Világszínvonalon kell működtetni a Pesti Vigadót

Világszínvonalon kell működtetni a Pesti Vigadót, amely komoly szakmaisággal és áldozatos kivitelezői munkával készült el - hangsúlyozta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a felújított Pesti Vigadóban szerdán, amikor fogadta a beruházók és a kivitelezők képviselőit.

Az MMA elnöke emlékeztetett arra, hogy az épület 1833-as megnyitása óta többször került romos állapotba, és nem csak a második világháború, de az 1970-es években végzett átépítés is jelentős károkat okozott termeiben. "De most van okunk örülni, hiszen a kivitelezők áldozatos és komoly szakmaisággal végzett munkájának köszönhetően sikerült visszaállítani az épület hajdani pompáját" - fogalmazott.

Fekete György hangsúlyozta, hogy a Vigadó azért is különleges helyszín, mert nyolc művészeti ág kiemelkedő tehetségeit tudja bemutatni. Utalt arra, hogy a színházterem, a bálterem, a koncertterem, a kiállítóterek, a könyvtár, az adattár és a konferenciahelyszínek mellett maga a műemlék épület is vonzza majd az érdeklődőket, így a hazai és nemzetközi turizmus is birtokba veheti a házat, amely a hét minden napján fogadja majd a látogatókat.

Takács Viktor, a Pesti Vigadó felújításának irányítási és koordinációs feladataiért felelős miniszteri biztos az MTI-nek elmondta, hogy a beruházás második üteme 2011 februárjában kezdődött el. A tendert a műemlék-felújításban gyakorlott Laki Zrt. nyerte el, amely a kivitelezés szinte teljes spektrumát lefedte a kőművészeti, díszítőfestői munkáktól a fa és üvegmunkákig.

Kifejtette, hogy a három évig tartó felújítás legutolsó részében a kamaraszínház és a földszinti étterem, illetve az ehhez tartozó kiszolgálórészek készültek el, a legnagyobb teljesítmény pedig a díszterem teljes felújítása volt.

"Az 1970-es évek végén végzett felújításhoz képest sok mindent sikerült az eredeti állapotába visszaállítani. A földszinten a korábbi dísztérsort helyreállítottuk és kibontottuk azokat a födémeket amelyeket az 1970-es években beépítettek. Így újult meg például a földszinti kocsiáthajtó rész, a 6. emeleten az egykori padlástérből kiállítóterek készültek, és kapott az épület egy új kilátóteraszt is, amely a Duna, illetve a Vigadó tér felé néz" - részletezte a miniszteri biztos.

Takács Viktor beszámolt arról is, hogy az eredeti terveket nem találták meg, így a kivitelezőket csak a századfordulón készült néhány fotó segítette a tervezésben és a felújításban.

A Vigadó az üzemeltetés szempontjából két részre tagolódik majd, amelyből saját céljaira az MMA a kisebbik részt fogja használni. A nagy előcsarnok melletti előtérben kap helyet az úgynevezett zsibongó, abból nyílik az akadémikusok műveinek könyvtára és adattára, ezek a külsősök számára is látogathatók lesznek. Ehhez csatlakozik a földszinten és az alagsorban kialakított, kétszintes Vigadó Galéria és az akadémia rendelkezésére áll az épületben egy 130-140 fős kongresszusi terem, a protokoll vendégek fogadására szolgáló elnöki tanácsterem, továbbá 8-10 iroda a ház üzemeltetését végző személyzet számára.

A megújult épület péntektől fogadja majd a látogatókat, az 5-6. emeleti galéria vasárnap Makovecz Imre munkásságának emléket állító tárlattal, míg a Vigadó Galéria március 28-án Schrammel Imre kerámiaművész kiállításával nyílik meg.

 

MTI 2014. március 12., szerda 20:00


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing