Újjáépítik a csókakői várat

Fűrész György, a Fejér megyei település polgármestere csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt években helyreállították a fellegvárat, a falakat megerősítették, így tulajdonképpen folytatódik az elkezdett rekonstrukció. A terveket az önkormányzat készíttette korábban, viszont a pályázatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a vár tulajdonosa és kezelője nyújtotta be.

"Az elnyert mintegy ötvenmillió forintos támogatás révén megépítik a kaputornyot, a mellvédfalat és a barbakánt. A felvonóhíd, a rácsok és a kapuzat is elkészül. Ezek működőképesek is lesznek" - hangsúlyozta a polgármester.

Kiemelte, hogy a Csókakői Várbarátok Társasága jelentős mennyiségű követ gyűjtött össze a területen az elmúlt években, így nagyrészt az eredeti kövekből építhetik újjá a vár érintett részeit. A faszerkezeteket, valamint a kapukat és a hidat mozgató szerkezeteket korabeli rajzok és a fellelt alkotóelemek alapján építik meg.

A munkaterületet átadása augusztus elején történik meg, a tervek szerint október 30-ra végeznek a munkákkal.

A faluvezető hozzátette, hogy jövőre a várkápolna teljes helyreállítását és a palota északi és északnyugati zárófalának megépítését tervezik. Tudomása szerint erre is megvan a pénzügyi forrás, így 2013 augusztusában kezdődhetne a "második ütem".

Fejér megye egyetlen középkori várát 1299-ben említették először a leírások. A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos, nehezen megközelíthető dombon magasodó erődítmény az 1320-as évek közepéig a Csák család birtokában volt, azt követően I. Károly tulajdonába került. Többször cserélt gazdát: a Rozgonyi család, később Kanizsai László, Nádasdy Tamás birtokolta, bővítette, erősítette.

A vár 1543-ban török kézre került, felszabadítására 1687 októberéig kellett várni. Feltehetően a 18. század végéig még gondoskodtak a fenntartásáról, neve és leírása ugyanis szerepel Bél Mátyás krónikájában, s egy akkoriban készült alaprajz is két ép védőtoronnyal ábrázolja.

Ezt követően folyamatosan romlott az állaga, a vár az 1990-es évekre végveszélybe került. Felverte a gyom, falai, bástyái olyannyira balesetveszélyessé váltak, hogy be kellett tiltani a látogatását. 1995-ben alakult meg a Csókakői Várbarátok Társasága, amely társadalmi munkával, tagdíjak és adakozások segítségével elkezdte megmenteni a várromot. Erőfeszítéseik révén a terület nagy részének régészeti feltárása megtörtént, helyreállították a vár egy részét is.

 

 

MTI 2012. július 26., csütörtök 16:01


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing