Veszélyesen divatos

Három téli öltözködési tipp a biztonságos vezetéshez
Télen nemcsak hasznos vezetéstechnikai trükkökkel, hanem megfelelően kiválasztott öltözettel is hozzájárulhatunk a biztonságos vezetés feltételeinek megteremtéséhez. Bár sokan tudják, mégis kevesen figyelnek oda a cipő talpára, a kabát vastagságára, vagy épp a viselt kiegészítőkre, mielőtt a volán mögé ülnek. A Groupama Garancia Biztosító Vezetéstechnikai Centrumának instruktora, Kovács Márton és a NUBU divattervezője, Kovács Adél ahhoz adnak hasznos tippeket, hogyan fér meg a divat és a biztonság a volán mögött.

1.: Tökéletes cipő az utcán és a kocsiban

Kovács Márton instruktor első számú tanácsa jellemzően a hölgyek számára, hogy mindig legyen egy váltás cipő az autóban, amely vékony talpú és könnyű viselet. Ha erre nincs lehetőség, akkor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy lapos talpú, nem túl merev anyagból készült cipőt viseljünk vezetés közben, amely engedi a láb finom mozgásait, mert ez a pedálkezelésnél elengedhetetlen. Érdemes kerülni, vagy a vezetés idejére lecserélni a vastag talpú és magassarkú csizmákat, mert ezekben kevésbé érzékeljük a pedálokat és emiatt, illetve a méretükből adódóan is előfordulhat, hogy egyszerre két pedálra is rátapos vele az óvatlan sofőr.

Kovács Adél divattervező véleménye szerint az idei tél trendje ezzel teljesen összhangban van, hiszen a szezon hívószava a különféle stílusok keverése, így az elegáns összeállításhoz bátran választhatunk sportos, lapos talpú lábbelit, tornacipőt, akár futócipőt.

Puha talpú cipő. HOL Magazin 2015.

2.: A kabát mindenek előtt

A vezetéstechnikai szakértő szerint az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, ez egyaránt igaz arra, hogy ne korlátozza a kabátunk a szabad mozgást, és arra is, hogy ne legyen túlságosan melegünk, vagy ne fázzunk, mert mindkettő elvonhatja a figyelmet a vezetésről. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a tenyerünk mindig legyen szabadon, tehát ne lógjon bele a kabátunk ujja.

„Egészen változatos fazonú kabátokkal találkozhatunk az idei szezonban, de a legjellegzetesebbek az egészen hosszúra szabottak” – kezdi Kovács Adél a NUBU divattervezője. „Emellett virágkorukat élik a tollal bélelt, vastagabb darabok, melyeket sokan a praktikuma miatt választanak és a rövidebb, úgynevezett bomber fazonok is. Egy jól megválasztott kabát rengeteget hozzáadhat hétköznapi megjelenésünkhöz, kis odafigyeléssel a reggeli készülődésben pedig autós öltözékünket is biztonságossá tehetjük” – mondta Adél.

Divat. HOL Magazin 2015.

3.: Elnagyolt sálak, kiegészítők, szőrös kapucni, hatalmas ushánkák

A különféle, főként lazább karkötőket, órákat, nagyobb méretű gyűrűket, illetve a téli kesztyűt mindenképpen kerüljük vezetés közben, mert a sofőr keze könnyedén elcsúszhat a kormány markolatán és hamar veszélyes helyzetbe kerülhet az utakon. A motor indítása előtt érdemes mind a hölgyeknek, mind az uraknak az ékszereket és egyéb kiegészítőket levenni magukról, hogy semmi ne akadályozza a biztonságos vezetést. Ha fázik a kezünk, érdemes egy vezetéshez tervezett bőrkesztyűt vásárolni.

„A divatházak az idei évben is felülmúlták az előző szezonok kiegészítőinek méretét. A nagy gyűrűk, vastag karkötők, hosszú láncon lógó nyakláncok, robusztus órák uralják a hölgyek és az urak nyakát és kezét” – magyarázza Kovács Adél. „Emellett az elnagyolt kapucnik és ushánkák is jelentős teret kaptak, hiszen amellett, hogy praktikusak a hidegben, remekül feldobnak egy egyszerűbb összeállítást” – mondta a tervező.

„Sokan követik el azt a hibát, hogy az utcán viselt ruházatukat nem feltétlenül igazítják a vezetéshez leginkább komfortossal. A biztonságos vezetés szempontjából a sapkával, kapucnikkal, ushánkákkal és az egyéb kiegészítőkkel szemben az az elsődleges elvárás, hogy ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban, ne korlátozzon sem az oldalsó, sem a középső tükrökre való rálátásban, valamint az első-hátsó és oldalsó kilátásban” – tette hozzá Kovács Márton, a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum instruktora.

Divat és vezetés. HOL Magazin 2015.

 

Háttérinformációk

Groupama Garancia Biztosító Zrt.

A Groupama Garancia Biztosító 2009. április 1-jén a Groupama Biztosító és az OTP Garancia Biztosító fúziójával jött létre. Közel 1,3 millió ügyfelével, teljes körű biztosítási kínálatával a Groupama Garancia Biztosító a hazai biztosítási piac egyik legjelentősebb szereplője. 150 fiókján és 2500 fős üzletkötői hálózatán kívül online, a GroupamaDirekten, az OTP Bank 400 fiókjában, valamint 450 alkuszpartnerén keresztül teszi elérhetővé szolgáltatásait.Groupama Garancia Biztosító befektetési tevékenységét „Az Év Biztosítója 2014” címmel díjazta a MoneyMoon.


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing