Újabb elismerések a Bujdosó Pincészetnek

Forralt bort csakis minőségi borból érdemes készíteni

A forralt bor még mindig a legkeresettebb ital télen: az adventi időszak egyik alapvető kelléke, a karácsonyi hangulat megteremtője. Amikor az adventi és karácsonyi vásárokon a levegőben gomolygó forralt bor illata megcsapja orrunkat, máris tudjuk: közeleg a karácsony, azonban nem árt, ha a házi készítés esetén a bor minőségét is szem előtt tartjuk, hiszen csalóka lehet a gyümölccsel, fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított bor illata, ám a lőréből készített forralt bor is ihatatlan. Bujdosóék a minőségi bortermelésből adódóan kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy adventkor is a legmegfelelőbb, legkiválóbb bort ajánlják vásárlóiknak.

Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza elárulta titkos receptjüket: ők általában a cabernet-merlot háziasításból, vízzel való hígítás nélkül készítik a forralt bort, amihez citromhéjat, vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot és fahéjat adnak, kevés fekete borssal erősítik, ha nagyon fáznak. Édesíteni csak közvetlenül fogyasztás előtt, mézzel szokták.

A dél-balatoni családi vállalkozás vezető borászának tapasztalata az, hogy még mindig a vörös borok viszik a prímet, ha forralt borról van szó. „Télidőben megnő a másfél literes vörösbor-forgalmunk, amit természetesen a vendéglősök – elsősorban forralt bor alapanyagnak – vásárolnak, de a vendégek is inkább ezt igénylik” – mondta Bujdosó Ferenc, aki hozzátette, hogy „ilyenkor a prémium termékek a legnépszerűbbek: a Farkastanya, a Sirocco vagy a Tramontana”.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet. HOL Magazin 2013.

Természetesen a fehérborok is szerephez jutnak ebben az időszakban. Idén például a Balaton borrégió fehér borkiválóságai között tizenöt bort minősítettek négy csillagos kitüntetéssel, amelyek között a Nemere ’12 is szerepel, de három-három csillaggal jutalmazták a Matacs ’11-et és a Tramontana ’11-et is. A borokon ezt a borkiválósági program matricái is jelzik, így Bujdosóék honlapjukon elérhető webshopjukon már a többi kitüntetéssel ellátott palackok mellett a borkiválóságot is igazoló jelzéssel árulhatják boraikat.

A Népszabadság Top 100 című kiadványban – amely Magyarország legjobb borait tartalmazza – szintén helyet kaptak Bujdosóék, ezúttal a Tramontana ’11 kapta a legjobbaknak járó elismerést.

Bujdosóék természetesen adventkor sem unatkoznak, a karácsonyi vásárokon kívül számos rendezvényre hivatalosak. Legközelebb például december 3-án, Csopakon jön össze a Badacsonyi Kör kiterjesztéseként megalakult Balatoni Kör Társulat, ahová a Dél-Balaton régióból csupán három borászat hivatalos, köztük a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet is.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet. HOL Magazin 2013.

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

honlap: www.bujdoso.com

Facebook: www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet

 

 

További információ

P. Nagy Ildikó

+36 20 340 1082

pnagy@livepr.hu


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing