Visszaköltözött a művészet a New York Kávéházba

Népszerű és ismert írók, költők, művészek vendégeskedtek a Művész Páholyban

Szezonzáró összefoglaló - a kezdetektől
Teltházas esték, izgalmas beszélgetések, valamint bensőséges, önfeledt hangulat jellemezte a New York Művész Páholy programjait a nyárba nyúló tavaszi szezon alatt is. A szervezők azt mondják: elérték céljukat, hiszen sikerült a kultúrát visszaköltöztetni a patinás falak közé.

Ez pedig főként a magyar üzemeltető, az Eventrend Holding küldetéstudatából fakadt. Amikor néhány évvel ezelőtt átvették a New York Kávéház valamint a Salon Étterem vezetését, nem volt kérdés, hogy szükség van kulturális, irodalmi programok rendezésére, hiszen a New York Café egykoron egyet jelentett a magyar művészeti élettel, a név pedig kötelez.

Előbb azonban meg kellett teremteni a ranghoz méltó színvonalat, hogy méltó körülményeket biztosíthassanak a művészeti, zenei estekhez. 2012-ben, azaz a tavalyi év elején jutottak el oda, hogy a New York Kávéház egy olyan oldalával is foglalkozhattak, amellyel eddig nem, vagyis a kultúrával.

A cél tehát az volt, hogy a mai irodalmi, művészeti élet lüktetésébe újból bevonják a New York Kávéházat. A létesítmény ugyanis – nekünk, magyaroknak - a kulturális élet egyik szentélye: ezen falak között dolgoztak a legnagyobb költőink, íróink. Itt volt az írók és újságírók Otthon Köre, a Pesti Napló asztalánál ült Bródy Sándor, Nagy Endre és Kemény Simon. Ide jártak a későbbi nyugatosok: Osvát Ernő, Heltai Jenő, Herczeg Ferenc, Ignotus és Ady Endre. Molnár Ferenc, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Karinthy Frigyes itt írták meg első műveiket.

A New York Művész Páholy tematikus rendezvényei 2012-ben kezdődtek el, irodalmi, zenei és színházi vonalon. Az irodalmi esteket negyedévente Turczi István költő, irodalmár szervezte, minden alkalommal egy-egy kortárs költő, író volt a vendége, aki szabadon választva két-két társ-művészt, barátot hozott magával, s a közös beszélgetés adta az est magját. Olyan kiemelkedő írókat, költőket hívott vendégül, akiknek köze volt a New York épületéhez, például itt dolgoztak. Első vendége a Kossuth-díjas Juhász Ferenc volt. Ezt követte Lator László író, Ungvári Tamás Széchenyi-díjas irodalomtörténész és Jókai Anna írónő estje.

Az irodalom mellett a társművészetek is megjelenhettek, így Csomós Éva újságíró vezetésével színházhoz kapcsolódó esteket rendeztek, ahol Lukács Sándortól Galambos Erzsin át Réz Andrásig számos kiválóság volt a Világ Legszebb Kávéházának vendége.

Juhász Ferenc - Művész Páholy. HOL Magazin 2013.

A Bárzongorista Versennyel egy különleges rendezvénysorozatot sikerült megalapozni. Ez volt az első igazi kapcsolat a Kávéház és a művészetek között. A szervezők igyekeztek egy igazán szórakoztató, mai modern tehetségkutató versenyt szervezni, egy régen nagy sikerű, de mára kihaló félben lévő szakma képviselőinek, a bárzongoristáknak. A jelentkezők száma már önmagában meglepetés volt, közöttük igen kiváló zongoristák. A zsűri mindhárom tagja kivételes kvalitású zenész, Szentpéteri Csilla, Nyári Károly és Rakonczai Viktor voltak. Minden fordulóra érdekes és egyre nehezebb feladatokat találtak ki a továbbjutó versenyzőknek, volt klasszikus bárzene, jazz-est és a '70-es, '80-as évek slágerei is a feladatok között. Végül a verseny győztesei és a közönség kedvence ma minden nap a New York Caféban játszik, bárki meg tudja itt hallgatni a játékát.

Ez év márciusától a különböző, tematikus esteket összevonták, így született meg a New York Művész Páholy, amelynek háziasszonya Juhász Anna irodalmár. Azóta, vagyis mindössze 4 hónap alatt a Világ Legszebb Kávéházának vendége volt Alexander Brodytól Fehér László festőn át Dragomán György költő, Tordai Teri és Szinetár Dóra színművészektől kezdve a Budapest Bár együttesen át Kőrösi Zoltán író, Sztevanovity Zorán énekes, nemrégiben pedig Spiró György, Závada Pál vagy a zenész Dés László és fia, András. Legutóbb, július 17-én Janikovszky Éva előtt tisztelegtek, halálának 10-dik évfordulója alkalmából. Az est keretében Janikovszky János vehette át édesanyja posztumusz-törzsasztalát.

Janikovszky Éva emlékasztala a New York Kávéházban. HOL Magazin 2013.

A törzsasztalok átadásával a New York Kávéház vezetői a nagy elődöknek igyekeznek emléket állítani. Asztalt kapott Korda Sándor világhírű filmes, aki egykoron a New Yorkban törzsvendég volt, Molnár Ferenc író, aki a pesti szóbeszéd szerint a Kávéház megnyitója napján játékos kedvű újságírótársaival együtt a Dunába dobta a kávéház kulcsait, hogy az éjjel-nappal nyitva legyen. Mellettük Kálmán Imre operett zeneszerző, aki az épület falai között alkotta számos híres darabját. Ezt követték 2012 áprilisától az írók tiszteletére létrehozott Művészasztalok, mely szimbólummal a kortárs művészeti, irodalmi élet kiválóságainak tiszteletünket kifejezni.

A program szeptember 16-tól folytatódik. A cél továbbra is ugyanaz: összművészeti esteket létrehozni, a kortárs kulturális élet kiemelkedő alkotóit vendégül látni, bensőséges, családi hangon beszélgetni, alkotói barátságokat bemutatni. Minden valószínűség szerint szeptember 30-án Vásáry Tamás érkezik a Művész Páholyba, hogy 80. születésnapján köszönthessék a világhíres zongoraművész-karmestert barátai, tisztelői körében.


Cikkajánló
- Még több zenei élmény a Nemzeti Filharmonikusoktól
- Beethovennel a szabadban a mester születésének 250. évfordulóján
- KONCERTÁRIÁK / VIVALDI, HAYDN, MOZART, BEETHOVEN ÉS MENDELSSOHN MŰVEI
- HŐSI ÉLET - 2020.március 5. 19.30. MÜPA
- …MINT ÜSTNEK ZENGÉSE

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing