XII. Napfényes Fesztivál

Június első vasárnapján újra Napfényes Fesztivál! És ha Fesztivál, akkor közös ünnep és vigasság! A testi, lelki, szellemi feltöltődés e sokak által várt napján felnőttek, tinik és gyermekek együtt, de akár külön-külön is fesztiválozhatnak, hiszen a szervezők mindenkire gondoltak. Egész nap izgalmas előadások és különleges koncertek, vidám szabadtéri gyermek- és felnőtt programok, valamint kézműves és bio vásár várja a látogatókat. 24 különféle kiscsoportos foglalkozás és 35 téma közül nyílik lehetősége a látogatóknak az egyéni természetgyógyászati konzultációk megismerésére, kipróbálására.

Ajándék ez a nap!

2015. június 7., vasárnap

Budapest, Petőfi Csarnok

Az idei, sorban a tizenkettedik Napfényes Fesztivál azért is különleges, mert a Petőfi Csarnok valószínűleg utoljára telik most meg élettel. A Fesztivállal lényegében búcsúzik a több évtizedes múltú rendezvényközpont. Lezárul egy korszak, jövőre új helyszínen várja vendégeit a Napfényes Fesztivál. 

De most még miénk a Liget, a napfényes június, a patinás épület és a megszokott fesztiválhangulat.

Egy színpad a felnőtteknek, egy a gyermekeknek 

A nagyszínpadon idén is Magyarország legnevesebb holisztikus szemléletű szakemberei osztják meg bölcs gondolataikat a közönséggel az élet legfontosabb és mindannyiunkat érintő kérdéseiről: prof. dr. Bagdy Emőke pszichológus és pszichoterapeuta, Boldizsár Ildikó meseterapeuta, Tarr Bence László filozófus, kulturális antropológus és Váradi Tibor vallásbölcsész, természetgyógyász előadásai hangzanak el.

A lelki-szellemi témájú előadások között különleges zeneélmények várják a fesztiválozás közben kicsit megpihenni vágyókat. A sztárvendégek Malek Andrea és Sasvári Sándor énekesek és Kövi Szabolcs fuvolaművész lesznek. Igazi kuriózumot ígér a modern hagyományőrzés csapata, a HuNKuN Táncegyüttes, amely művészi formában viszi színpadra a múlt nyers erőit, amely ugyanakkor át van hatva a jelen kor érzelmeivel. 

A fesztivál záróakkordja a Misztrál együttes különleges koncertje lesz. Megzenésített verseikben és népdalfeldolgozásaikban a világon egyedülálló, csodálatos módon ötvözik a magyar népzenei hagyomány motívumait a ma divatos világzenei irányzatokkal.

A szabadtéri színpad a gyermekeké lesz. Itt varázslatos bűvészek, bábosok, zenészek és színészek szórakoztatják a legkisebbekből álló nagyérdeműt. Sok előadás interaktív, a nézők maguk is alakíthatják a műsort. Idén a Tintaló Cirkusz, Méhes Csaba a mindig játékos kedvű pantomim művész, Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar, a Rózsapiros Bábtársulat, valamint Bussy Gábor ajándékozzák meg a gyermekeket színes produkcióikkal, utóbbi hagyományos és különleges hangszerekről tartva bemutatót. 

„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.”

A Napfényes Fesztivál hagyományosan a természetes gyógymódok egész sorát kínálja kipróbálásra. Magyarország egyik legnagyobb természetgyógyászati központja, a Napfényes Gyógyközpont 35 szakemberrel várja a vendégeket, többek között különféle masszázsokkal, íriszdiagnosztikával, hajanalízissel, biológiai fogászati és homeopátiás tanácsadással, kineziológiai oldással, családi és párkapcsolati konzultációval, valamint önismereti asztrológiával – hogy csak néhányat említsünk a gazdag kínálatból. A hölgyeket ezen felül szépítő pillanatok várják a Dr. Hauschka természetes szépségápolási standjánál, bőrápolási és sminktanácsok formájában.

A külön a fesztivál számára felépített workshop-csarnokban szintén tapasztalt trénerek és gyógyítók tartanak bemutatókat az önismereti és egészséges életmóddal kapcsolatos módszerek tárházából, kiscsoportos foglalkozások keretében. Ízelítő a témákból: gerinctorna, Bach virágterápia, böjt és tisztítókúrák, párkapcsolat, gyermeknevelés, konfliktuskezelés, grafológia, transzformációs meseterápia, valamint Enneagram és asztrológia. A módszerek többsége kipróbálható lesz, így a saját tapasztalat is segíthet a résztvevőknek a személyre szabott gyógymód megtalálásában. 

Szabadtéri egyveleg felnőtteknek és gyermekeknek

 

Önismereti utca Festősátor Meseösvény Zenesátor Zsonglőr-sátor Kézműves sátor Társasjáték-sátor Hagyományok sátra Környezetvédelmi sátor Dúlasátor

 

A fesztivál kínálatában több felnőtteknek szóló program is található, mint például az Önismereti utca, amely az egyik legnépszerűbb foglalkozásnak számít. Ennek keretében a különböző állomásokon játékos, kreatív és gondolatébresztő gyakorlatokon keresztül kapunk olyan élményeket, amelyek továbbsegíthetnek bennünket mindennapjaink kihívásain. Idén többek között arra keressük a választ, hogy hogyan valósítsuk meg céljainkat, mi segítheti, és mi akadályozhatja álmaink valóra váltását, és hogy mi az, ami valójában fontos számunkra.

Érdemes meglátogatni a Festősátort is, ahol idén Goethe színtana a téma. Kevésbé ismert tény, hogy a Faust és több más remekmű írója egy egészen különleges színtant is megalkotott. A festősátorba betérők ebből kaphatnak ízelítőt. Az alkotókedvűeknek magával ragadó színélmény-festésben is részük lehet. Ők maguk is valódi művészekké válhatnak, és elkészíthetik saját személyes amulettjüket.

 

A családbarát hagyományokhoz híven ismét lesz Meseösvény a gyermekek számára, amelynek varázslatos mesevilágban a legkisebbek maguk is mesehősökké válhatnak. Az ösvényen tündérekkel, manókkal és varázslókkal találkozhatnak, és a mese végére megtalálhatják az igazi kincset. Ez az élmény segít, hogy még közelebb kerüljenek a mesék varázslatos világához, s így később saját életük valódi hőseivé váljanak. A tét nem kicsi: a valódi varázsmese-hősök olyan embert mintáznak meg, aki harmóniában él saját magával, embertársaival, a természettel és a természetfelettivel. Olyan ember, amilyenné mindannyian válni szeretnénk.

Hagyományos fesztiválkellék a Zenesátor is. Zenélni öröm, ezért a zenészek minden korosztályra készülnek: az ovisokat zenés mesejátékkal, mondókákkal, a 8-10 éveseket hangszeres játékokkal, a 12 éves és felnőtt korosztályt pedig énekléssel, ritmusos gyakorlatokkal várják.

Csak itt és csak most: a Zsonglőr-sátorban szabadon kipróbálhatók a különféle cirkuszi és zsonglőreszközök, sőt, a közreműködő profi zsonglőrök még segítenek is játszva tanulni. A szellemi kreativitást igénylő játékokat kedvelők a Társasjáték-sátorban szerezhetnek maguknak izgalmas perceket – és új játszótársakat. Itt a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt várják. A leendő anyukák pedig a Dúlasátorban tudhatnak meg többet a természetes szülésről.

Az alkotókedvű vendégek különleges kézműves foglalkozásokon tehetik próbára kézügyességüket: bepillanthatnak a nemezelés, a gyapjúbaba-készítés és sok más kézműves technika titkaiba, és megtapasztalhatják a kétkezi alkotás örömét. 

A „hagyományok sátrában” és a környezetvédelmi sátorban múltunk máig élő értékei és közös jövőnk lesz az interaktív, játékos foglalkozások témája.

Sok év tapasztalata szerint a szülők éppúgy szeretnék élvezni a Fesztivált, mint a gyermekek, ezt elősegítendő idén is gyakorlott óvónénik és tanárok várják a kicsiket a Gyermekvigyázó sátornál, ahol 4 éves kortól vállalják a csemetékre való felügyeletet, 2 óra erejéig. A sátor egy valóságos játékbirodalom, ahol lehetőség van babázni, autózni, rajzolni, vagy csak elvonulni kicsit a zsivajtól egy mesekönyvvel.

Legyen finom, ami egészséges!

A Fesztivál napján a reformkonyhájáról híres Napfényes Étterem és Cukrászda gazdag étel- és italkínálatából válogathatunk. Ínycsiklandozó, tisztán növényi eredetű ételekkel és édességekkel várják azokat, akik szeretnek igazán egészséges finomságokat enni. A Fesztiválon a hagyományos ízek kedvelői és az új ízeket felfedezni kívánók egyaránt megtalálhatják számításaikat.

Sőt, azokat, akik szeretnének bepillantani a vegán konyhaművészet titkaiba, Napfényes mesterszakácsok várják mini-főzőtanfolyamukra, ahol az egészséges kulináris élvezetek praktikái kerülnek bemutatásra.

A Fesztivál kulisszatitkai, avagy hogyan valósul meg egy álom

A korábbi fesztiválok mindegyike többezres közönséget vonzott. Tavaly több mint 3000 adag reformkonyhai finomság és ugyanennyi gombóc fagyi fogyott, 500-an vettek részt a kiscsoportos foglalkozásokon, és több mint 300-an egyéni konzultáción. Az 1000 férőhelyes nagyterem valamennyi előadása és koncertje teltházas volt, és mindenki vásárfiával mehetett haza.

A siker egyik kulcsa minden bizonnyal a többszáz főből álló lelkes önkéntes csapat, amely a fesztivál programját “megálmodja”, előkészíti, majd valóra váltja, egy egész év munkája által. A több mint 340 fő (többek közt művészek, gyógyítók, tanárok, trénerek, szakácsok és kézművesek) hónapokon át, szívvel-lélekkel, közösen készül arra, hogy a vendégek számára évről évre örök élménnyé tegye ezt a napfényes nyárköszöntő ünnepet. Az önkéntesek kisebb-nagyobb csoportokat alkotnak, rendszeresen találkoznak, ötletelnek, végül közösen állítják össze egy-egy tematikus sátor kínálatát. Ők építik meg és díszítik fel a helyszínt, fogadják a vendégeket, készítik el és szolgálják fel a finomabbnál finomabb ételkülönlegességeket, szervezik a programokat és tartják a különféle foglalkozásokat.

Egészséges, színes és kézműves... vásárfia

A Fesztivál napjára sok árus, boltos, kézműves veszi birtokba a területet, és hozza el legfinomabb, egyedi és különleges portékáit: szakkönyveket, bio-élelmiszereket, tisztítószereket és  kozmetikumokat, valamint egyedi kézműves termékeket.

Néhány gondolat a szervezőről

A fesztivál nonprofit alapon, több száz önkéntes részvételével jön létre, akik nem kevés szabadidejüket áldozzák azért, hogy a rendezvény megszülethessen. A szervező Napfényes Élet Alapítvány az év többi részében is aktív: ételt és ruhát oszt hajléktalanoknak, gyermek- és anyaotthonokat támogat foglalkozások szervezésével és adományokkal, illetve rendszeres erdőtakarítást végez önkénteseivel a Budapest környéki erdőkben – csak hogy néhányat említsünk az alapítvány karitatív tevékenységei közül.

Végül, de nem utolsósorban

A Napfényes Fesztivál egyik hagyománya a bűvész-show, ahol ismét tanúi lehetünk annak, hogy minden lehetséges. Csodák márpedig vannak, ugyanúgy, ahogyan maga ez a nap is egy csoda!

Aki nem hiszi, járjon utána, szeretettel várjuk Önt is a Napfényes Fesztiválra!

Nyereményjáték, rajzpályázati felhívás és részletek a fesztiválról: www.napfenyesfesztival.hu


Cikkajánló
- Ismét jön a Re:Verzió a 16. Verzió legsikeresebb filmjeivel!
- A SKULT13 márciusi programjai
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE
- PultAlól 4. - Hol volt hol nem volt
- 10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing