Új közösségi központ épül az Újlipótváros kapujában

A Kárpát utca és a Pannónia utca között, a régi Kék Iskola helyén folyó építkezésre már régóta kíváncsiak vagyunk. A kiszivárgó hírek szerint Vadász György építész irodájának tervei szerint multifunkcionális, kulturális és szabadidő központ épül ide.
A kivételesen jó adottságú, 15 ezer négyzetméteres telekre a kerültei önkormányzat két éve írt ki tervpályázatot.

A Vadász és Társai iroda a tervezés során törekedett a telek gazdag növényállományának megőrzésére. Az új épület egységeit ezért a lebontandó iskolaépület helyére csoportosították.A sziromszerű kialakítás eredményeként egy jól hasznosítható, központi belső fórum köré csoportosulnak a különböző funkciójú felépítmények. A négy épületegység az ovális alakú rendezvényterem, a rekreációs terem, a könyvtár - idősek klubja, valamint az étterem-kávéház.

Közösségi ház az Újlipótváros kapujában.

A rendezvényterem az előzetes tervekhez képest nagyobb, 5-600 fős lesz, és alkalmas zenei-, színházi- és sportesemények tartására is. Alatta, a pinceszinten a gépészetet és raktárakat helyeznek el. Mellette, ugyancsak a telek Pannónia utcai oldalán helyezkedik majd el a rekreációs központ, amely három nagyobb teremből és a hozzájuk kapcsolódó öltözőkből, vizesblokkokból és irodákból áll. A Kárpát utcai oldalon egy közös, 100 négyzetméteres terasz köré szerveződik a könyvtár és az idősek klubja. A tömb Bessenyei utcai sarkán lesz az étterem.

A közösségi ház hűtési- fűtési és szellőztetési rendszerének ellátását túlnyomó részt alternatív energiaforrásból biztosítja. A klimatizált épületben számítógép vezéreli a környezetkímélő levegő-levegő rendszert. A 2500 négyzetméteres, terepszint alatti garázs 100 gépkocsi befogadására lesz alkalmas.

Az alapozási munkák már be is fejeződtek, jelenleg a szerkezetépítési feladatokat végzik. A szerződésben foglaltak szerint az épület műszaki átadása 2010. december 31-ig megtörténik.

A téma ismerői szerint az új rendezvényközpont egyik fontos partnere, állandó bérlője lesz hazánk legismertebb tánctársulata. A tervezett együttműködésről a HOL Magazin későbbi számaiban beszámolunk.

 

 

a www.vg.hu és az epiteszforum.hu cikkei alapján


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing