Újabb budapesti étterem kapott Michelin-csillagot

Újabb budapesti étterem, a belvárosban található Borkonyha kapott Michelin-csillagot, az I. kerületi Déryné Bisztró pedig Bib Gourmand minősítést nyert el. Bécsben négy új étterem kapott Michelin-csillagot, Észak-Európában pedig tíz vendéglátóhely is büszkélkedhet a címmel.

A Michelin-kalauz Main Cities of Europe szerkesztői a Borkonyhát fantasztikusnak tartják, és kiemelték a különösen kedvező ár-érték arányt. A Borkonyha az első olyan díjazott Budapesten, amelyet nem a csúcsgasztronómia, hanem a bisztrós, lezserebb vonal jellemez, viszont a hazai közönség és a turisták körében is nagyon népszerű - olvasható a www.diningguide.hu oldalon.

Mint írják: "A belvárosi Borkonyha egyedi válogatású borkínálattal kíséri szellemesen innovatív, változatos bisztrókonyháját. Családias légkört sugárzó belső tere minden elemében a formalitásoktól mentes étkezést szolgálja. A magyar bisztró vonal eddigi eredményeit hasznosítva, de mindig saját kreációikkal alakították ki városszerte népszerű stílusukat. Fogásaik többségében napi beszerzésű, friss alapanyagokból készülnek."

A kalauz értékelése szerint a Déryné Bib Gourmand minősítést kapott, míg a Bock Bisztró, a Vár: A Speiz Étterem és az Arcade Bistro Bib Gourmand minősítését törölték. A korábban csillaggal kitüntetett fővárosi Onyx és Costes éttermek megőrizték elismerésüket.

A szomszédos Ausztria fővárosa gasztronómiáját négy új Michelin-csillaggal jutalmazták: csillagot kapott a Konstantin Filippou, a Tian, az Edvard és a Vincent étterem. A korábban elismert bécsi és salzburgi éttermek megtartották csillagaikat - Salzburgban az Ikarus, a Pfefferschiff és a Carpe Diem nevű éttermek büszkélkedhetnek a Michelin-kalauz elismerésével.

Valóságos "csillaghullás" volt Észak-Európában: az étteremkalauz tíz újabb vendéglőt vett fel a csillagosok közé Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában. Csillagokat fővárosi éttermek, illetve egy göteborgi konyha kapott.

"Az északi országok gazdag étkezési kultúrával és a regionális termékek széleskörű kínálatával rendelkeznek" - írta közleményében Michael Ellis, a Michelin igazgatója. Áprilisban az északi országok vendéglői kínálatának bemutatására külön kalauz jelenik meg.

Három csillagot kapott a dán főváros, Koppenhága, ahol az ínyencek már két 2-csillagos étterem - a már világhírű Noma mellett a Parken labdarúgó-stadionban lévő Geranium - között választhatnak. A kis skandináv ország így immár összesen 17 Michelin-csillaggal büszkélkedhet, többel, mint bármelyik északi szomszédja.

Egy új kétcsillagos vendéglőt találnak az étteremlátogatók Athénban, ahol a Funky Gourmet vívta ki a gasztrozsűri elismerését.

A Michelin étteremkalauz külön-külön összesen 23 országban jelenik meg. Ezenkívül évente megjelenik a 20 európai ország 44 városát lefedő Main Cities of Europe is, amelyet szerdán adtak ki Stockholmban.

 

MTI 2014. március 12., szerda 16:35


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing