Virágok - a protokollos tanácsai

2010.07.19. | Kategóriák: Protokoll, teljes cikkgyűjtemény, Tanácsok

"A virág Isten legédesebb teremtménye, melybe elfelejtett lelket lehelni." (Henry Ward Beecher)
"Aki a szívét a házán viseli, és bármikor be lehet hozzá kopogni, az nem lehet más, csak virágos!"
Ennek a szakmának nincs irodalma, a virágkötő mindig önmagát adja, amikor a virágcsokrot megálmodja. A virágcsokor a megtisztelő figyelem, az alkalomszerű megemlékezés, a gyengédség és a vonzalom kifejezője.

Tahitiben, a hölgyek a jobb fülük mögé helyezik a virágot, ami azt jelenti, hogy: "szabad vagyok." Ha a bal fülük mellé, akkor azt jelenti: "már foglalt vagyok".

Virágvásárláskor több dologra kell ügyelni. Mindenkor az alkalomhoz illő csokrot állíttassuk össze, ezért legjobb, ha elmondjuk a virágüzletben az ajándékozás célját. Ne vegyünk meg hervadt, kókadt fejű virágot, mert a vázában sem fog magához térni. Dróttal megerősített virágot se vásároljunk, mert az nem lesz tartós. Az ismert virágok közül nagyon szép tavasszal a keletről származó tulipán, amely az egész világot meghódította szépségével. A szegfűt teljes pompájában érdemes vásárolni mert elég tartós virág. A virágcsokrot 11 szálig páratlan számú virágból illik összeállítani, állítólag szebb csokor köthető belőle . Ha színes biedermayer csokrot vásárolunk arra ügyeljünk, hogy színharmónia legyen a virágok között.

A szervezőknek, a protokollosoknak a leglehetetlenebb időpontokban van szükségük virágra. Kora hajnalban, vagy késő éjszaka - attól függően, hogy mikor érkezik a vendég a repülőtérre vagy a pályaudvarra. Érdemes feltérképezni a városban azokat a virágüzleteket, akik éjjel is hajlandók virágcsokrot készíteni.

Vannak olyan virágok, illetve színek, amelyekhez a közfelfogás szerint erkölcsi ítéletek tapadnak. Hivatalos rendezvény alkalmával piros rózsacsokrot nem adunk. (A német megítélés hasonlóan fogadja a piros szegfűt is.) A liliomcsokor, a krizantém , a lila meg a violaszínek - sokak szerint az őszirózsa is - a gyász kifejezője. Német szokás szerint a krizantém viszont az igen hivatalos mély tisztelet jele. Az ibolya a gyengéd érzelmekre való célzást jelenti, mérete miatt nem mutatós, ezért szóba sem jöhet. A liliom az ártatlanság kifejezője, bódító az illata.

Hivatalos tárgyalások alkalmával az asztalra lapos tálban elhelyezett virág (ikebana) kellemes, üde színfolt. Vigyázzunk arra, hogy soha ne legyen magas ez a disz, mert zavarja a tárgyaló feleket ha nem látják egymást a virágtól.
Hivatalos nagyszabású fogadásokon nem való virágcsokorral megjelenni. A külföldre utazó hivatalos delegáció vezetője nem visz virágcsokrot külföldre. Viszont a pályaudvarra, repülőtérre érkező külföldi delegáció hölgytagjának illő virágot adni. A pályaudvari elbúcsúzáskor már megfontolandó a virágcsokor, mert a hosszú úton csak kényelmetlenséget okoz. Ha partnerünket nem fogadjuk személyesen (pl. gépkocsival érkezik) pótolhatja ezt a szállodai szobába bekészített és névjeggyel ellátott virág is.

Hogyan adjuk át a virágot?
A celofánba csomagolt virágot nem bontjuk ki. De a selyempapírba csomagoltat igen, bal kézzel adjuk át azért, hogy a szabad jobb kezünket kézfogásra nyújthassuk. .
A vendéglátó otthonában tett látogatáskor a háziasszonynak illik virágot vinni vagy küldeni. Ha személyesen visszük, többféle bonyodalom adódhat. Kézfogáskor, átöleléskor, kabátlevételkor nincs hová tenni, a papírt a virágról le kell venni, de nincs hová dobni, a háziasszonynak a csokrot azonnal vázába illene tenni, de mivel sorban fogadja a többi vendéget, nem hagyhatja el a bejáratot. Az előttünk vagy utánunk érkező kényelmetlen helyzetbe érezheti magát, ha ő történetesen megfeledkezett a virágról. Ezért hivatalos látogatás alkalmával sokkal elegánsabb és egyszerűbb, ha a virágot gépkocsivezetővel vagy boy-szolgálattal küldjük el, hogy az a vendéglátás előtti órákban érkezzen meg.
Tegyünk névjegyet a csokor mellé, és a névjegy bal alsó sarkába ceruzával írjuk rá : a. c., ez a francia "avec compliments" kifejezés rövidítése, ami annyit jelent: üdvözlettel.

A feledékenység nem végzetes mulasztás: másnap köszönő névjeggyel, vagy levélke kíséretében az etikett megsértése nélkül pótolható.

Kórházi látogatás alkalmával cserepes virágot tilos a betegnek átadni. A legújabb egészségügyi szabályok egyenesen tiltják virág bevitelét a kórházba, ezért célszerűbb más ajándékot választani (pl. gyümölcsöt, üdítőitalt, édességet stb.).

Ajándékozáskor szinte mindig vágott virágot adjunk. A növényvilág legkülönösebb és legszebb virágai közé tartozó orchidea, nagyon elegáns és szép ajándék, amely díszdobozban is kapható. A hagyományos cserepes virágot kaspóba vagy kis díszkosárba helyezve, szépen feldíszítve, csak családon belül, baráti társaságban ajándékozzuk.

Nálunk sokan helytelenül azt tartják, hogy férfiaknak nem szokás virágot adni.
A legkomorabb férfiszobát is felderíti a színes tavaszi ág. A férfilakásba illő virágdísznek talán ők is jobban örülnek mint a szokásos zokninak, nyakkendőnek vagy éppenséggel a hamutartónak. Nyugodtan adhatunk a férfiaknak legényrózsát, kakastaréjt, kardvirágot - amit szép legényfűnek is neveznek -, vagy díszdohányt.
Fejedelmi vallomás volt az a több mint egy évszázada küldött óriási virágkosár, amellyel a walesi herceg (a későbbi VII.Edward) hódolt Eugénia hercegnőnek. Ez a csokor az akkor ismert összes rózsafajtából volt összeválogatva.

Júliusban könnyű virágot választani a névnapjukat ünneplő hölgyeknek, például a dallamos hangzású Anna nevet viselőknek. E név hallatára különös sorsú és nagyhatalmú királynők vonulnak fel emlékezetünkben, első bálozó lányok lebbennek el előttünk. De mindegyiket elhomályosítja Annának, az "öröknek" alakja, akinek emlékét Juhász Gyula tette hallhatatlanná.

"Milyen volt szőkesége nem tudom már, De azt tudom, hogy szőkék a mezők, Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár S e szőkeségben újra érzem őt"

Minden évben, július 26-án van Anna nap.

Uraim! Köszöntsék Anna, Pannika, Anikó, Ancsa, Nusi nevű kedvesüket, barátjukat, ismerősüket, munkatársukat névnapjukon.

 

Dr. Vámos Lászlóné
A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének alapítója és örökös tiszteletbeli Elnöke


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing