Világörökségi vándorkiállítással nyitott újra az Örökség Galéria

A magyarországi világörökségi helyszíneket bemutató vándorkiállítással nyitott újra az Örökség Galéria a Forster Örökségközpont aulájában december 17-én. A kiállítást Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke nyitotta meg.

A kiállítás apropóját az idei többszörös évforduló adja: 40 éves a Világörökség Egyezmény és 25 éve kerültek fel az első magyar helyszínek - Budapest, a Duna-partok látképe és a Várnegyed, valamint Hollókő - a Világörökségi Listára. 10 évvel ezelőtt lett világörökség a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a budapesti helyszínek kiegészítéseként az Andrássy út.

A kiállított tablók bemutatják a nyolc magyarországi helyszín - Budapest - a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu és környezete, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete, a Hortobágyi Nemzeti Park - a Puszta, Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője, a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj valamint a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj - örökségi értékeit, múltját és jelenét. A későbbiekben a tárlat a világörökségi helyszíneken is látható lesz, az Örökség Galéria ennek a vándorkiállításnak az első állomása.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal átalakulása és a Forster Örökségközpont felállása óta ez az Örökség Galéria első kiállítása.

A tárlat 2013. május 31-ig látogatható, hétköznap 9 és 16 óra között a Forster Örökségközpont aulájában (Budapest I., Táncsics Mihály utca 1.). A belépés ingyenes.

 

Az intézményről

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnevezése Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központra változott 2012. szeptember 21-én. A KÖH egyes korábbi feladatait a fővárosi kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája látja el, más feladatok a belügyminiszterhez tartoznak, aki a kormányon belül az örökségvédelemért felelős. A Forster Örökségközpontnak 2012. november 30-tól része a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is.

 

További információ:

Dr. Soós Gábor, főosztályvezető, a Világörökség Titkárság vezetője

Telefon: 0630 3779584

 

2012. december 17.


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing