Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat Ópusztaszeren

2018.01.18. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Ópusztaszeren Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat vasárnap, a néphagyomány szerint ugyanis ebből kiderülhet, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák. A nemzeti történeti emlékparkban emellett felavatják az új borrendi tagokat, valamint újborkóstolót is tartanak - közölte az intézmény marketingvezetője.

Kodácz Csengele elmondta, a néphagyomány szerint a 300 körül vértanú halált halt Szent Vince napján, január 22-én tájegységenként különbözőképpen megjósolták, hogy milyen lesz a várható szőlőtermés. "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince", vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor vidám szüretre, gazdag termésre lehet számítani.

A Szent Vincét nemcsak a magyar borosgazdák tartják nagyra, Franciaországban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik. Ehhez hozzájárulhat nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor) is.

A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Hagyomány, hogy az emlékparkban összegyűlő borrendek a skanzen szőlőskertjében levágott vesszők állapotából következtetnek a várható termésre. Amennyiben a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek, a vesszők rugalmasak, a tőkék átvészelték az elmúlt hetek kemény fagyait, így nincs oka aggódniuk a gazdáknak, bőségesen terem majd szőlő.

A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek: a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

Több mint két évtizede ilyenkor avatják föl a házigazda, a Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend új tagjait. A jelentkezőknek a fogadalomtételt megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel kell fölismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.

A program zárásaként arra is fény derül, miként vált be a tavalyi jóslat, a vendégek ugyanis az emlékpark látogatóközpontjában megkóstolhatják a környékbeli gazdák újborát.

 

 

 

MTI 2018. január 17., szerda 9:54

Foto youtube.com


Cikkajánló
- Folly Arborétum. Kihagyhatatlan úti cél a Badacsony lábánál.
- Villa Kabala. Amiért érdemes elindulni Szigligetre.....
- Borbély Családi Pincészet és Vendégház Badacsonytomaj
- Megalakult a Szigetköz Natúrpark
- Az Onyx lett Magyarország első két Michelin-csillaggal jutalmazott étterme

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing