Zeneakadémia - több, mint hangversenyterem

A Zeneakadémia több mint egy hangversenyterem: szent csarnok, ahol olyan zenészgenerációk nőttek fel, akik világhírűvé tették az intézményt - mondta a megújult Liszt Ferenc téri épület kedd esti megnyitóján Batta András rektor.
Ma ünnepeljük Liszt Ferenc, a Zeneakadémia alapítójának születésnapját, aki életével azt példázta, a zenének milyen óriási a hatalma az emberi lelken, kompozíciós művészete pedig azt, milyen erősen tudja fejleszteni a társadalmat a zene - fogalmazott.

Batta András felidézte: ebben az intézményben nőtt fel az a muzsikusgeneráció - Dohnányi, Bartók, Kodály, Weiner és Kálmán Imre -, amely "elindította" a 20. századi magyar zenét, majd ott tanult többek között Solti György, Reiner Frigyes, Ormándy Jenő, Fricsay Ferenc, Cziffra György, Anda Géza, Fischer Annie, Kocsis Zoltán, Schiff András és Marton Éva is.

A Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett épület most eredeti formájában tér vissza - hangsúlyozta a rektor, emlékeztetve: a 2003-ban indult felújítási projektet valamennyi azóta hivatalba lépett magyar kormány támogatta. "Reméljük, az eljövendő kormányoknak is kedvence lesz a Zeneakadémia" - fogalmazott.

A 13,2 milliárdba kerülő felújítási projektet a magyar állam 10 százalékos hozzájárulása mellett az Európai Unió finanszírozta, és a rekonstrukció érdekében megmozdult a civil szféra is - mondta el a rektor.

Batta András szólt a nyitóhangversenyről is, kiemelve: a műsor a Zeneakadémia épületének lelkét kívánja tükrözni.

Zeneakadémia megnyitó. HOL Magazin 2013.

Az ünnepségen részt vett Sólyom László és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Boross Péter, Medgyessy Péter és Bajnai Gordon volt kormányfő is.

A gálakoncerten a Zeneakadémia Fúvós tanszékének hallgatói Sándor László Fanfár a Valóságos Szentháromság tiszteletére című darabját, az intézmény Alma Mater Kórusa és Farkas Gábor (zongora) pedig a Himnuszt adták elő. Brahms V. Magyar táncát Kelemen Barnabás és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara tolmácsolta, majd egy népdalcsokor következett Csizmadia Anna közreműködésével. Bartók Béla 44 hegedűduójából Kelemen Barnabás és Kokas Katalin játszott részleteket; Bartók Béla Levél az otthoniakhoz és Kodály Esti dal című munkái pedig a Nemzeti Gyermekkar tolmácsolásában csendültek fel; a karnagy Thész Gabriella volt.

Zeneakadémia. HOL Magazin 2013.

Devich Gergely Bach C-dúr cselló szvitjének prelúdiumát adta elő, Bogányi Gergely Liszt Don Juan parafrázisát zongorázta, Dohnányi c-moll zongoraötösének Allegro tételével pedig a Keller Kvartett és Várjon Dénes lépett színpadra.

A Batta András és Csonka András által összeállított ünnepi műsor Beethoven Karfantáziájával zárult; a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát és Alma Mater Kórusát Kocsis Zoltán vezényelte; közreműködött Farkas Gábor (zongora), Vörös Szilvia, Balgova Gabriella, Ambrus Orsolya, Dani Dávid, Beéri Benjámin és Zou You (ének).

 

MTI 2013. október 22., kedd 21:09
Fotó MTI 


Cikkajánló
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing