VI. Oldtimer Expo

2012. április 27-30. Idén már a Hungexpón

Most sem telhet el az április - Oldtimer Expo nélkül! Csakhogy ezúttal a Hungexpo B pavilonjában várjuk a veterán gépek szerelmeseit. Április 28-án, szombaton az Oldtimer Sokadalomnak köszönhetően a fővárost is ellepik a csodálni való járgányok, május elsején pedig a Velodrom Millenárisra - korhű ruhában - érdemes kilátogatni a benzingőzös múltidézésre. A VI. Oldtimer Expo egy szerencsés látogatója egy klasszikus Minivel mehet haza.

Ki ne ismerné Hudson Hornet-et, a Verdák című mesefilm közkedvelt Dokiját? A VI. Oldtimer Expón személyesen találkozhatnak kicsik és nagyok a legendás kék autóval! A mi Dokink 1951-ben született az Egyesült Államokban. 145 lóerőt adtak neki egy 5051 köbcentis motorhoz. Repülni csak majdnem tud, 1647 kilója ugyanis a földön tartja. 160 km/órás sebességre képes, százon 24,3 liter benzint eszik. Nem csak a mesében volt nagy sztár! Ez a típus a valóságban is 3 évig veretlennek bizonyult az amerikai versenyeken. 1952-ben 34-ből 27-et, 1953-ban 22-t, 1954-ben 17 versenyt nyert meg.

A nyeremény Mini. HOL Magazin 2012.

Természetesen idén is jelöltünk ki főbb iránycsapásokat, amelyek köré a rendezvényt szerveztük. Például itt van rögtön egy szülinapos…

85 éves a Volvo

A Veterán Volvo Klub Magyarország standján mutatkoznak be a svéd márka különféle, ismertebb és ritkább oldtimer modelljei. Például egy 1965-ös, gyönyörű állapotú 122 S „Amazon”. Az autó 1965-től egy svájci hölgy tulajdona volt, ő 1990-ig használta, és gyakorlatilag teljesen eredeti állapotban maradt fenn. 2009-ben részleges felújításon esett át. A szép nevű kocsit menetteljesítményei és jó alkatrészellátása akár napi használatra is alkalmassá teszik.

Volvo Amazon. HOL Magazin 2012.

Keményebb vonalon is dolgozott a Volvo. A svéd hadseregnek is gyártott járműveket. Ilyen az 1956-ból ránk maradt „Sugga”. Ezt a típust 1953-58 között készítették, mindössze 710 darab született belőle.  

Volvo Laplander. HOL Magazin 2012.

A Volvo magyar vérvonala. A VI. Oldtimer Expón kiállított 1979-es Laplander igazi érdekessége, hogy svéd alkatrészekből Csepelen szerelték össze a ’70-es - ’80-as évek fordulóján, de csupán pár tucat legyártása után abbamaradt a történet.

 

Autósport a Vasfüggöny mögött

Bemutatkoznak a „Keleti Blokk” egykor vágyott és csodált, mára klasszikussá érett versenyautói. A KGST-n belül is volt olyan gyártmány, melyből kiváló versenygépet lehetett faragni. A legendás Lada VFTS-ek is ott lesznek, sőt eljön a konstruktőr és egyben híres versenyzőként ismert Stasis Brundza is, akinek gyűjteményéből két kocsi is látható lesz. A Szovjetunióban is felismerték az autósport szerepét. Komplett versenyrészleget hoztak létre a litván fővárosban, Vilniusban, ahol Brundza úr útmutatásai alapján dolgoztak a rettegett Ladák fejlesztésén. Egy kis típustörténet: a VFTS a „Velnyujszkaja Fabrika Transzportnyih Szredsztv” szavakból, azaz a Vilniuszi Közlekedési Jármű Üzem eredeti alakjának kezdőbetűiből áll össze.

A kiállítás hétfői napján régi versenyzőkkel lehet találkozni, korabeli filmeket nézni, riportokat hallgatni.

A Renault gyöngyszemei

A francia gyártó modelljeinek széles palettája vonul fel – igazi nemzetközi összefogásban, hiszen a magyar kiállítók mellett osztrák, szlovák és román klubtól is érkeznek autók.

  • Renault Caravelle (1964): a Nagybányai Veterán Baráti Kör hozza el ezt az autót
  • Az osztrák Renault-Club két vérbeli versenyautóval érkezik: Alpine A310 V6 (1977) és R17 Gordini (1973), a versenypályák egykori bajnokai.
  • A pozsonyi Renault Classic Club egy ritka Renault 4 JP4 (1983) kabrióval képviselteti magát
  • A magyarok is kitesznek magukért: egy, az alapjaitól újjáépített, gyönyörű Renault R10-t mutatnak be 1966-ból. Ez a legendás R8 leváltó modellje volt. A '60-as évek végén sokan kedvelték ezt a típust megbízhatósága és alacsony üzemanyag fogyasztása miatt. Láthatunk egy igazi háború előtti ritkaságot, egy 1937-es Renault Celtaquatre-ot is. Ez volt az első gömbölyű karosszériás Renault. A versenyautó-vonalat pedig egy R5 Alpine Gr2 (1979) erősíti – akinek elsőre nem ugrik be a típus, annak megemlítjük Ferjáncz Attila nevét, aki egy ilyen autóban nyerte sorra a magyar rali bajnoki címeket és EB-futamokat a ’70-es,’80-as évek fordulóján. 

Renault 17 Gordini. HOL Magazin 2012.

Magyar autóritkaságok

Bemutatunk 3 db Unitas-Tatrát, a két világháború között cseh-magyar együttműködésben készült autókat – közülük az egyik teljesen működőképes. A Tatra Múzeum tanúsítványa szerint 1930 novemberében küldték a kocsi alvázát Budapestre, ahol a kor szokásai szerint az Unitas nevű cégnél kapott karosszériát.

Amerikai autók

A tengeren túlról származó veteránok széles skáláját vonultatjuk fel idén is. Igazi meglepetés: egy 1926-os Nash 233 Special Six Sedan. Ráadásul igen ritka is, a Nash Car Club of America mindösszesen 2 példányt tart számon, egyikük ez az autó, így nagyon valószínűtlen, hogy egy másik jönne szembe az úton.

Nash. HOL Magazin 2012.

A repülés szerelmesei sem maradnak látnivaló nélkül

Kállítjuk Rubik Ernő első komoly teljesítményű vitorlázógépét, az 1948/49-es gyártású R-22 Futárt is. Ez a repülőgép az egyetlen példány, ami megmaradt az 1950-es évek után. A gép minden porcikája fából van, és máig repülőképes.

Igazi látványosságot jelent Erdős Csaba Stunt Show-ja!

A világszínvonalú motoros produkciót Budapesten még soha nem mutatták be. A négyfős team a fizika és a fantázia határait átlépve mutatja be tudását a pavilon előtti betoncsíkon. A félórás műsort a VI. Oldtimer Expo szombati, vasárnapi és hétfői napján lehet végignézni, naponta kétszer, 12.30-kor és 16 órakor.   

A szombati nap különlegessége az Oldtimer Sokadalom, amely már sokadik alkalommal mozgatja meg a veterán járművek büszke tulajdonosait. Reggel a Biatorbágyi Premier Outlets-nél van a gyülekező, aztán hagyományosan a pesti alsó rakpart Dráva utcai végénél van a Sokadalom Pont, a végcél az Oldtimer Expo!

A VI. Oldtimer Expo egy szerencsés látogatója egy Klasszikus Minivel mehet haza!

Az utolsó napon a látogatók között sorsolják ki az 1989-es Mini Mayfair-t. Mielőtt harsány kacajban tör ki bárki is, tudni kell, hogy ez az autó, ami nincs, hiszen ez az autóépítők és farigcsálók-tuningolók legkedveltebb alanya. Az utolsó csavarig felújított, makulátlan állapotú autó, melyet egy szerencsés látogató - nevére forgalomba helyezve - hazavihet. És ez nem minden! A boldog nyertes a nyereményautóval együtt ingyenes részvételt nyer a Mini Világtalálkozóra, amely 1000-nél is több Mini részvételével zajlik Pünkösd hétvégéjén, Balatonfüreden.(részletek: www.miniclub.hu).

Közvetlenül az Expo után, vagyis május 1-én rendezzük meg az utóbbi évek egyik leghangulatosabb eseményét a Velodrom Millenáris ovál-pályáján. A korhű ruhában érkezők nem egészen fél áron vehetik a belépőt (1200 forintért). Érdemes jól körbe nézni a nagyszülők cuccai között, mert egy kalap vagy egy sál nem győzi meg a kapuőröket. 10 órakor kezdődnek a programok, melyek délután 3-ig tartanak.  Sok, az Oldtimer Expón kiállított veterán is ott lesz a majdnem elfelejtett bringapályán, hogy vidám, színes és benzingőzös légkörben körözzön a 45°-os kanyarokban. Csehországból, Ausztriából, Svájcból, Romániából, Németországból és Szlovákiából is érkeznek részvevők. (részletek: www.velodrom-millenaris.eu)

Részletek:

www.oldtimerexpo.hu

www.otexpo.hu

Sajtókapcsolat-és akkreditáció:

bella.gabriella@prenews.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing