Új kiállítások a Gödöllői Királyi Kastélyban

Grassalkovich Antal, a főúri mecénás címmel nyílik új időszaki kiállítás augusztus elején a Gödöllői Királyi Kastélyban az idei gödöllői Barokk év alkalmából. Az év végén pedig a Lovarda mellett található Barokk istállóban lesz látható egy új, nagyszabású tárlat a királyi és főúri lovaskultúráról.

Az augusztus 6-tól 2012. január 29-ig látogatható, Grassalkovich Antal életét, mecénási tevékenységét, egyházi kapcsolatait bemutató tárlat a tavaly felújított úgynevezett Rudolf-szárny emeletén kap helyet.

A kiállítást Kresz Albert fotóművész képei nyitják azokról a templomokról, amelyeket egykoron Grassalkovich Antal támogatott. Az első két teremben a látogatók megismerhetik a főúr életútját, valamint kiterjedt kapcsolatrendszerét. A tárlaton kiállítják a Mária Terézia alapította Szent István-rend díszruháit, emlékérmét, alapszabályát, a királynő által adományozott miseruhát, palástot, valamint a gróf személyes iratait, relikviáit is.

A következő szobákban Nepomuki Szent János kultuszával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, ezenkívül bemutatják a Váci Egyházmegyei Kincstár, valamint a plébániák által küldött 18. századi miseruhákat, kelyheket, szobrokat, festményeket. A kiállításhoz kétnyelvű katalógus is készül.

Várhatóan december közepén nyílhat meg a megújult, úgynevezett Barokk istálló felett található díszes szobákban a Királyi és főúri lovas kultúra című kiállítás. Az MTI-nek elküldött tervezet szerint a nyolc szobán átívelő kiállításon a látogatók megismerkedhetnek a 18-19. századi reguláris magyar könnyűlovasság, azaz a huszárok történetével, a nemesi felkelés intézményével, a magyar lovas testőrség mintegy százötven évet átfogó történelmével, a magyar fogatkultúrával és a főúri kocsizással.

Egy külön szobában a Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovas Iskolájának állítanak emléket, bemutatják az iskola kultúrtörténeti jelentőségét, tárgyi emlékeit. Külön terem foglalkozik majd az úgynevezett dámalovaglással, a tárlaton fontos szerepet kap Erzsébet királyné, akit állítólag kora egyik legjobb női lovasaként tartottak számon. Az utolsó teremben kaphatnak képet a látogatók a főúri és királyi vadászatokról, ezeknek jellegzetes módjairól, az agarászatról, a solymászatról, a falkavadászatokról.

A rendezvényhelyszín is bemutatkozik a helyszinonline.hu oldalain >>>

Forrás: -MTI-


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
- Ünnepi csokoládévarázslat - bársonyos, ínycsiklandó ízek a téli napokra

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing