VIA GASZTRONÓMIA - ínyenc körkép a Dél-Dunántúlról -

Eszményi hétvégi programot szervez hedonistáknak a dél-dunántúli régió: három napon át a festői táj sokrétű gasztronómiájának legkiemelkedőbb képviselőinél kóstolhatunk ínycsiklandó, prémium kategóriás ételeket október 2. hétvégéjén!

Az ezerarcú déli régió és mediterrán hangulatú székhelye, Pécs nemcsak a táj változatos szépsége, az ország legkisebb forgalmú autópályája, és nem csupán a nyíltszívű, kedves dél-dunántúliak miatt kiváló úti cél. Egyik legnagyobb erőssége kiemelkedő gasztronómiája, melyet egyrészt a helyi alapanyagoknak – szőlőnek, bornak, vadaknak, halaknak, mangalicáknak, különleges sajtoknak és erdei gombáknak és gyümölcsöknek – másrészt a multi-kulti lakosság gazdag gasztronómiai hagyományainak köszönhet.

Merops Szekszárd. HOL Magazin 2016.

Ha gasztronómiai kalandozásunkat szeretnénk erős felütéssel kezdeni, a közel két tucatnyi helyszín közül vegyük célba a szekszárdi belváros világszínvonalú Merops éttermét. Az étterem nyitását Segal Viktor séf készítette elő és ő választotta ki a séfet is, a szekszárdi Vörös Krisztiánt. A Merops egyedi ízvilágot felvonultató fine dining fogásokkal és persze a Mészáros Pincészet csúcsboraival várja az igényes közönséget. A szomszédban található pincészet a 700 év óta itt borászkodó Mészáros család hagyományokban gazdag múltját testesíti meg.

Az októberi gasztro hétvégére 3 fogásos menüvel készülnek:

ü  Kadarka szőlős lepény kecskesajttal, birsalma krémmel

ü  A gemenci erdőkből származó sous vid eljárással omlóssá tett vaddisznó gerinc házi készítésű erdei gombás papardellével, sütőtök pürével

ü  Túrótorony lisztmentes csokoládés piskótán aszalt szilvás raguval, őszi gyümölcsökkel

Merops Szekszárd. HOL Magazin 2016.

A különleges kávék rajongóinak kötelező úticél a szintén szekszárdi Kávé Háza 1927., melyet a szakma kétszer választott Magyarország legjobb kávézójának. A választékot a kávéspecialista tulajdonos, Tóth Sándor szenvedélye és minőség iránti elkötelezettsége határozza meg. Az októberi gasztro hétvégére különleges kávé kóstolóval és süteménnyel várja a kávézás szerelmeseit.

Szekszárdról irány Pécs: az egyedülálló hangulatú Zsolnay Kulturális Negyed Zsolnay Éttermében olyan ételkülönlegességekre számíthat, amelyeket szinte sajnálunk megenni. Pedig főbenjáró bűn volna meghagyni!

ü  Posírozott makrélafilé rolád szezámmagos piskótával, vaníliával ízesített sütőtökpürével, olívamorzsával

ü  Konfitált mangalica tarja véres hurka jus-vel, vajban konfitált bébicéklával és édesburgonya krokettel

ü  Vaníliás túró mousse bazsalikom espumával és körte gömbbel

Pécs Csokoláda. HOL Magazin 2016.

Csokoládérajongók, figyelem! A sétálóutcában (Király utca) található Pécs belvárosának legédesebb pontja! A Csokoláda nem csupán bolt, hanem nyílt csokiműhely. A Via Gasztronómia program részeként csokoládékészítésre nyílik lehetőség!

Pécstől kocsival csak egy ugrás a máriagyűdi kegyhely, na meg a békebeli hangulatú Czukor Borsó cukrászda. Sok egyedi, helyben készült finomság, például mascarpone krémes, habkönnyű vörösboros csokoládépiskóta és levendulás macaron várja a parasztházból kialakított cukrászdában az édesszájú gasztroturistákat, házi készítésű szörp vagy kávé kíséretében.

Máriagyüd Czukor Borsó. HOL Magazin 2016.

A villányi pincesor nemcsak a borról szól! Stifolderről, borlekvárról, jófajta sváb harapnivalókról is! A sokszínű minőségi borkínálat mellet olyan ínyenc éttermek is találhatók, mint a Sauska pincészet kitűnő étterme.

A romantikus kis falvak kedvelői ne hagyják ki Palkonyát! Minőségi helyi alapanyagokból készülnek itt a kihagyhatatlan fogások. A PalKonyhán például helyben sütött, ropogós kenyérkülönlegességek, házi tejfölből köpült könnyű vaj, hagymaleves kétféle helyi sajttal, bazsalikommal és szarvasgombával, omlós grillezett mangalica tarja saját készítésű stifolderrel ízesített lecsóval és parázson sült krumplival, házi lekvárokkal készített meggyes és sárgabarackos piték, túrós valamint almás-boros torta remekek. Természetesen palkonyai borok kíséretében.

PálKonyha Palkonya. HOL Magazin 2016.

Az autentikus stílusú éttermek és a lélegzetelállító természeti környezet rajongói látogassanak el a hosszúhetényi Almalomb étterembe, amelynek a tulajdonos ősei által épített, átvarázsolt, XIX. századi vízimalom ad otthont. Az enteriőr magazinoknak is csemegét jelentő, az egykori pajtával is kiegészített étteremben csontjáról puhán leomló barbecue oldalas, kukoricás burgonyalepény és coleslaw (amerikai káposztasaláta), tejföl mousse diós morzsával és citromos süteménnyel vár! Említést érdemelnek a fantáziadús, ízletes limonádék, mint a narancsos-gyömbéres rozmaringgal vagy a zöldalmás-uborkás bazsalikommal.

Hosszúhetény Almadomb Étterem. HOL Magazin 2016.

A nagy érdeklődés miatt szükséges előre regisztrálni, asztalt foglalni: www.facebook.com/ViaGasztronomia

Az akcióban részt vevő vendéglátóhelyek:

Csarnóta, Tenkes csárda
Felsőmocsolád, Bánó Mária Kastélyszálló
Hosszúhetény, Almalomb Kulináris kitérő és találkozóhely
Máriagyűd, Czukor Borsó
Palkonya, PalKonyha
Pécs, Csoko-Láda, Jókai Bisztró, Jókai Cukrászda, Pezsgőház Étterem, Susogó Borvendéglő, Zsolnay Étterem és Kávézó
Szekszárd, Optimus Étterem, Merops Étterem, Kávé Háza
Villány, Kúria Borétterem, Sauska Pincészet
Szálka, Horog Étterem


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- Egy hét múlva rajtol a magyar Bocuse d'Or-csapat Tallinnban
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing