Várprogram vidéken, nemzetközi tapasztalatok

A magyarországi várprogram eredményeiről és terveiről, valamint a nemzetközi tapasztalatokról, a rekonstrukció és a kortárs építészet összehangolásáról esett szó a Nemzeti Hauszmann Tervet középpontba állító építészeti konferencián hétfőn kora délután a Várkert Bazárban. Sághi Attila, a Forster Központ elnöke kiemelte: a magyarországi várprogram helyszínei nagyrészt a török hódoltsági területekhez kapcsolódnak.

"A megújítani tervezett vidéki várak esetében nem titkolt cél, hogy egyszerre őrizzünk meg és állítsunk helyre kulturális és történelmi emlékeket, illetve jelentősen érzékelhető mértékben megnöveljük a Budapesten kívüli magyarországi turisztikai potenciált" - mondta Sághi Attila.

Beszámolt arról, hogy míg a kastélyprogram mintegy 700 ezer, a várprogram újabb 600 ezer turistát szeretne bevonni, ami a vidéki Magyarországnak óriási lehetőség. Sághi Attila megfogalmazása szerint a várprogram jó úton van, rendelkezésre állnak azok az elemek, amelyekkel a fejlesztésekbe érdemes belevágni.

"Van egy víziónk, amely szerint Magyarország kulturális és turisztikai potenciálját szeretnénk megnövelni a meglévő kormányzati támogatás és az uniós források alapján, valós igényekre építve. Van egy háromszáz fős, tapasztalatokkal és kompetenciákkal bíró szakmai szervezet a Forster Központban, és van egy tervünk, amely folyamatosan alkalmazkodik az esetlegesen változó tényezőkhöz" - foglalta össze Sághi Attila.

A szakember fontos tényezőnek nevezte a várprogram fejlesztésében, hogy a hazai ingatlanszektor túl van a mélyponton, reális a magántőke bevonása, az állam csak azt végzi el, ami az ő feladata, elsősorban a szükséges politikai és gazdasági környezet biztosítása. A Forster Központ vezetője alapadottságnak nevezte, hogy a turizmus Magyarországon elsősorban Budapestre koncentrál, ugyanakkor - tette hozzá - a várprogram képes lehet ezt harmonikusan széthúzni az ország egészére. "Figyelni kell a társadalmi, technológiai változásokra, a turisztikai szokások módosulására".

Sághi Attila kitért arra, hogy tapasztalatai szerint a várfejlesztés sok szempontból könnyű műfaj, mivel a többség lát benne fantáziát, nem kell elmagyarázni, miért fontos, "a várak hosszú távra megmaradó élményeket képesek nyújtani a turistáknak".

Vukoszávlyev Zorán, a Budapesti Műszaki Egyetem docense külföldi példákat hozott előadásában a történeti rezidenciák kortárs közösségi használatáról.

"Összességében el lehet mondani, hogy a történeti helyszínek, várak fejlesztésének nemzetközi gyakorlatában az erős identitással rendelkező építészeti környezetben megjelennek a kortárs építészet legmodernebb elemei" - szögezte le.

Az egyetemi docens a torinói királyi palota, az olomouci Przemysl-vár, a pamplonai érseki központ, a sevillai San Telmo palota, a hallei vár, valamint hambachi kastély példáját hozta fel.

A przemysli érseki palota kapcsán - itt választották meg annak idején cseh királlyá Mátyást, II. Ferenc Józsefet pedig császárrá - Vukoszávlyev Zorán kiemelte: a megújítás során alázattal viszonyultak a történeti épület emlékeihez, miközben a belsőépítészeti munkálatokban finom kontrasztot biztosítottak a kortárs építészet számára.

A sevillai Palacio San Telmo vonatkozásában a szakember azt fejtegette, hogy az épület korábban volt egyetem, helyet biztosított alapítványoknak és különböző intézményeknek, aztán ide helyezték az önkormányzat vezetését, rezidencia lett belőle. Vukoszávlyev Zorán hangsúlyozta: a belső terekben úgy alkalmazták a kortárs építészet mai igényeknek megfelelő elemeit, hogy közben az igényes kerámiaburkolatok a történeti értékeket idézik.

A Nemzeti Hauszmann Terv keretében 2024-ig több lépcsőben újulhat meg a budai Vár. A témában hétfőn kezdődött kétnapos szakmai konferencia fő szervezője a Miniszterelnökség, társszervező az MMA építőművészeti tagozata és a MÉK.

 

MTI 2015. május 11., hétfő 15:59


Cikkajánló
- 4 millió eurós fejlesztés a Thermia Palace Spa szállodában
- Cabernet franc és terroir Villányban
- Eddig nem érvényesül a papírforma – Félidőben jár Az Év Fürdője szavazás
- Megújult Etyeken Magyar-kút
- Új élménymedencével ünnepelte 50 éves jubileumát a füredi Marina

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing