Tovább szépül a megújuló dégi kastély

Helyreállítják a dégi Festetics-kastély Közép-Európában egyedülálló, egykor másfél kilométer hosszú tórendszerét; a három ütemben megvalósuló rekonstrukcióra összesen 588 millió forint európai uniós támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezet és Energetikai Operatív Program (KEOP) pályázatán.

Alföldy Gábor, a projekt menedzsere az MTI-nek szerdán elmondta: elsőként a szerpentin alakú tórendszer leglátványosabb, a kastélyépülettel szemközti szakaszát állítják helyre. A tórendszer felújításnak az első üteme a napokban aláírt támogatási szerződés értelmében mintegy 250 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

Az első ütem munkálataival kapcsolatos közbeszerzési eljárás előkészítése már megkezdődött, az ősszel látnak hozzá a 2014-ben befejeződő munkálatokhoz. Párhuzamosan folyik a rekonstrukció várhatóan 2015-ben elkészülő további két ütemének előkészítése is.

Az 1813-ban kialakított tórendszer helyreállításakor 40 ezer köbméter iszapot távolítanak majd el a tómederből. Új élőhelyként is szolgáló előülepítő medret alakítanak ki és jelentősen csökkentik az árvízveszélyt az árapasztó csatorna rekonstrukciójával.

Megújulnak a tó és a kastély közötti kertfelületek, elbontják a parkba nem illeszkedő, 1945 után épített betonmedencéket, megerősítik a parktó és a hollandi házzal ékes középső sziget partszakaszait.

Dégi kastélypark a hollandi házzal. HOL Magazin 2012.

Új vízszintszabályozó és vízbeeresztő műtárgyakat építenek, továbbá elvégzik a gyalogoshidak és a tóparti sétautak rekonstrukcióját, valamint új vízinövényeket, fákat és cserjéket telepítenek. A teljes projekt keretében megújul a Festetics-családnak a tó egyik mesterséges szigetén kialakított temetkezési helye is.

A munkák kezdetére a tómederből kimentik a védett állat- és növényfajokat, majd a kivitelezés befejezése után visszatelepítik őket.

A 300 hektáros park tavának történetéről és értékeiről film is készül, amelyet a rekonstrukciót követően a kastélyban kiállításon mutatnak majd be.

MTI 2012. március 7., szerda 17:31
Fotók: Specia Kommunikációs Ügynökség

Vízililiomok a dégi kastélypark tavában. HOL Magazin 2012.

A dégi kastély kerti homlokzata a tó felől. HOL Magazin 2012. 


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing