Ünnepel az ország legnagyobb szállodája

2015-ben újabb budapesti szálloda ír történelmet centenáriumával, ezúttal az ország legnagyobbja. A Best Western Hotel Hungaria idén különleges hármas évfordulót ünnepel: 100 éve, 1915-ben rakták le az Imperial Szálloda alapkövét, mely a mai épületegyüttes legrégebbi része, 50 éve nyitotta meg kapuit a megszépült Szabadság Szálloda egy átfogó rekonstrukció után, mely azután 30 évvel ezelőtt, 1985-ben Grand Hotel Hungaria-ként született újjá egy teljes körű átépítés és bővítés után.

Egy kis történelem 

A szálloda előtörténete a XIX. század végére nyúlik vissza és a vasúti forgalom fellendülésével kezdődött: 1889-ben nyitotta meg kapuit a Central Hotel vagyis Központi Szálló a Baross téren, a mai Keleti pályaudvarral szemben. Története során hol együtt, hol külön üzemelt a szomszédos Imperial Szállóval. A Central eredeti épülete a második világháború alatt semmisült meg. A szomszédos Imperial felújítása és államosítása után az egykori Central Szálló tömbjével kibővítve Szabadság Szálló néven működött évtizedekig.

A négyemeletes, hetvenszobás, ebben az időben újdonságnak számító villanyvilágítással, liftekkel, elegáns előcsarnokkal rendelkező Central Hotel a Baross tér Keleti pályaudvarral szemközti oldalán, a vasútállomás környékének első fogadója, a Debrecen Szálló szomszédságában. Utóbbi kicsi, mindössze tizenkét szobás fogadó volt, amely 1878-ban nyílt meg és törzsközönsége a korabeli feljegyzések szerint a közeli lóvásártér lócsiszárjai közül került ki.

BW Hungária. HOL Magazin 2015.


A Debrecen és a Központi Szálló közti telken 1917-ben nyitották meg a még nagyobb, százhatvankét szobás Imperial Szállót, amely Hegedűs Ármin és Sebestyén Artúr tervei szerint épült és egészen az 1940-es évek elejéig Keleti Lajos tulajdonában állt. A Central akkori tulajdonosa bérbe adta az épületet Keletinek, az Imperial tulajdonosának, aki a közös üzemeltetés miatt egy összekötő folyosót nyitott a két szálloda között. A kapcsolat 1935-ig állt fent, amikor ismét kettévált a két hotel.

A Központi Szálló 1945-ben teljesen leégett. Az Imperial szobáiban a második világháború alatt német hadikórházat rendeztek be. Az ötvenes években államosították, helyreállították és Szabadság Szálló néven nyitották meg újra. A hatvanas évek eleji hosszú felújítási munka után az Imperial régi épületét, eredeti homlokzatát meghagyva körbeépítették. A valamikori három szálló – a Debrecen, az Imperial és a Központi – helyén egy új, négyszázhat szobás hotelt emeltek. A Szabadság Szállót 1983-ban zárták be ismét, majd kétéves felújítás után átépítve és kibővítve, immár több, mint ötszáz szobával az ország legnagyobb befogadóképességű szállodájaként, Grand Hotel Hungaria néven nyitották meg.

BW Hungária. HOL Magazin 2015.

1991 óta Best Western Hotel Hungaria-ként a szálloda bekerült a nemzetközi idegenforgalom vérkeringésébe és a világ legnagyobb szállodaláncának megbecsült és elismert tagjává vált. Az 1996-os privatizáció következtében az épület tulajdonosa a Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. lett.

 

Nagy rendezvények, ínyencfogások

A központi fekvésű, kitűnő közlekedési összeköttetéssel rendelkező 499 szobás szálloda modern technikai eszközökkel felszerelt 12 rendezvényterme gyakorlatilag bármilyen üzleti vagy családi rendezvény lebonyolítására alkalmas. Az összenyitható konferenciatermek maximális befogadóképessége 500 fő, így főként nagyszabású konferenciák, bankettek fogadások zajlanak itt, míg a Phönix, Imperial és Amfora különtermek ideális helyszínt biztosítanak szemináriumok, kisebb létszámú tréningek, továbbképzések, üzleti tárgyalások lebonyolítására.

BW Hungária. HOL Magazin 2015.

A századforduló híres közlekedési eszközét megidéző Fiaker Söröző és Étterem házias konyhájával ideális helyszín baráti találkozókhoz és egy korsó sör melletti lazításhoz. A szálloda elegáns Beatrix Étterme a magyar és a nemzetközi konyha remekeit kínálja, kiváló magyar borok kíséretében. Esténként a gyertyafényes vacsora mellett élő cigányzene szórakoztatja a vendégeket.

A szálloda halljában található Lobby Bár széles süteményválasztékkal, naponta friss házi készítésű cukrászati termékekkel, kávékülönlegességekkel, alkoholos és alkoholmentes italokkal várja vendégeit.

A konferencián vagy városnézésen elfáradt vendégek részére a szálloda Bora Bora Wellness Centere ideális helyszín a feltöltődéshez.

 

Érdekességek

Az 1985-ben újranyitott Grand Hotel Hungaria hatalmas volt: 528 szobával, 1000 ággyal várta a vendégeket – 1600 Ft átlagos szobaáron. Night Clubja, a Phönix, Budapest éjszakai életének egyik jelentős helyszínévé vált. A Bár első itallapja szerint egy Coca-cola 30 Ft-ba, egy Unicum 60 Ft-ba került, abban az évben, amikor az 1 főre jutó átlagkereset Magyarországon 5.961 Ft volt. Az elmúlt 30 esztendőben kb. 2 100 000 vendég mintegy 6 millió vendégéjszakát töltött el a szállodában és olyan hírességek választották szálláshelyül, mint Bruce Springsteen, Mike Oldfield és Brad Pitt.

A szállodában 10 évente annyi vendég fordul meg, mint Írország teljes lakossága, annyi juice fogy a reggelinél, amivel egy 50 méteres úszómedencét meg lehetne tölteni (583 000 liter) és annyi virsli, ami elérne Budapesttől Ljubljanáig (388 km)! Ha a londiner másodpercenként egy vendéget köszöntene, másfél hónapig köszönne egyfolytában, és ha a 10 év alatt felhasznált lepedőket egymás mellé terítenék, azzal befednék a fél Velencei tavat (12,44 km2)!

Az elmúlt 30 év során a kor kihívásainak megfelelően és a vendégek igényeinek minél magasabb szinten történő kielégítése okán a kisebb méretű szobák egybenyitásával 499 komfortosabb szobát alakítottak ki, az értékesítőhelyek profiljának megváltoztatásával, új különtermek kialakításával, a konferenciaturizmus egyik fellegvárává válhatott a szálloda. www.danubiushotels.hu

BW Hungária. HOL Magazin 2015.

Best Western Hotel Hungaria 1074 Budapest, Rákóczi út 90.Tel: + 36 1 889 4400

E-mail: bwhungaria.reservation@danubiushotels.com


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing