Végéhez közeledik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felújítása

Végéhez közeledik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felújítása, szeptemberre elkészül a rekonstrukció jelentős része.
Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy több jelentős beruházás is zajlik jelenleg a kastély területén.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében valósul meg a történeti kastélypark rekonstrukciója 250 millió forintból. Az 1880-as tervek alapján visszaállítják a viktoriánus kertművészet kiemelkedő alkotását, bizonyos esetekben már modern anyagok felhasználásával - mondta Pálinkás Róbert.

Hozzátette, hogy a Nyugat-dunántúli Operatív Programon belül több mint 2 milliárd forintos beruházással megvalósuló turisztikai attrakció fejlesztés keretében megújul a kastélyhoz tartozó egykori Amazon szálló. A felújított épületben új , a főúri utazásokkal kapcsolatos kiállítást alakítanak ki, amely az 1880 és 1930 közötti időszakot öleli fel. A kiállítás az év végén vagy a következő év elején nyílik meg.

Arról is beszélt, hogy ugyanezen fejlesztési program keretében a kastély is részben megújul, átalakul a bejárat és a kijárat. Olyan múzeumot hoznak létre, amely megfelel a 21. századi elvárásoknak.

Kitért arra, hogy a titkárság és az igazgatói iroda kiköltözik a kastély közepéből, a teret a látogatóknak adják vissza. Ezekben a szobákban is új kiállítás valósul meg: Festetics-arcképcsarnokot mutatnak be. Kiemelte, hogy a Festeticsek sok mindent adtak Magyarországnak, a térség fejlődése a Festeticsekhez kötődik, nekik állítanak emléket és bemutatják a család történetét.

A beruházás keretében a kastély pincerészében egy új bormúzeumot is kialakítanak, ahol emlékszobát hoznak létre Bakonyi Károly szőlőnemesítőnek.

Mint a műsorban elhangzott, a park szeptemberre újul meg, és várhatóan a jövő év elején a látogatók birtokukba vehetik az új kastélytermeket, illetve a felújított részeket is.

 

MTI 2015. augusztus 3., hétfő 14:50


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing