VII. Főzdefeszt + Street Food Show

Új helyszínen, új felállásban talált egymásra a Főzdefeszt és a Street Food Show!
Június 7-9-én szokatlan fesztivál-fúziónak lehetünk tanúi. Összeházasodik a Főzdefeszt és a Street Food Show, hogy a sörivó nép az izgalmas sörök mellé professzionálisan válogatott street foodot kóstolgathasson, és hogy a megszállott utcánevők végre tényleg a szabadban, a Műegyetem rakparton hamburgerezhessenek.

Akinek van szeme, láthatja, hogy forradalmi időket élünk. Az előző évtized általános gasztroforradalma után 2011-ben sörforradalom zajlott, és most éppen legújabban street food forradalom zajlik. Ezzel együtt a magyar kultúra rászokott a fesztiválozásra és ma már egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, és mégis, ahogy a mai napig ritkaság a jó étterem, úgy még kevesebb a jó fesztivál, aminek nem csak a hangulata jó, de a koncepciója, a kínálata, a gasztronómiai programja is helyén van.

Így talán nincs is mit csodálkozni azon, hogy Budapest két legautentikusabb és koncepciózusabb fesztiválja egymásra talált: a Street Food Show és a Főzdefeszt úgy illik egymásba, mint a puzzle két darabja, mint két kicsi legó. A Főzdefeszt a maga 30 kézműves sörfőzdéjével és több, mint 90 fajta sörével, sosem tudott elegendő energiát fordítani a minőségi fesztiválétkeztetésre. A Street Food Show pedig egyre kényelmetlenebbül érezte magát a Hold utcai csarnokban, és nem csak azért mert fizikailag túlnőtt a téren, de azért is, mert a rendezői igazából maguk is meg vannak győződve róla, hogy a street foodnak az utcán a helye.

A két fesztivál eredeti koncepciója is rokonságban van egymással. Mind a kettő azért indult, hogy egy alábecsült műfaj legjobb megvalósulásait kiválogatva teret adjon a fejlődésüknek, és ezt mind a két fesztivál sikeresen teljesítette. Ki gondolta volna, hogy egyszer a gyroszról vagy a hamburgerről gasztronómiai kontextusban fogunk beszélni? Ugyanakkor ki hitte volna pár éve, hogy kis vidéki üzemekben készült söröket fognak elemezgetni és kóstolgatni tízezrek Budapest belvárosában?

Főzdefeszt finomság. HOL Magazin 2014.

Mit fogunk enni?

Az idei fúziós fesztiválra a Street Food Show amellett, hogy ismét kihozz a legforróbb utcai árusokat, egy „best of” válogatással is készül, meghívja az eddig mustrák legnépszerűbb szereplőit.

Itt lesz ismét az első Street Food Show és a rendezvény történetének legkedveltebb árusa: a nemrég ráncfelvarráson átesett Wang. Az egzotikus vonalat viszi még a város legjobb pho-zője, a Funky Pho csapata, akik a boltból kiszabadulva végre grillezhetnek és megmutathatják, hogy mitől döglik a légy a délkelet-ázsiai országban. Gurung Nepálból többek mellett elhozza a város legjobb naanját. Szintén a szabad ég adta lehetőséggel él a Padron, akik a kiapadhatatlan baszkföldi kulináris forrásból szemezgetnek. A Varieté kivételesen nem hamburgerezik, mindezt azért, hogy híveket toborozzon a nagyszerű pulled pork-ja mögé és jól megrázza a Buffalo csirkeszárnyakkal telepakolt kosarát. A pastrami lenne az új hamburger? Mondjuk. A miértre a legjobbtól, a Pista bá’-tól kapjuk meg a választ.

Fájóan hiányoznak a Bartók Béla útról a mangalicák, a Húspatika háziállatai. A Műegyetem rakparton újra röfögnek és a halak tátogására is lesz majd fül. A Szabó Péter-féle Vörös Homár a tolmács. Érkezik a „Gianni-istálló" két gyöngyszeme, a Jacques Liszt és a Divin Porcello, és olyat mutatnak, amit eddig nem láthatott tőlük a nagyérdemű.

Így, hogy nincs már tető a rendezvény feje fölött, annak sincs akadálya, hogy „food truckok”, azaz valamiféle járműből árusító gyorséttermek is kiguruljanak a helyszínre. A konvojt kis hazánk első igazi trákja, a Zing vezeti. Melléjük parkol a Pasta Station, a lángoskirály Tésztafeszítő Kisiparos, a hot dogot átértelmező Kolbice, kocsiból is bemutatkozik a legjobb reggeliző helyként ismert budai Szendzso és kistesója, a Kolosy Ébresztő. A NU bisztró is végre megmutatja, amit eddig egy garázsban rejtegetett. A fagylaltokat szintén a legkiválóbb, a Fragola prezentálja – ráadásul most először food truckból. Irimiás Balázs, a Kőrösi Csoma Sándor zanglai kolostorának felújításán dolgozó Csoma Szobája Alapítvány megalapítója és projektvezetője tekeri a PedaloCafét és világbajnok barista segítségével tölt kiváló kávét. Hábel – Csöppentő – Gábor vasakkal bűvészkedik.

Főzdefeszt sörünnep. HOL Magazin 2014,

 

Mit fogunk inni?

A Főzdefeszt idén is uszkve negyven standon kínál több mint százféle magyar kézműves sört, és egy kövér válogatást a nemzetközi élmezőnyből. A legutóbbi Főzdefeszt óta egyetlen sörfőzde nyílt meg, a csak felsőerjesztésű söröket főző domonyi Bigfoot – szeretettel üdvözöljük a csapatban! Miközben valódi térben elhelyezkedő főzde csak egy nyílt a legutóbbi Főzdefeszt óta, számos új sörfőző-formáció alakult, azzal a céllal, hogy a tavalyi helyzetre jellemző kósza gerillasörök világát leváltsa jól beazonosítható, stabil brandekkel. A legfeltűnőbb talán a magyar házi sörfőzés egyik legizgalmasabb alakja – Németh Anti, tavalyi közönségdíjasunk - által alapított brand, a „hedonizmus” szóból rövidített Hedon Sörfőzde, ami két sörrel, a „Credo” nevezetű SMaSH IPA-val (Single Malt, Single Hop IPA) és a „Vertigo” nevű amarillós lágersörrel mutatkozik be a feszten.

Az Élesztő gerilla-stand tavalyi sikere után maga az Élesztő is nekilátott, hogy lefőzesse a szája íze szerint való gerillasöröket. A jászapáti Guri Sörfőzdében készült Propaganda azzal a céllal készült, hogy izgalmas komlóízeket csempésszen a hétköznapi ivósörbe, a Táncoló Medve házisörfőző formációval kooperációban készült Medvetánc pedig egyenesen feszegeti a sörkategória határait – 3,8%-os valódi nyári üdítő, amiben annyi gyömbér van, hogy lángra lobbantja a nyelvet és az agyat. A Róth Zoltán zseniális receptje alapján készült 1Milliárd Megawatt nevű nukleáris duplaIPA pedig az új paksi atomerő előtt tiszteleg egy kis nyelvzsibbasztással.

A kooperációk világát éljük, az első magyar sörpunk és gerilla, armando_otchoa idén két kollaborációs főzetet mutat be, az egyiket Bandusszal: ez természetesen egy könnyű Köleses IPA, a másik pedig egy félbarna IPA – a Hopaholic IPA, - melynek komlózásába Mr. Csokszkomló belepofázott, és ezért folyamatosan adagolták a Citra és Simcoe komlókat, majd Citrával hidekomlózták.

A legmeredekebb főzeteket azért mégis a mostanában egyre aktívabb Kiss Hopfanatic Tamás hozza, aki egyik kezével szinte alkopopot főz egy valódi friss-bodzás IPA, a BodzIPA személyében, miközben a másik kezének egy könnyed mozdulatával beszakítja az asztalt a legerősebb magyar sörrel ever: a Tsunami egy bourbon-chipses, kávés 15,2%-os imperial stout. És aki nemrég még maga is vándorsörfőző volt, szívesen ad esélyeket más gerilláknak is, így történhetett, hogy a Hara Punk formáció nála főzte le legfrissebb receptjét, a Munky Funky Yeah fantázianevű saisont.

A számos új szereplő mellett lesz egy szokatlan is: a tiszteletbeli magyar sörfőzőnek számító Kaltenecker új sörfőzdét alapított. Az Ikkona sörfőzde világpremierje nálunk lesz – érdemes figyelni erre az új szortimentre, mert olyasmit tűzött ki célul, amit a magyar sörivók régóta hiányolnak: a tisztességes, hagyományos közép-európai ivósör újra feltalálását. Az Ikkona visszatér a gyökerekhez és hagyományos stílusban igyekszik nagyot alkotni a pilseni és a láger vonalon.

Lesz még sok más érdekesség – Japán Búza, Suzuki IPA, Kolibri IPA, kiwis sör, gesztenyés sör, árpasör, rastasör, barley wine, apátsásgi sör, biosör, csak győzzétek végigkóstolni.

 

Kik lesznek a kiállítók?

SÖRFŐZDÉK:

armando_otchoa

Alakor Sör

Báder Sörház

BigFoot Sörfőzde

Békésszentandrási Sörfőzde

Bors Sörfőzde

Brandecker Sörfőzde

Brew Studio

Csupor Sör

Domján Sörfőzde

Élesztő Sörműhely

Fóti Kézműves Sörfőzde

Guri Sörfőzde

Gyertyános Sörfőzde

Hara Punk Vándors örfőzde

Hedon Vándorsörfőzde

Hopfanatic Sörfőzde

Horizont Vándorsörfőzde

Ikkona Sörfőzde

Kaltenberg Sörfőzde

Kaltenecker Sörfőzde

Kapucinus Sörfőzde

Kárpi Sörfőzde

Kecskeméti Sörmesterek Vándorsörfőzde

Kissler Sörfőzde

Köleses Sör

Legenda Sörfőzde

Lehmann Sörfőzde

Mályi Ászok Sörfőzde

Rizmajer Sörfőzde

Rothbeer Vándorsörfőzde

Serforrás Sörfőzde

Sörök a Möszjő Vedréből Vándorsörfőzde

Stari Sörfőzde

Szarvasi Sörfőzde

Tibeer Vándorsörfőzde

zip’s brewhouse

Hatodik Íz Vándorsörfőzde

 

armando_otchoa

Armbandusz

Hopaholic IPA

Alakor Sör

Alakor Sör

Báder Sörfőzde

Betty Babe

Báder Áfonyás

Báder Meggyes

Báder Világos

BigFoot Sörfőzde

Brand Ale

Razzia

Chicago

Alcatraz

2222

Bors Sörfőzde

Little John 2.0

Tuck Barát

Sherwood Ale

Anonymus

Marian Maid

Békésszentandrási Sörfőzde

Ogre Söre

Fekete Korsó

Fekete Áfonyás Sör

Kék Szilvás Sör

Meggysör

Betyár Király

Black Rose

Brandecker Sörfőzde

Brandecker Világos

Brandecker Barna

Bodzás Barna

Bodzás Világos

Márton Szűretlen Pils

Narancsos világos

Hangover Rasta (w/armando)

Csupor Sör

Tántorgó Paripa

Domján Sörfőzde

Domján Világos

Elefánt Barna

Meggyes Sör

Jubileum 20

Élesztő Sörműhely

Medvetánc

1 Milliárd Megawatt

Propaganda

Fóti Kézműves Sörfőzde

Keserű Méz

Fóti Zwickl

Fóti Pils

Sörapu Narancsos-Mézes Gyömbérsöre

Hammurappi Gold +21

 

Guri Sörfőzde

Black Ball

Progapanda

Gyertyános Sörfőzde

Elixir 18

Hámori Meggy

Hámori Szilva

Hámori Keserű csoki

Hámori Világos

Hámori Birsalma

Hámori Chilis

Hámori Sörpárlat

Hara Punk Vándorsörfőzde

Papa Pohara

Mi újság Wagner úr?

Monkey Funky, Yeah

Hatodik Íz Vándorsörfőzde

Pest Control IPA

Sláger Hopláger

Hedon Vándorsörfőzde

Credo

Vertigo

Hopfanatic Sörfőzde

Bodzipa

Tsunami

Nohoplimit

Fekete Erdő

Trance

White Hops

Gentleman

Horizont Vándorsörfőzde

Horizont IPA

Horizont Japán Búza

Ikkona Sörfőzde

Ikkona Pils

Ikkona Premium Pils

Ikkona Dark Lager

Ikkona Red IPA

Kaltenberg Sörház

Kaltenberg Szűretlen világos

Kaltenberg Vörös

Kaltenecker Sörfőzde

Kapucinus Sörfőzde

Félbarna Búza,

Kótyagos,

Sörpárlat

Szeplőtelen

Kapucinus Világos

Kapucinus Barna

Nem vagyok én Apáca

Bodzás Angyalka

Söröstyén

Kárpi Sörfőzde

Kárpi világos

Kárpi félbarna búza

Kárpi Barna medve

Kecskeméti Sörmesterek

Kolibri IPA

Kissler Sörfőzde

Kissler Ősforrás

Fekete Holló

Ninkaszi Vágya

Kissler Fito

Köleses Sör

Köleses Sör

Dupla Köleses Sör

Mézes Köleses Sör,

Armbandusz (w/armando)

Árpasör

Legenda Sörfőzde

Olaszházi Bitumen

Legenda Pony

Kiwisör

Meggysör

Brutal Bitter

Hopslager

Pokerface

Yokerface

Tripla x

Tripla Meggy

Diesel

Sixfingers

Áfonyasör

James Brown Ale

Mályi Ászok Sörfőzde

Rauschberg Barna

Rauschberg Búza

Rauschberg Mézes Gyömbérsör,

Rizmajer Sörfőzde

Szebeni Világos

Rizmajer Gyömbéres Világos

Rizmajer Cingulus Porter

Rizmajer Kukoricás Cortez

Rizmajer Konyakos Meggyes Sör

Rizmajer Maibock

Rizmajer Búza

Rothbeer Vándorsörfőzde

Pyromania

Távoli Galaxis

Bakancslista

Serforrás Sörfőzde

Serforrás Világos

Serforrás Barna

Serforrás Korty

Serforrás IPA

Serforrás Gesztenyés

Sörök a Möszjő Vedréből

A Way to Amarillo

Stari Sörfőzde

Stari Grépfrútos Búzasör

Stari Premium Pils

Stari Ír Vörös

Stari White Horse

Stari Meggy

Stari Szilva

Szarvasi Sörfőzde

Túzok Barna

Túzok Vörös

Túzok Szilvás

 

Tibeer

Dühös

zip’s brewhouse

zip’s Pale Ale

zip’s Golden Ale

zip’s Saison

zip’s Imperial Stout

Zodiac Vándorsörfőzde

Zodiac IPA

Zodiac Aquarius

 
   

 

ÉTELÁRUSOK:

Divin Porcello

Funky Pho

Húspatika

Jacques Liszt - Misi a pék

Mahung Biokocsma

Padron

Pista bá

Trattoria Toscana

Varieté

Vörös Homár

Wang

Wok & Tandoori Express

Food truckok/kocsik:

Csöppentő

Fragola

Kolbice

NU bisztró (Malackrumpli)

Pasta Station

PedaloCafé

Szendzso

Tésztafeszítő Kisiparos

Zing


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing