Újra Olaszrizling Október

Második alkalommal állítja a figyelem középpontjába az olaszrizling szőlőfajtát az Olaszrizling Október programsorozat. 2013 után az idei október is a hazánkban legnagyobb területen termesztett szőlőfajtáról, az olaszrizlingről szól majd. Az eseményhez szerte az országban éttermek, borkereskedések csatlakoznak, és idén is megrendezik több mint hatvan pincészet részvételével a Nagy Olaszrizling Kóstolót október 11-én.

A Winelovers rendezvényszervező csoport feladatának tekinti a legfontosabb hazai szőlőfajták és bortípusok minél szélesebb körű megismertetését. E cél megvalósítása érdekében hívta életre 2013-ban az Olaszrizling Október programsorozatát, amelyet idén áprilisban a Kékfrankos MOST! követett.

Mindkét tematikus hónap koncepciójának a lényege, hogy a piaci szereplők összefogása által hívja fel a figyelmet az adott szőlőfajtából készített borokra. Ennek keretében borkereskedések állítanak össze olaszrizlingekből álló csomagokat és szerveznek a fajtával foglalkozó kóstolókat. Az éttermek olaszrizlingekkel és azok házasításaival bővítik a borlapjukat, és pohárra is több bort kínálnak e fajtából, mint az év többi részében.

 Olaszrizling Október. HOL Magazin 2014.

Az Olaszrizling Október szervezői úgy gondolják, azáltal juthat el az üzenet a fogyasztók minél szélesebb köréhez, ha minél több partner csatlakozik és állítja a fókuszpontba a szőlőfajtát. Bár egész októberben szerte az országban zajlanak majd az események, a borértők számára a legizgalmasabb rendezvénynek a Nagy Olaszrizling Kóstoló ígérkezik.

Az október 11-én a Sofitel Budapest ötcsillagos szállodában megrendezendő eseményen több mint hatvan pincészet olaszrizlingjeit lehet majd összehasonlítani. Bár a pincészetek szinte valamennyi hazai borvidéket felölelik, a legnagyobb választékban a Balaton partján dolgozó borászok tételi közül válogathatnak a helyszínre érkezők.

A 14 és 22 óra között zajló sétáló kóstolóval párhuzamosan három érdekes mesterkurzusra is sor kerül. Elsőként a horvát grasevinákról lesz szó, majd a Balaton partját járják körbe, az egyes termőtájak és évjáratok borokra gyakorolt hatását elemezve, hogy végül egy önkéntesen vállalható, olaszrizlingre épülő eredetvédelmi rendszerrel, a Csopaki Kódexszel és annak első boraival ismerkedjenek meg a borkedvelők.

Az országos programkínálatról és a Nagy Olaszrizling Kóstolóról további információkat talál a www.olaszrizlingoktober.hu oldalon.

 

A Winelovers facebook oldalán rendszeresen közöljük a partner programokat, valamint fényképgalériákat tekinthet meg a Nagy Olaszrizling Kóstolón részt vevő borászokról: https://www.facebook.com/winelovers.hu

 

A Olaszrizling Október – Nagy Olaszrizling Kóstoló a Facebookon:

https://www.facebook.com/events/731316836932677/

További információ: +36 70 419-7868, info@olaszrizlingoktober.hu

 

 

A Nagy Olaszrizling Kóstolón kiállító pincészetek listája 2014-ben:

2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Babarczi Szőlőbirtok, Bakó Ambrus, Bazaltbor Badacsony, Bencze Pince, Bezerics Borház, Borbély Családi Pincészet, Bott Frigyes, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Bussay Pince, Canter Borház, Csernyik Pince, Csetvei Pincészet, Csobánci Bormanufaktúra, Dénes Hegybirtok, Dobosi Pincészet, Dúzsi Tamás Pincéje, Első Magyar Borház Szeremley Birtok, Fekete Pince, Figula Pincészet, Gál Lajos Pincészete, Grasevina Croatia, Guden Kisbirtok, Hilltop, Homola Pincészet, Istvándy Jenő Pincészete, Istvándy Pincészet, Jásdi Pince, Kaal Villa Szőlőbirtik és Borház, Káli Kövek, Karner Gábor, Kasnyik Családi Pincészet, Koczor Pincészet, Kolonics Pincészet, Kreinbacher Birtok, Laposa Borbirtok, Légli Otto, Lídia Borház, Losonczi Bálint, Mátyás Pince, Németh Pince-Szalai Attila, Nyári Pince, Orsolya Pince, Pállfy Pince, Pannonhalmi Apátsági Pincészet,

Pántlika Pincészet, Petrányi Pince, Pócz Pincészet, Sabar Borház, Skizo Borház, Skrabski Pince, Söptei Pincészet és Étterem, Spiegelberg István, Strekov 1075, Szászi Pince,Szent Donát, Sziegl Pince, Tornai Pincészet, Trombitás Borház, Válibor, Villa Tolnay, Winelife, Zsirai Pincészet.

 

Nagy Olaszrizling Kóstoló 2014 mesterkurzusok

 

Graševina: akkor és most

2014. október 11. 12:30-14:00

A horvátok legnépszerűbb fajtája a graševina, azaz az olaszrizling. A teljes termőterület negyedét elfoglaló fajta elsősorban a kontinentális borvidékeken terem, olyan kiváló termőhelyeken, mint Kutjevo, a Drávaszög (azaz Baranya horvát része) vagy éppen Ilok. A graševina–sztori az utóbbi években nemzetközileg is egyre több figyelmet vált ki. Tematikus kóstolónkon Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője, a horvát borok szakértője mutatja be négy borpároson keresztül, milyen a graševina fiatalon és milyen az ugyanarról a területről származó bor éretten. Négy pincészet, négy termőhely, nyolc bor.

 

Olaszrizling a Balaton körül

2014. október 11. 15:00-16:30

Az utóbbi években egyre inkább láthatóvá vált, hogy az olaszrizling szőlőfajtát a Balaton partján dolgozó borászok veszik legkomolyabban. Ezeken a tájakon az olaszrizling nem pusztán a borsor elején található könnyed fehérbor, hanem sok esetben a pincészet csúcsbora. Hogy ez miért alakult így, arról Mészáros Gabriella beszél. A boroktató, borszakértő a tó körül fekvő hat borvidéket veszi sorra, elemezve azt, hogy az egyes termőtájak és évjáratok hogyan járulnak hozzá a végső borstílus kialakulásához. A mesterkurzus borsorát a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.

 

Csopaki Kódex mesterkurzus

2014. október 11. 17:30-19:00

A csopaki borászok – annak érdekében, hogy a régiónak, mint bortermő területnek arcot adjanak – létrehozták a Csopaki Kódex önkéntesen vállalható eredetvédelmi rendszerét, amely kizárólag az olaszrizling szőlőfajtára épít. A céljuk az, hogy a település határában fekvő ültetvényekről származó olaszrizlingeket egy kiismerhető, körülírható bortípussal és a megbízható, magas minőséggel köthesse össze a fogyasztó. Ennek érdekében egy több szintre épülő rendszert hoztak létre, amelynek többek között része a szőlészeti és borászati munkák ellenőrzése, valamint egy borbírálat, amelyet egy független borszakértőkből álló zsűri végez. A mesterkurzuson alapos betekintést kapunk a Csopaki Kódex koncepciójába, és megkóstolhatjuk az első Csopaki Kódex borokat.

 

 

Olaszrizling Október 2014 programok

Borháló Borkereskedés Olaszrizling Október 2014

Országszerte

2014. október

Egész októberben az olaszrizling körül forog majd minden a negyven Borháló üzletben. Olaszrizling tematikájú kóstolókat szerveznek, ahol a borászok személyesen is részt vesznek! A Borháló üzletek programajánlatai folyamatosan bővülnek. Iratkozzon fel jó előre a legközelebbi üzlet hírlevelére, hogy mindenki másnál hamarabb értesüljön a rendezvényről.

www.borhalo.com/uzleteink

 

CEWI Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

Az elmúlt 10 év olaszrizlingjei a CEWI-nél. Minden évjárat egy-egy kiemelkedő tételét mutatja be Horkay András a CEWI októberi kóstolóján. A kóstolón megízlelhetik, hogy mit mutat az olaszrizling az elmúlt 10 évben, mely évjáratok voltak kiemelkedőek. További információ az időpontról és a borsorról hamarosan. Jelentkezni a kostolo@cewi.hu címen!

 

http://www.cewi.hu

 

Chianti Étterem Olaszrizling Október 2014

Veszprém

2014. október

Az olaszrizling az egyik legfontosabb fajta Csopakon, így nem csoda, hogy a közeli veszprémi Chianti Étteremben is erről a fajtáról szól majd az októberi hónap. Az étteremben tízféle olaszrizlinget is kóstolhatunk pohárra. Ha ez nem lenne elég, a Chianti a hónap végén a Pannonhalmi Apátsági Pincészettel közösen egy borvacsorát szervez, ahol szintén nagy hangsúlyt kap a szőlőfajta.

www.chiantietterem.hu

 

Csetvei Pincészet Olaszrizling Október 2014

Mór

2014. október

A Móri borvidéken borászkodik Csetvei Krisztina, akinek fajtaválasztékában az olaszrizling is szerepel. A pincészet az októberi hónapra összeállított egy borcsomagot, amit kedvezményesen lehet megvásárolni. A Kő-Papír-Olló 2013-as karton októberben 14% kedvezménnyel kapható a Csetvei Pincészetnél! A karton 6 palack bort tartalmaz, mely ára csomagban 13.400 Ft helyett 11.500 Ft. A karton tartalma: Papír '13 – 2 palack, Olló '13 – 2 palack, Kő '13 – 2 palack.

www.csetveipince.hu

 

DiVino Gozsdu Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

Budapest belvárosában található DiVino Gozsdu is csatlakozott az Olaszrizling Október programjához. Minden hónapban készítenek kóstolósort a borbárban, így októberben egy olaszrizling-kóstolóval várják a vendégeket vasárnaptól szerdáig. 2000 forintért ötféle tételt is megízlelhetnek a fiatal borászoktól: Kamocsay, Gál Peti, Konyári Dani, Homola és Laposa.

www.facebook.com/divinogozsdu

 

Dolce Vita Bor & Delikát Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

A Dolce Vita Bor és Delikát üzlete is csatlakozott az Olaszrizling Október eseménysorozathoz. E hónapban minden olaszrizling 10% kedvezménnyel kapható, illetve egy olaszrizlingcsomagot is összeállítottak az olaszrizlingért rajongóknak, amelynek ára: 5100 Ft (eredeti ár: 5800 Ft). Hetente más-más olaszrizling kóstolható az üzletben, és azon a héten ez az olaszrizling 15% kedvezménnyel vásárolható meg. A hónap folyamán pedig egy kóstolót szerveznek az olaszrizling köré, ahol maga a borász is jelen lesz.

www.dolcevitabolt.hu

 

Fülemüle Étterem Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

A Fülemüle Étterem 2000 óta működik a Singer család vezetése alatt. Ez egy igazi családi vállalkozás, ahol mindenki a vendégek kedvét keresi. Az étlapon közép-európai zsidó és tradicionális ételek szerepelnek. Az októberi hónapban az olaszrizlingre fókuszáló étterem kedvezményesen kínálja majd az e fajtából készült tételeket. Pohárra és palackkal is lehetőség lesz megkóstolni a hónap fajtáját.

www.fulemule.hu

 

Gogol Borszaküzlet Olaszrizling Október 2014

Szeged

2014. október

A Gogol Borszaküzletben, Szegeden egész hónapban kedvezményes áron lehet olaszrizlinget vásárolni. Az Olaszrizling Október alkalmából minden palack árából 10% kedvezmény, három palack (vagy annál több) vásárlása esetén további 5% – azaz összesen 15%- kedvezményt biztosítanak. A kínálatunk folyamatosan bővül.

www.gogolborszakuzlet.hu

 

In Vino Veritas Borkereskedés Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

Az októberi hónapban a Veritas üzleteiben is középpontban lesz az olaszrizling. 6 palackos olaszrizling-válogatást állítottak össze, melyet kedvezményes áron kínálnak egész hónapban. Ültetett olaszrizling-vakkóstolóval is várják a vendégeket az arra kijelölt napon. E mellett az összes Veritas üzletben egy-egy olaszrizlinget lehet ingyenesen megkóstolni a hónap folyamán.

www.borkereskedes.hu

 

Kistücsök Étterem Olaszrizling Október 2014

Balatonszemes

2014. október

A balatonszemesi Kistücsök Étterem méltán híres regionális ízeiről és kimeríthetetlen borlapjáról. Októberben minden az olaszrizling körül forog a családi étteremben. Az amúgy is széles olaszrizling-kínálat kibővül, és pohárra is kóstolhatóak lesznek a tételek. Emellett kifejezettem egy-egy olaszrizlinghez készítenek hozzáillő ételeket, így gasztronómiai élményekkel is gazdagodhatnak a vendégek.

http://kistucsok.hu

 

Központ Bisztró Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

A Szent István téri Központ Bisztró októberben kiemelt tételként foglalkozik az olaszrizlinggel. Szélesítik a termékkínálatukat, valamint öt bort pohárra is kínálnak. Emellett Sike Tamás különböző évjáratú olaszrizlingekből, Kolonics Károly pedig többféle hordóválogatásból tart kóstolót.

http://www.kozpontbisztro.hu

 

Palack Borbár Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

Olaszrizlingek határon innen és túl, ritkaságok, kifutó és limitált tételek a Palack Borbárban az Olaszrizling Október alkalmából. A vendégek tesztelhetnek, pontozhatnak, hogy melyik a kóstolt olaszrizlingek közül a legjobb. Véleményt mondhatnak a fogyasztók, és egy objektív vaktesztre is lehetőség nyílik október 16-án. Azt a tételt, amely a pontok alapján a legnépszerűbbnek bizonyul, egy hétig 20% kedvezménnyel, a ház összes többi olaszrizlingjét pedig egész hónapban 10% kedvezménnyel vihetik haza.

www.facebook.com/palackborbar

 

Stika Budapest Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

A Stika Budapest az Olaszrizling Október rendezvénysorozat keretein belül egész októberben a Ruppert Pincészet Olaszrizlingjét kedvezményes áron kínálja. Palackára helyben fogyasztásra egyébként 2200 forint, míg most 2000 forintos áron kínálják, míg a deci egységára 320 forint helyett 290 forint. Sőt, fröccsmenüben kérve ajándékként egy literes palack szóda jár minden Ruppert Olaszrizlinghez.

www.facebook.com/StikaBP

 

Szél Fiai Fogadó Olaszrizling Október 2014

Nyúl

2014. október

A Pannonhalmi borvidéken található a Szél Fiai Fogadó, ahol októberben több programmal is várják az olaszrizling szerelmeseit. A Nyúl településen elhelyezkedő fogadó és pincészet olaszrizlinges tematikával borkóstolót, borvacsorát és hétvégi programot (pénteken-szombaton) is kínál a vendégek számára egész hónapon át. Ezen kívül, ha valakinek kedve támad, a szüretbe is betekintést nyerhet egy pár napra.

http://www.winecellarinn.hu

 

Üveg/Ház Borkereskedés Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

Az Üveg/Ház egy különleges borkereskedés, ami egyben design bolt is, ráadásul nem is akárhol, hanem Budapest belvárosában. Az októberi olaszrizlinges eseménysorozat keretén belül kedvezményesen lehet hozzájutni az ezen szőlőfajtából készült tételekhez. 1-3 palack vásárlása esetén 10% kedvezményt biztosítanak, míg 4 palack felett 15%-kal alacsonyabb áron juthatnak hozzá kedvenc olaszrizlingjükhöz.

http://www.uveghazbudapest.com

 

Wine&Go Olaszrizling Október 2014

Budapest

2014. október

A Wine&Go online borkereskedés egész évben az olaszrizlingre koncentrál, és októberben kifejezetten nagy hangsúlyt kap ez a szőlőfajta. Bármennyi és bármelyik olaszrizling weboldalon történő megrendelése esetén 15% kedvezményt biztosítanak minden kedves vásárlónak. Kedden és csütörtökön ingyen kiszállítják Budapesten, országosan pedig 15.000 Ft felett szállítanak térítésmentesen.

www.wineandgo.hu


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing