Út a tökéletes közérzethez

Napjainkban egyre divatosabbá válik a fitnesz mint életforma, a wellnessről azonban még keveset tudunk, holott túlfeszített élettempónk oldására nagyszerű alternatívát kínálna az egészséges életmód eme újszerű megközelítése. Mi is a lényegi különbség a két egymáshoz közel álló kifejezés között?

A wellness magába foglalja a fittséget és az egészséget, ugyanakkor azoknál jóval többet jelent. Míg az egészség egy betegségmentes alapállapotot, addig a fittség már egy megnövekedett teljesítőképességet jelez, mely kihat a mindennapi munkavégzésre is. A wellness annyiban nő túl az előbbi meghatározásokon, hogy nem csupán a testi fittség megteremtését jelenti, hanem magába foglalja a fizikális vonatkozás mellett a tökéletes közérzethez nélkülözhetetlen mentális és pszichés faktorokat is. A kondícionális ­ testi ­ képességek fejlesztése csak egy részterülete a teljes fittségnek.

A külföldi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a wellnesskluboké, és a wellness-szolgáltatásokat felvonultató hoteleké a jövő. Egy fitnesz és egy wellnessközpont közötti legszembetűnőbb különbség a célréteg összetételében van. Míg a fitnesztermekben jórészt aktív fiatalokat találhatunk, addig a wellnessklubokban a speciális populációhoz tartozó vendégek is jelentős számban megfordulnak. Itt ugyanis az idősebbek és a különböző betegségeken átesett vendégek is megfelelő kezelésben és mozgásterápiás programban részesülhetnek hozzáértő szakemberek segítségével (gyógytornász, orvos, személyi edző).

 

KEZELÉS, PIHENÉS, SZÓRAKOZÁS

A vendégeknek lehetőségük van arra, hogy az aktív, passzív pihenést, ellazulást válasszák, vagy szakemberek segítségével, különféle terápiás kezeléseket igénybe véve egészségi állapotukon javítsanak. Nemcsak egyének, magányosan edző kliensek érezhetik otthon magukat, hanem családok, baráti társaságok, munkahelyi, üzleti kollektívák egyfajta találkozási pontjaként is funkcionál egy wellnessközpont. Röviden tehát úgy lehetne jellemezni a wellnesscentrumokat, hogy három funkciót valósítanak meg: a gyógykezelést, az aktív pihenést és személyiségépítő szórakozást.

 

EGYÉNI ÉLETMÓDPROGRAM

Természetesen a wellness betegségmegelőző vonatkozásáról sem szabad megfeledkezni. A wellness- (és fitnesz-) klubok kulcsszereplője a sokrétű tudással rendelkező személyi edző és életmódkonzulens, aki egyénre szabott életmódprogramot tud megtervezni úgy, hogy kliense adottságait, fizikai, egészségi állapotát, fittségi célját maximálisan szem előtt tartja. Nem csupán az egyes részterületekre, hanem a globális egészségmegőrzésre, a "tökéletes közérzet" programjára helyezi a hangsúlyt, ahol a képességek harmonikus fejlesztése a cél. Így már elképzelhető, hogy az eddigi nehezen megfogható általános tanácsok ­ "önnek sportolnia kellene"­, végre személyre szabottan megvalósulhassanak.

 

WELLNESS ABC

Aquatréning

A legújabb ismeretek alapján felépített víz-fitneszprogram az izomzat ellazítására, nyújtására és erősítésére szolgál. Hatásosabb, mint a víz alatti torna. A víz ellenállásával szembeni mozgás kíméli az ízületeket. Ideális hát- és gerincproblémákra.

 

Akupresszúrás masszázs

A fájdalmas izomkötegeket a masszőr gyengéden, könnyed nyomással dolgozza el. A stressz befolyásolja például a bélkacsok ritmikus összehúzódását és ezzel az energia keringését. Ezért masszírozás közben a masszőr a gyengébben működő szervekhez tartozó akupresszúrás pontokat is kezeli, hogy a pangó energiát felszabadítsa, és az energiahiányos részeket ismét feltöltse.

 

Biofitt-teszt

A szokványos orvosi vizsgálatok mellett léteznek még olyan kiegészítő állapotfelmérő módszerek is, melyek segítségével még a laborban, röntgennel és ultrahanggal kimutatható elváltozások előtt tájékozódhatunk szerveink teljesítményéről, a szervezet szabályozó-mechanizmusairól és az azokban bekövetkezett zavarokról. Vagyis ezek segítségével megtudhatjuk, melyek szervezetünk leggyengébb pontjai. Ilyen vizsgálatok a Voll-teszt (komputeres meridiándiagnosztika), az íriszdiagnosztika, a reflexzóna-vizsgálat, a nyelv- és pulzusvizsgálat. Az egyes tesztek egymást jól kiegészítik és a szervezet általános állapotáról teljesebb képet adnak, ezért is kombinálják őket. A kapott eredmények alapján az orvos könnyebben meg tudja állapítani, melyek testünk leggyengébb pontjai, mire kell figyelni, ha meg szeretnénk őrizni, vagy vissza szeretnénk állítani egészségünket.

 

Bio-lifting

A ráncok kisimítása természetes kivonatokkal (pl. kollagén) vagy sejtmagkivonattal. Hogy kizárják a lehetséges allergiás reakciót, kezelés előtt a készítmény hatását a karba adott próbainjekcióval ellenőrzik. Sajnos az alápárnázás fél évnél hosszabb ideig nem tart, mert a szervezet az idegen anyagot elég gyorsan "kidobja". Előnye: fájdalommentes, az eredmény azonnal látható.

 

Böjtkúra

A legintenzívebb salaktalanító, méregtelenítő módszer, mely nemcsak fogyasztásra, hanem betegségek megelőzésére, kezelésére is alkalmas. Egyénre szabott fajtát és időtartamot szokás választani.

Legismertebb fajtái: Buchinger-féle léböjt, Mayr-kúra, Schroth-kúra. Valamennyi böjttípus közös jellemzője, hogy nagyon sokat kell inni, gyakorlatilag nem, vagy csak nagyon kevés szilárd étel fogyasztható. A böjttel nemcsak megtisztulnak szöveteink a felhalmozódott salakanyagoktól, hanem a feleslegtől is megszabadulhatunk: rendeződnek a vérzsírok, a vércukor, a májfunkciós értékek, a húgysav, aktiválódik az immunrendszer, megszűnnek a viszszatérő gyulladások és az allergiák.

 

Cellulitisz-terápia

A szépségfarmok különböző cellulitiszkezeléseket ajánlanak. Például nagyon finom, steril tűket vezetnek párhuzamosan a bőrbe, és alacsony frekvenciájú árammal végzik a kezelést. Az ismételt eljárás a zsírsejtek "szétolvadásához" vezet. A cellulitisz-ingeráram-kezeléstől a szövetek vérkeringése javul. A váltóáram-impulzusok frissítik és feszessé teszik a szöveteket. Ez a kezelés hosszú távon is eredményes, főleg ha étkezési és fitnesz-programmal kombinálják.

Léteznek kellemesebb módszerek is, amikor gyengédebb és intenzívebb masszázsokkal, tornával és speciális fürdőkkel aktiválják a szövetek keringését, serkentik a felhalmozott nyiroködéma kiürülését, és a kis párnácskák elsimulását.

 

Életmód-tanácsadás

Részletes vizsgálatok (például biofitt-teszt, vitalitásteszt) és az életmódra, panaszokra, általános állapotra vonatkozó alapos kikérdezés után az orvos olyan életvezetési tanácsokkal látja el a vendégeket, melyek segítik egészsége helyreállítását, fittségének, jó közérzetének és teljesítőképességének helyreállítását és megőrzését. Tanácsot ad a helyes táplálkozásra, mozgásprogramra, stressz levezetésére vagy meglevő panaszok kezelésére vonatkozóan.

 

Kneipp-kúra

Részei: lemosások, váltott zuhany, gyógynövényes fürdők, gőz, borogatás, illetve pakolás, harmatban, hóban futás, vízben gyaloglás. Az alapgondolat egyszerű: a szervezet ellenálló erejét természetes módon kell megerősíteni ­ vagy váltott fürdővel, vagy csak hideg, illetve csak meleg vízzel. Ezek hatására szűkülnek vagy tágulnak a bőrerek, a vérkeringés élénkül, belső meleg képződik, mely pozitív hatást gyakorol az egész szervezetre.

 

Longevity

A fogalom amerikai eredetű, olyan természetes életmódot értünk alatta, melyet stresszkontroll, beszélgetésterápia és vitafórumok egészítenek ki. Különösen azok számára ideális pihenési forma, akik új értéket akarnak életükben felfedezni, szeretnének nemcsak testileg, hanem lelkileg is felfrissülni, feltöltődni.

 

Progresszív izomlazítás

Ez a relaxációs program kimondottan az ideges, stresszes emberek számára ajánlott. Az izmok feszítése és lazítása által egy pontosan meghatározott elv szerint érik el a test és lélek mély ellazulását.

 

Színes gyógyagyagpakolás

Ez alatt speciális gyógynövényes agyagból készült maszkokat értünk (arcra, testre, kézre). Cellulitisz esetén segít, finomítja a pórusokat, kisimítja az apró ráncokat. Az agyagot vastagon viszik fel a test meghatározott részére, és hagyják lassan megkötni. Ez a testhőmérséklet emelkedését eredményezi. Hatására kinyílnak a pórusok, a hatóanyagok bejutnak a bőrbe, felélénkül a vérkeringés és a sejtanyagcsere, a szarupikkelyek eltűnnek. A különféle növényi alkotók mélyebbre hatolnak a bőrbe, s ott intenzívebb gyógyhatást fejthetnek ki.

 

Szénaágy

Ízületi panasz, műtét után, túlsúly esetén egyes szépségfarmok látogatóikat 42 fokos, nedves szénaágyba fektetik. A különböző gyógynövények (kerti ruta, encián, árnika, palástfű, veronikafű) illata lazító, gyulladáscsökkentő hatású. A szénafürdő ezenkívül segíti a salaktalanítást is.

 

Vízegyensúlyozás

Ez egy kissé szokatlan stresszoldó program: halk zene mellett testhőmérsékletre felmelegített vízben végeznek masszázst. Az eredmény: laza izmok, teljes kikapcsolódás.

 

MILYEN AZ EGÉSZSÉGES EMBER?

Alapvetően aktív

cselekvő

játékos

kommunikatív

természetformáló

önmegvalósító

értékteremtő, de legalábbis értéktartó.

 

TEST, LÉLEK ÉS SZELLEM EGYENSÚLYA

"Az egészség a Természettel harmonizáló testi (beleértve az energetikait is), lelki, szociális és életszemléleti (szellemi) dinamikus egyensúly állapota. Az egészségnek feltétele az is, hogy az ember önmagát egészségesnek tartsa. Nincs tökéletes egészség. Bizonyos értelemben mindenkinek van valamilyen tünete, amely eltér a teljes egészségtől, vagy állandóan, vagy bizonyos időszakokban. A betegség az életünkben meglevő, megoldásra váró problémáról hordoz üzenetet. Olyan problémáról, melyet már csakis így, a betegség által vagyunk képesek észrevenni és komolyan venni. Mégis a betegséget megelőzni, értelmezni, gyógyítani, néha leküzdeni, időnként viszont éppen megszokni, elfogadni kell. A legmegfelelőbb hozzáállást az egyén nem mindig tudja kialakítani egyedül, ekkor kell számára az empatikus, az ő testével, lelkével, szellemével leginkább törődő gyógyító, életmód-tanácsadó, aki segítségére van mindezekben."(dr. Tamasi József)

 

- informed -


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing