Tudatos életvezetés

2016.06.02. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A kampányszerű diétákkal az a baj, hogy önsanyargatással szeretnénk egyensúlyba kerülni önmagunkkal. Amíg így gondolkozunk, nem tudunk igazi változást elérni. Időszakos megoldások helyett a saját életritmusunkhoz és személyiségünkhöz igazodva lassú léptekkel érhetjük el a testi-lelki egyensúlyt.

Egyénre szabott megoldások

Amíg úgy gondolunk a diétára, mint egy pár hétig-hónapig tartó büntetésre, addig igazi változást nem fogunk tudni elérni. Kampányszerű megoldások és végletek helyett a hosszú távú gondolkodás és tudatos tervezés lehet a kulcsa a kiegyensúlyozott életnek.

Ha úgy érezzük, változtatni szeretnénk eddigi életünkön, az első és legfontosabb lépés az, hogy kialakítsuk azt az új napi rutint, ami a céljainkhoz, a személyiségünkhöz, és a saját ritmusunkhoz leginkább passzol, mondja Viniczai Andrea life coach.

Kísérletezzünk bátran, és próbáljunk ki új ételeket, fűszereket, mozgásformákat! Ha megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kombinációt – étkezés, mozgás, lélektöltődés –, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sikeres lesz a változás.

80%-ban az vagy, amit megeszel

Azért nem árt, ha tudjuk, hogy életünk különböző tényezői más-más súllyal esnek a latba, A kiegyensúlyozott, egészséges élet ugyanis 80 százalékban a táplálkozásunkon múlik. Tévhit viszont, hogy ez egyszersmind azt jelenti, hogy le kell mondanunk mindarról, amit szeretünk, mondja a szakértő.

Ma már számos bűnös élvezetnek kikiáltott alapanyagnak elérhető az egészséges és tudatos táplálkozásba könnyedén beilleszthető alternatívája. Felesleges tehát bűnös élvezetnek kikiáltani és kiiktatni az étrendünkből bizonyos ételeket. Inkább tájékozódjunk és válasszunk tudatosabban, tartsunk megfelelő mértéket.

Csavar a konyhában

Könnyedén átrendezhetjük a hűtőnket, konyhánkat, kamránkat az új életünk szerint:

A friss zöldségek és gyümölcsök kerüljenek előre a hűtőben és a kamrában, hogy mindig szem előtt legyenek.

Előre csomagolt ételek helyett vegyünk friss zöldséget és húsféléket a piacon.

Búzaliszt helyett szerezzünk be különféle magliszteket.

A fehér cukrot cseréljük le a nála 40 százalékkal alacsonyabb energiatartalmú nyírfacukorra. Míg 100 gramm kristálycukor 400 kcal-t tartalmaz, addig ugyanennyi nyírfacukor csak 240 kcal-t, ráadásul a glikémiás indexe is alacsony (GI:7%). Nem terheli meg a szénhidrát anyagcserét olyan mértékben, mint a kristálycukor, így még cukorbetegek is fogyaszthatják.

Mindig írjunk bevásárló listát, így elkerülhetjük, hogy elcsábuljunk bevásárlás közben.

A régi kekszek és csokik helyett válasszunk egészséges snackeket, például különböző ízesítésű kukoricagolyót vagy teljes kiőrlésű, nyírfacukorral készült nápolyit.

 

 

Forrás: COMLab

informed.hu


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing