkciói

Fehérjetermelés, fel- és átépítés

Zsíranyagcsere irányítása, koleszterintermelés

Egyes cukorformák átalakítása a szükségletnek megfelelően

A fehérjék szénhidráttá és a szénhidrátok zsírrá alakítása

Vér- és energiaraktár (az utóbbit szénhidrátok formájában tárolja)

Vitamin aktiválás és raktározás: A, D, E, B12, C, K

Enzimtermelés: az anyagcsere folyamatok irányításához

Véralvadási faktorok előállítása

Hormonok lebontása, átalakítása (szteroidok)

Méregtelenítés: a szervezetbe bekerülő vagy ott termelődő idegen vagy felesleges anyagok lebontása és átalakítása

Epetermelés, az epekörforgás irányítása

Immunfunkciók: nyirok- és ellenanyag-termelés, fagocita termelés (eltakarító sejtek)

 

Zsírmáj

Nagyon gyakori probléma a mai jóléti társadalmakban, hogy a szükségesnél több étel, a kevés mozgás, a zsírosabb étkezés és az élvezeti szerek egyre gyakoribb fogyasztása miatt a máj ugyanúgy elzsírosodik és nagyobb lesz, mint a ketrecbe zárt és tömött libáé vagy kacsáé.

A tünetek többnyire nem túl jellegzetesek, feltűnőek: puffadás, teltségérzet, bizonyos ételek nehéznek és megemészthetetlennek tűnnek, fáradékonyság, alvászavarok jelentkeznek, a koncentrálóképesség csökken, a beteg ingerlékenyebbekké, türelmetlenebbekké válik.

Gyakran először csak a szűrővizsgálatok során derül ki, hogy valami nincs rendben, mert emelkedettebbek a májfunkciós értékek, a vérzsírok, nemritkán a vércukor és a húgysav is. Ez az elváltozás a komplett anyagcsere-betegség része, és nem annyira jelentéktelen, mint ahogy azt korábban vélték.

A folyamat előrehaladása ugyanis további komolyabb szövődmények sorát vonhatja maga után: magas vérnyomás, cukorbetegség, köszvény, emésztési zavarok, epeürülési zavarok, epekő, immunológiai és egyéb pszichés problémák (lehangoltság, memóriazavarok, depresszió).

Ha vérzsír értékei vagy a májfunkciós próbák eltérnek a normálistól, akkor Ön sem egészséges már, még akkor sem, ha különösebb panaszai nincsenek. Az anyagcsere-betegség tüneteinek kezelése és a kórfolyamat feltartóztatása pedig csak akkor lehet eredményes, ha belátja a változtatás szükségességét, és a kezelésben Ön is aktívan részt vesz.

 

Sárgaság

Gyakran előfordul, hogy a bőr váratlanul, minden előzetes tünet nélkül besárgul. Aki átélt már ilyet, tudja, milyen riasztó, amikor reggel a tükörből egy kikericssárga arcú ember néz vissza rá. A sárgaság, diffúz sárgás (egész világostól a narancsos árnyalatig) elszíneződés a bőrön és a szem fehérjéjén is előfordulhat. Ha már régebb óta fennáll, kellemetlenül bűzös lehelet, a vizelet zöldes-barnás elszíneződése és viszketés is társulhat hozzá.

A sárgaság nagyon sok okra visszavezethető, többnyire májbetegség jele, de más probléma kísérője is lehet. Feltétlenül el kell különíteni az "álsárgaságot" előidéző állapotoktól. A felső szemhéjon, a kézháton, az ujjakon és a kötőhártyán előforduló sárgás foltok (xantelezmák) általában cukorbetegségre és a zsíranyagcsere zavaraira utalnak.

Egyes kémiai anyagok is megfesthetik a bőrt (például pikrinsav-mérgezéskor), a krónikus vesebetegek bőrszíne is sárgás, de inkább szürkés, és nem olyan élénk színű. Ha valaki túl sok sárgarépát, sütőtököt vagy béta-karotint fogyaszt, annak legelőször a tenyere és a talpa lesz narancssárga, a szemfehérje fehér marad.

A sárgaság leggyakoribb okai

Májbetegségek: mérgezések, fertőzések, gyulladások, autoimmun betegségek

Gyógyszermellékhatás (altatók, nyugtatók, szteroidok, fogamzásgátlók, egyes antibiotikumok)

Drogfogyasztás (alkohol, kábítószer)

Nagyfokú vörösvértest-szétesés: születéskor, traumák után

Epebetegségek: epekő, epehólyag-deformitások, epevezeték-elzáródás, krónikus gyulladások

Az epekörforgás zavarai (Gilbert-kór, Dubin¬Johnson-kór...)

Epepangás: szteroidok, fogamzásgátlók, terhesség, májcirrózis miatt

Daganatok: máj-, epehólyag-daganat, hasűri daganatok kísérője, májáttétek

 

Májgyulladás 

A májgyulladások jó része fertőz, ráadásul az A-vírus okozta gyulladáson kívül a többi komolyabb szövődménnyel is jár: májzsugor, májfunkciós zavarok, vérzések, ödémák, hasi folyadék, alvadási zavarok, májkóma stb.

A fertőzések az A-vírusnál étellel, nyállal és más testnedvekkel, a B- és C-vírusnál pedig vérrel, szexuális úton és injekciós tűvel terjednek. Az utóbbiak sokkal súlyosabb lefolyásúak, gyógyulásuk vagy a tünetek enyhülése lassúbb, vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Sajnos pont ezen fertőzések száma gyarapszik egyre inkább a drogfogyasztásnak

 

MÁjMÉRGEK

Az alkohol

A mértéktelen alkoholfogyasztás a leggyakoribb májbetegséget kiváltó tényező. A májzsugor nyolcszor gyakoribb a rendszeresen alkoholt fogyasztók körében, mint az átlag lakosoknál. A rizikó az alkohol mennyiségével és a rendszeres fogyasztás tartamával arányosan növekszik: azoknak a férfiaknak, akik pl. 15-20 éven keresztül napi 80 g alkoholt magukhoz vesznek (ez körülbelül 2 liter sör, vagy 1 liter bor), szinte biztosan májzsugoruk lesz.

Nőknél mindehhez fele mennyiség is elegendő. Persze az egyéni érzékenység nagyon eltérő, van, akinek sokkal kevesebb is komoly gondot okoz, mások viszont viszonylag nagyobb mennyiséget is hosszabb ideig mellékhatások nélkül fogyaszthatnak.

A különbség abból adódik, hogy a férfiak alkoholt lebontó enzimei lassabban dolgoznak, ezért az ő szervezetükben az alkohol és annak közti lebomlási termékei (acetaldehid, metilalkohol) sokáig keringnek, és így hosszabb ideig képesek kártékony hatásukat kifejteni. A nőknél az alkohol sokkal gyorsabban lebomlik. Egy azonban mindenkinél közös: a máj számára abszolút ártalmatlan mennyiségű alkohol nincs!

 

A gombák

A gyilkos galóca és a többi mérgező hatóanyagokat tartalmazó gombaféle toxikus anyagai a májon és a vesén keresztül választódnak ki, ezért elsősorban azok károsodását idézik elő. Az első tünetek többnyire az étel elfogyasztását követő 24 óra múlva jelentkeznek: súlyos hasmenés, hányás, láz, kiszáradás formájában.

Majd 4-5 nap átmeneti enyhülést követően alvadási zavarok, spontán vérzések, sárgaság és vizeletkiválasztási zavarok jelentkeznek. Ilyen esetben természetesen azonnali kórházi kezelésre van szükség, egy napot sem szabad otthoni önkezeléssel elvesztegetni!

A penészgombák sokkal alattomosabban "támadnak": rendkívül intenzív rákkeltő és májkárosító hatóanyagokat (aflatoxinokat) termelnek. A kisebb mennyiségek rendszeres szervezetbe jutása ugyan nem okoz a fentihez hasonló rohamos kimenetelű súlyos állapotot, azonban a sok kicsi sokra megy, és növeli a májkárosodás vagy daganatképződés kockázatát.

 

A gyógyszerek

Jelentős hányaduk idéz elő rendszeres fogyasztást követően enyhébb-komolyabb májkárosodást. Vannak, akik erre is sokkal fogékonyabbak: náluk már kisebb adag is súlyos májgyulladást és epepangást vált ki.

Nagyjából a gyógyszer bevétele után egy héttel sárgaság és viszketés, tompa májtáji nyomás, étvágytalanság jelentkezik. Leggyakrabban a következő szerek károsítják a májat: hormonok ¬ szteroidok, fogamzásgátlók, pajzsmirigyhormon ¬, hashajtók, antibiotikumok, vércukorcsökkentők, nyugtatók, altatók, daganatellenes szerek.

 

A vegyszerek

A permetezőszerek, a növényvédők, egyes tisztítószerek, a tartósítók, az építkezésnél használt festékek, hígítók, favédők, szerves oldószerek stb. a bőrön, a tüdőn és a szájon át bejutnak a vérpályába, és elárasztják a májat. Az arra érzékenyeknél, vagy akiknek a mája más okokból már amúgy is gyengébb, könnyen súlyos betegséget válthatnak ki.

 

DIÉTA

A májbetegségek kezelése szempontjából elengedhetetlenül fontos a diéta. Ami sajnos gyakran azért is problémás, mert a betegek többsége már eleve étvágytalan. Ezen és a belőle fakadó vitamin, ásványi anyag és nyomelem hiányon legegyszerűbben azok pótlásával és vitamindús zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó ételek, italok fogyasztásával segíthetünk. Nagyfokú májkárosodás esetén azonban a túlzottan nagy adagok használatát kerülni kell, mert a szervezet ilyenkor másképp hasznosítja őket.

 

AJÁNLHATÓ ÉLELMISZEREK

A következő élelmiszerek javítják a máj működését és az epe ürülését: hajdina, tökmag, sárgarépa, gesztenyeméz, gyermekláncfű levélből készült saláta, gesztenye, tejsavó, olívabogyó és -olaj, cékla, savanyú káposzta, savanyított tejtermékek, édes mandula, barna rizs (a benne található glukuronsav elősegíti a máj méregtelenítő tevékenységét), a leveles saláták (főleg a chicoree), a zsázsa, a zöldbab és a brokkoli.

Természetesen más ételek is fogyaszthatók, ha nem okoznak panaszt. Azonban feltétlenül kerülni kell a túlzott fehérjefogyasztást, elsősorban a húsokat, az élvezeti cikkek fogyasztását (koffein, feketekávé, az alkohol minden formáját), nem javasoltak a zsíros és erősen fűszeres ételek sem.

Időszakosan nem árt itt is egy-két nap léböjtöt, tejsavó napot vagy orvosi felügyelettel hosszabb méregtelenítő kúrát beiktatni, mert azzal jelentősen javulhat a májfunkció, csökkenhetnek a kísérő tünetek, sőt akár a kórfolyamat is lelassítható vagy megállítható.

 

MÁJBETEGSÉGRE UTALHATNAK

Fáradékonyság, tompultság, aluszékonyság

Csökkent teljesítőképesség

Étvágytalanság

Puffadás, teltségérzet

Bizonytalan hasi panaszok

Sárgás bőrszín és szemfehérje

A hüvelyk és a kisujj begye, valamint a tenyér vöröses

Kis vörös pókerek az orcán, orron, a mellkason, felkaron, háton

Málnavörös nyelv

Kiszélesedett és megvastagodott ujjbegyek, vastag, hajlott körmök

Töredező, fényét vesztett haj, hajhullás

 

 

Forrás: Ideál - Reforméletmód magazin

Megjelent: Ideál - Reforméletmód magazin; 2002.

 

2017-07-02 09:37:25 Informed


Cikkajánló
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing