Virtuális épületfestő pályázat

2010.04.28. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Ilyen még nem volt! Legyél te is virtuális-épületfestő!

Paint up! Visualpower virtuális-épületfestő verseny címmel egyedülálló pályázatot hirdetett animáció és mozgókép készítőknek a Visualpower Kft.

A nyílt versenyben bárki részt vehet, aki ki szeretné próbálni a hazánkban még kevésbé ismert architekturális vetítés műfaját.

A Magyar Nemzeti Galéria „B” épületének középső homlokzatához illeszkedő, 3’-es, zenei aláfestéssel komponált pályaműveket 2010. május 21-ig kell eljuttatni a kiírónak.

A verseny döntőjét, amelybe a legjobb 12 pályaművet a vizuális kultúra neves hazai szakértőiből álló zsűri választja be, június 19-én a Magyar Nemzeti Galéria Múzeumok Éjszakáján rendezik meg.

A pályázattal kapcsolatban minden információ elérhető a http://paintup.visualpower.hu/ oldalon, illetve a http://www.visualpower.hu/ –n keresztül.


A zsűri tagjai

Bordos László Zsolt – architekturális vetítéssel foglalkozó 3D művész, Bordos.ArtWorks

Káel Csaba – filmrendező

Petrányi Zsolt Dr. – Műcsarnok igazgató

Szép Fruzsina – programigazgató, Sziget

Szirtes János – képzőművész, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikáció Tanszék, tanszékvezető tanár

 

A virtuális-épületfestésről (architekturális vetítésről) röviden

A virtuális-épületfestészet rendkívül látványos, különleges műfaja a kivetítésnek. Az épületek architekturájával összhangban elkészített mozgóképek (pl.: animációk) óriás fényerejű projektorokkal történő vetítése a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája.

A szórakoztatás e válfaja világszerte nézőcsalogató eseménynek számít. Külföldön az ilyen és hasonló jellegű vetítések népszerűsége, a kreatív tartalmakból eredő lehengerlő látványnak és a monumentalitásnak köszönhetően, egyre nő.

Hazánkban még kevésbé ismert ez a forma.

Más technológián alapuló, állóképes kezdeményezésekkel korábban Budapesten már találkozhattak a nézők (Matáv Székház, Deák tér, Erzsébet híd), de az első magyarországi projektoros kivetítésekhez készített mozgóképes, óriás felbontású 3d animációk a Bordos.ArtWorks (http://bordos.eu) nevéhez fűződnek.

Ebben a műfajban tudomásunk szerint még soha nem rendeztek versenyt.

Példák virtuális-épületfestésre

Dubai, Pálma Sziget hivatalos megnyitó (2008); Pécs, EKF 2010 megnyitó; Bp., MÜPA, M. Telekom Évindító (2010) stb.

A virtuális-épületfestésről linkek találhatók a http://paintup.visualpower.hu/ oldalon a „zsűri” menüpontban, Bordos László Zsolt bemutatkozó anyagában.


A versenyről röviden

Mivel a virtuális-épületfestés hazánkban még nem nagyon ismert, rendezvényünkkel alkalmat szeretnénk teremteni a műfaj gyakorlati kipróbálására, ezzel együtt a kreatív, művészi tartalmak közönség előtti megjelenítésére, és az alkotók megmérettetésére.

A pályázat beadási határideje: 2010. május 21.

Döntő: 2010. június 19., a Magyar Nemzeti Galéria Múzeumok Éjszakája programjában

Június 19-én a versenyprogram mellet egy igazi kuriózum vetítésére is sor kerül majd.

Szakértő partnerünk, a nemzetközi hírű architekturális vetítéssel foglalkozó csapat a Bordos.Artworks (Bordos-Kovács-Vicsek), kifejezetten erre az alkalomra készít egy bemutatófilmet, melyet a döntőn tekinthetnek meg az érdeklődők!

http://bordos.eu/

A verseny egyedülálló eseménynek számít, ezért szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna a híre.

 

Kapcsolat

Bármilyen kérdés esetén készséggel állok rendelkezésükre.

Vaskó Tünde főszervező

E-mail: tunde.vasko@visualpower.hu

Telefon: +36/1 204 14 02

+36/20 9 450 448


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing