Vitézi játékokat rendeznek Békécsabán

2017.04.27. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Turizmus

Április 30-án és május 1-jén rendezik meg a 4. Békéscsabai Vitézi Játékok hagyományőrző fesztivált a Gabonamúzeum területén - hangzott el hétfőn a Munkácsy Mihály Múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvény a középkori hagyományok népszerűsítését és megőrzését állítja a középpontba. Két napig a lovagi kor kerül reflektorfénybe, a fesztivál célja a hagyományok megélése és a magyarságtudat őrzése - fogalmazott.

Andó György, a múzeum igazgatója elmondta: a fesztivál története arra a kitalált helyzetre épül, hogy Hunyadi Mátyás magyar király meglátogatja fiát, Corvin Jánost, út közben pedig Békéscsabán lovagi tornát rendez. Az valóban történelmi tény, hogy Mátyás 1482-ben fiának adományozta a gyulai uradalmat - magyarázta. Medgyesi Pál, a Munkácsy Múzeum igazgatóhelyettese, a rendezvény főszervezője elmondta: a fesztivál leglátványosabb programja vasárnap délelőtt a hagyományőrzők felvonulása lesz, a rendezvényen több mint százötven, korhű kosztümbe öltözött vitéz és úrhölgy vesz részt, a menetet a szegedi Pavane Történelmi Zászlóforgatók bemutatója színesíti. Szlovákiából és Romániából is érkeznek hagyományőrző csoportok a rendezvényre - fűzte hozzá.

A Gabonamúzeum területén az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan kell kelevézt vagy csatacsillagot dobni, a mesterségek udvara elnevezésű helyszínen kovácsok, bronzöntők, fafaragók, fazekasok, nemezelők, kötélverők és egy középkori könyvkötő műhely munkája is megtekinthető lesz. A Munkácsy Múzeum régészei ismeretterjesztő előadásokat tartanak, például a középkori táplálkozási szokásokról, vagy a viking rúnaírásról - mondta Medgyesi Pál. Hozzátette: a Gabonamúzeum valamennyi kiállítóhelye, így a Gajdács-tanya, a Mágori-szín és a Csókási szélmalom is látogatható lesz a hétvégén. A belépődíjas rendezvényre jellemzően hatezernél több érdeklődő érkezik évről évre - közölte Andó György.

Az MTI kérdésére válaszolva az igazgató elmondta: befejeződött a Gabonamúzeum területén található Gajdács-tanya felújítása, amelyet február végén kezdtek el. A terveknek megfelelően április végéig 16,3 millió forintból kicserélték a tanyaépület nádfedeles tetőszerkezetét, rekonstruálták a földpadozatot, aláalapozták és szigetelték a házat, valamint felújították a nyílászárókat, a falakat és a téglajárdákat. Szerdán lesz a műszaki átadás-átvétel - mondta Andó György, hozzátéve, hogy a tanya a korhű berendezést várhatóan egy-két hónap múlva kapja meg, addig szellőztetik, szárítják az épületet.

 

 

 

 

MTI 2017. április 24., hétfő 15:31


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing