Újdonságok Mohácstól Siklósig

A történelmi és kulturális emlékekben gazdag dél-dunántúli régió turizmusának legnépszerűbb célpontjai a török hódoltság korához kapcsolódnak. Számos, ebben a korban épült műemlék található a Dél-Dunántúlon, többek között Pécsett, Szigetváron, Mohácson, Siklóson, melyek töretlenül őrzik népszerűségüket a látogatók körében.

„Történelmi emlékek, maradandó élmények” – Siklós – Mohács Élményút

Ötvöztük a történelmi korok hangulatát a gasztronómia és az aktív pihenés élményeivel, hozzáadtuk Dél-Baranya híres vendégszeretetét és változatos élővilágát!

Jelentős támogatással a háttérben Mohács és Siklós városa összefogott hogy a térségről ne csak Pécs kulturális zsongása és Villány kiváló borai jussanak eszünkbe.

Ritkán találkozunk ilyen példaértékű kooperációval, mely egy csokorba fűzi a két város történelmi emlékeit, hívogató látványosságait, kulturális sokszínűségét felkínálva egy komplex turisztikai útvonalat!

A tematikus út Mohácsot és Siklóst köti össze. A Mohácsi csata helyszíne, Siklós vára és dzsámija eddig is, évtizedeken keresztül bizonyították turistacsalogató képességüket.

A 2011-ben megvalósult fejlesztések után a helyszínek új szolgáltatásokkal, még több élményt és új ismeretek megszerzésének lehetőségét kínálva várják a látogatókat.

 

A siklósi vár kápolnája. HOL Magazin 2012.

A megújult Siklósi Vár

Túránk első célpontja Siklós városa.

Történelmi – kulturális háttér:

Siklós a Tenkes-hegy lábánál, a Harkány-Nyárádi síkon található.  A város, mely a térség gazdasági és kulturális életének központja, méltán híres borairól, váráról és a városban található számtalan műemlékről, de mára joggal lehetnek büszkék az itt lakók a megújuló történelmi belvárosra, a hangulatos utcácskákra, amelyekben ízlésesen talál egymásra az idők homályába vesző múlt és a sikerekkel kecsegtető jövő.

Siklós létéről az első hivatalos okirat 1190-ből származik, ettől kezdve a magyar történelem legjelentősebb családjainak volt birtokközpontja és székhelye. A Dráva síksága felett őrködő határszéli vár az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. Az erődöt először 1294-ben említik oklevélben.

Siklósi vár1394-ben a Garai család tulajdona lett a vár, amelyet ezt követően, évtizedeken át fejlesztettek. Erről az időszakról a gótikus szárny és a gazdag gótikus boltozással épült várkápolna - Magyarország egyik legszebb ilyen emléke - tanúskodik.

1515-től a Perényiek építkeztek a várban, nekik a reneszánsz átalakítások köszönhetőek. Perényi Imre felesége volt Kanizsai Dorottya, akinek szobra a várárokban áll. Kanizsai Dorottya és férje temettették el a mohácsi csata elesett katonáit.

Vár fejlesztések + Látogatóközpont

A Siklós – Mohács Élményút projekt fejlesztéseinek köszönhetően a Siklósi Vár részlegesen megújult 2011-ben.

Siklós jelképévé vált Siklósi Vár kívül-belül megújult - a térség turisztikai információs központjául szolgáló vadonatúj, korszerű látogatóközponttal várja a látogatókat. A legmodernebb építészeti megoldásokat felvonultató Látogatóközpont ad helyet a kor kihívásainak megfelelő érintő képernyős termináloknak, melyek az odalátogató turistákat tájékoztatják a térségről. A központban az ajándékbolt, kávézó mellett helyi művészek keze nyomát viselő művészeti alkotásai is elbűvölik az érdeklődőket.

A vár a Várszínház Kft. által szervezett komoly- és könnyűzenei koncertekkel, nyári színházi előadásokkal szórakoztatja a nagyérdeműt a nyári szezonban. Az idei évben ellátogatott a városba többek Eszenyi Enikő, aki kortárs női költők tollából származó nőies darabokkal nyűgözte le közönségét „A gyönyörben nincs középút” címmel.

2011 tavaszán megújult a várban található Dorottya-kert, a Barbakán és a feljáró, a falszoros és a gyilokjáró is.

A vár teljes mértékben akadálymentesített, mozgás sérült látogatók is könnyű szerrel használhatják a szolgáltatásokat.

 

Siklósi Malkocs bej dzsámi

Túránk következő állomása egy különleges dzsámi.

Az oszmán hódoltság alatt a törökök erődnek használták a várat. A külvárosban mecseteket építettek, ezek közül is kiemelkedett a rózsaligettel övezett Malkocs bej dzsámi.

 

Aktív kikapcsolódás – Siklós Thermal Spa

Egyedülálló természeti, történeti környezetben, a Siklósi Vár szomszédságában található Siklós új termálfürdője. A fürdő belsőépítészete rendkívül impozáns, a medencéket körülvevő színes bástyák pedig különleges hangulatvilágukkal a vár biztonságos falait jelképezik. Minden egyes bástya belsejében meglepetés élmények várják a fürdőzőket! A háromszintes, több, mint 5000 négyzetméteres komplexumban hideg és meleg vizes medencék egyedülálló élmény elemekkel, gyermek- és élményfürdők, szaunavilág, sportpályák, vendéglátó egységek nyújtanak élménydús kikapcsolódást

Szerb-ortodox templomot a XV. században letelepedett szerbek és 1738-ban a hívők adakozásából emelték. A templom leégett, amit 1783-ban a mai alakjában építettek újjá. Ikonosztáza és berendezése 1800 körül készülhetett. A berendezések legértékesebb darabjai - köztük egy rekesz- zománcos XII. századi nyakbavaló ereklyetartó doboz - a szentendrei görögkeleti egyházművészeti gyűjteménybe került.

 

A siklósi Thermal Spa. HOL Magazin 2012.

Kulináris élvezetek – Tenkes Csárda

Az élményút során érdemes meglátogatni a híres Tenkes Csárdát mely Siklóstól pár km-re fekszik. A hely igazi magyaros ételeivel, különleges atmoszférájával csábítja az ide látogatókat. Családoknak külön ajánljuk figyelmébe – a hely híres a csárda mellett elhelyezkedő mini vadasparkjáról! Különböző rendezvényekkel – huszártalálkozókkal, szüreti találkozókkal várja vendégeit!

Új fogadóépület a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen - Mohács - Sátorhely

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyen megvalósuló új fogadóépület és a benne kialakításra kerülő interaktív kiállítás részletesen szemlélteti a mohácsi csata eseményeit, méltó emléket állítva a harcban elesett magyar hősöknek.

A négyszintes épület tervezője Vadász György DLA Ybl-, Kossuth-, Steindl Imre-díjas építész.

Az épület legalsó, „nulladik” szintjén kiállítótér kap helyet, ahol a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogatók a legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhetik meg a csatához vezető folyamatot, a csata mozzanatait és a csatát követő tragikus események sorát. Az ismeretanyagot három különböző, HD-minőségben vetítésre kerülő film mutatja be, melyek igazodnak a látogatók életkorához, szakmai felkészültségéhez: külön film készült az óvodás korosztálynak, az iskolásoknak és a felnőtteknek, valamint a történelemmel foglalkozó szakemberek számára. A kiállítási tér egyik fő attrakciója az a kiterjesztett valóságot (augmented reality) alkalmazó megjelenítő, melyben a látogató egy olyan vizualizált csatatérbe kerül, ahol ő maga filmszerűen mozgó háttérfelületen jelenik meg, korhű öltözetben. A vetített filmekhez, kiállítási tárgyakhoz kapcsolódó hanganyagot a vendégek fejhallgatón hallgathatják meg a látogatás során. A kiállítótérben elhelyezett fekvő LCD kijelzőn egy közismert 3D-videójáték alapján készült bemutatón lehet megszemlélni a mohácsi csata történéseit.

Mohácsi Történelmi Emlékpark. HOL Magazin 2012.

Az interaktív kiállítás mellett a másik fő attrakció a felső, Szent Koronát mintázó, speciális hővisszatartó képességű üveg kupola.  Az épület országos jelentőségű természetvédelmi területen kap elhelyezést, ahol helyi szinten a légszennyező anyagok kibocsátásának lehető legalacsonyabb szinten tartása fontos szempont.

A fogadóépület fűtési és hűtési hőigényét, illetve melegvíz igényét egy kisegítő fűtés nélküli, geotermikus hőszivattyús rendszer szolgálja ki. A kupolából pazar panoráma tárul a látogatók elé a csata síkjára és a sírkertre.

Az erdőben egy tematikus sétaút került kialakításra, mely elsősorban csoportok, de akár egyéni látogatók számára is izgalmas feladatokkal segíti a téma jobb megismerését, az ismeretek játékos elsajátítását.

Vízi turisztikai bázis a Duna-parton - Mohács

Mohács a dunai vízi turizmus tradicionális központja. A város célja, hogy változatos sportolási lehetőségek által mindenki számára élménnyé tegye a helyi vízi adottságok élvezetét. Ennek érdekében új kikötőpontonok kerülnek kihelyezésre, vízi sporteszköz kölcsönző és kerékpárkölcsönző kezdi meg működését a 2012 szezonban. A kellemes andalgásra, családi kikapcsolódásra vágyók kedvéért meghosszabbítják, hívogatóbbá varázsolják a parti sétányt, és új játszótér került átadásra.

Dunatúra – Vizi Élményközpont - Mohács

Az 50 fő befogadására alkalmas különlegesen kialakított tutaj hajó a hét minden napján előzetes bejelentkezés alapján fogadja az érdeklődőket.

A túra során megismerkedhetünk a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi területén dél-magyarországi Duna szakasz páratlanul szép természeti környezetével, gazdag élővilágával.

Különböző tematikus programokkal is várják a túristákat, baráti társaságokat – mint halászbemutatók, madármegfigyelő tutajtúrák, esküvők, hajnali meditációs események.

 

Barangolások a szőlőhegyen – Mohács!

Mohács és térsége Dél-Baranya jelentős bortermő területe, mely méltón válik egyre híresebbé, főleg fehérborairól. A térség szubmediterrán éghajlatának és kedvező domborzati tulajdonságainak köszönhetően illatos, zamatban gazdag, fehérborok, rozé, és vörösborok születnek itt. A helyi borkultúrához illeszkedik a gasztronómiai kínálat is, mely sokszínűségét a térségben keveredő etnikumok (sokacok, szerbek, svábok)hagyományainak szinergiája adja.

A 2011-es év megújulást hozott a Mohács-Szőlőhegyi pincesor számára is, mely az eredeti hangulatának megőrzése mellett díszburkolattal gazdagodott. A pincesorról leérve az új rendezvénytéren találhatjuk magunkat, mely a borturizmus híveinek nagy örömére egyre szélesebb programkínálattal csalogatja a látogatókat.

 

Fazekasműhely Mohácson. HOL Magazin 2012.

Népművészet

A mohácsi Busójárás az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára került. Ehhez kötődően nagy hagyományokkal rendelkezik a kézművesség egy speciális ága, a busóálarc faragás. A maszkfaragás története a XIX.század közepéig nyúlik vissza. Mára a főleg vörös fűzből vagy hársfából készült álarcok mérete csökkent, formájuk is átalakuláson ment át, de alapvető jellegzetességeik, a vörös festés, a két szarv, vagy az ijesztő „vigyor” napjainkig megmaradtak. Több, mint 100 éves története alatt a maszkfaragás külön népművészeti ággá nőtte ki magát, mesterei a mai napig alkotnak Mohács városában.

A város kézműves hagyományai azonban korántsem merülnek ki a faragásban. A mohácsi kézművesség a fekete kerámiának köszönhetően is híres. A kerámia speciális színét az égetőkemence lefojtásával nyerik, felületének gazdag motívumvilágát pedig karcolással alakítják – ehhez a módszerhez sok száz éve hűek a helyi alkotók.

Hasonlóan a busóálarc faragáshoz, a feketekerámia készítés mestersége sem tűnt el a városból az idők során. Mohácsra látogatva több aktív és fiatal népművésszel találkozhatunk, széles kínálatukban mindenki talál magának olyat, melyet szívesen lát otthona díszeként is.

 

Fogadalmi templom Mohács főterén. HOL Magazin 2012.

Mohács főtere - FOGADALMI TEMPLOM

A Csatatéri Emléktemplom vagy más néven Fogadalmi templom alapjaiban háromezer magyar község, ötvenkét város és huszonöt megyeháza udvarából felvett egy-egy kg-os emlékföld-csomagokat helyeztek el, jelezve ezzel nemzetünk összefogását. A bizánci stílusú katolikus templom építése 1292-ben kezdődött el.

Árkay Aladár (1868-1932) és Bertalan (1901-1975) mérnöki tehetségét dicséri az ország első betonhéjazatú építménye. Az íves oldalfalakat Árkayné Sztehlo Lili (1897-1959) művészi munkái, a középkori székesegyházakra emlékeztető –szenteket ábrázoló- impozáns üvegablakai díszítik.

A kupola nonfiguratív ábrákkal teli ablakai 1984-ben Michael Gaussling német üvegművész munkája nyomán készültek.

A templomban egy régi Madonna-szobrot, az ún. Mohácsi Boldogasszony szobrát őrzik.

Árkayné Sztehlo Lili tervei alapján 1952 és 1956 között készültek el Kolbe Mihály (1907-1990) mohácsi festőművész kivitelezésében a templombelső legnagyobb művészi értékei közé tartozó mozaikkép.

A templom jelenlegi állapotában is szemet gyönyörködtető, nemcsak Mohács, hanem egy kicsit nemzetünk jelképe is lett. 1989 óta műemlék.

 

KANIZSAI DOROTTYA MÚZEUM

Ha már a környéken járunk ne hagyjuk ki a Kanizsai Dorottya múzeumot sem. A múzeum eredeti anyagát a II. Lajos Múzeumegyesület még az 1900-as évek elején kezdte gyűjteni. A földszinti teremben időszakos kiállítások, az emeleten a „Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és népművészete” című állandó tárlat tekinthető meg. Az országos gyűjtőkörből adódóan egyedülálló horvát, szerb, és szlovén néprajzi anyaggal rendelkezik.

 

SZERB-ORTODOX TEMPLOM

Mohács talán legszebb temploma! A török veszedelem elől hazánkba védelmet kereső 1732-ben építették templomukat, melynek 48m magas, karcsú tornya emelkedik a város fölé. Berendezésének az egyik legrégebbi egyházi templomrendet őrzi. Anyagát tekintve csak fából készült. Belsejében a szentélyt elválasztó szentképfal (ikonosztáz) kivételes látványt nyújt. Csóka Mór magyar festő munkája Uros Prébity szerb festő ikonosztázainak mintájára készült. A falfestmények a XVIII. századból valók, Buday Béla pécsi mester keze nyomát őrzik.

 

Fehérgólya Múzeum Kölked. HOL Magazin 2012.

KÖLKED - Fehérgólya múzeum

Utunk végső állomásaként ajánljuk az egyedülálló fehérgólya múzeumot!

A Mohácstól délre fekvő Kölked lakossága évszázadok óta együtt él a gólyákkal. A dunai ártér határában fekvő község mindig biztos fészkelő és táplálkozó helye volt a fehér gólyáknak. Itt található az országban Fehér Gólya Múzeum, ezen kívül csak Lengyelországban szerveztek ilyen kiállítást

A 2002 óta működő, európai kitekintésben is egyedülálló tematikus múzeum egyetlen állatfaj, a fehér gólya (Ciconia Ciconia) köré szerveződött.

Az egykori iskolaépületben megismerkedhetünk a fehér gólyák táplálkozásával, fészkelési szokásaival, vonulásukkal. Kitekintést kapunk a gólyák családjának valamennyi tagjáról, melyek közül hazánkban csak két faj él. A gólya irodalmi, néprajzi vonatkozásai is megtalálhatók itt.


Cikkajánló
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
- 50 éves a KVIK!
- Az AsiaCenter nyuszija Húsvétkor is kedveskedik!
- Csoki-bor kombinációk Valentin-napra!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing