Tovább nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

2012.04.12. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Magyarországon februárban továbbra is kedvezően alakult a vendégforgalom, összességében a kereskedelmi szálláshelyeken a szállásdíj bevétel 6,5 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

A forgalom 90 százalékát képviselő szállodák esetében a vendégéjszakák száma - a külföldi vendégeknek köszönhetően - továbbra is élénkült, amelyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó, miközben az öt- és kétcsillagos házak forgalma visszaesett.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 34 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 44, a négy-csillagosok 40 százalékos foglaltságot értek el. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele is átlagon felüli, 45 százalékos volt. A szállodai szobakihasználtság összességében 1,7 százalékponttal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Februárban a kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4 százalékkal emelkedett, összesen 14 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíj bevétel 6,9 milliárd forint volt. A forint/euró árfolyam 291 forint volt februárban, 19 forinttal, 7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára februárban stagnált - 13.118 forint volt -, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 4 százalékkal, 4.516 forintra visszaesett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Budapesten a vendégforgalom döntő részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára februárban 8.300 és 30.400, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 2.400 és 13.700 forint között alakult.

A külföldi vendégek 451 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 9, az éjszakáké pedig 12 százalékkal nőtt 2011. februárjához viszonyítva.

A legjelentősebb küldő országok közül - Ausztriából, Romániából - érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg a Németországból, Oroszországból, Olaszországból, Franciaországból, Csehországból, az Egyesült Államokból, valamint az Egyesült Királyságból érkezett vendégek éjszakáinak száma nőtt.

Az orosz piac térnyerése különösen az eltöltött vendégéjszakák számában jelentkezik, ahol a negyedik helyet foglalják el a külföldiek között.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül - a két- és ötcsillagos egységek kivételével - minden kategóriában növekedés volt. Az ötcsillagos szállodák esetében - a kedvező januári adatok után - a külföldi vendégek száma februárban 9, a vendégéjszakák száma pedig 4 százalékkal visszaesett, melyet a Malév februári leállása is befolyásolt.

A külföldi vendégek száma - Észak-Alföld és Balaton kivételével, ahol stagnált - mindegyik turisztikai régióban emelkedett.

Az év második hónapjában a belföldi vendégek 480 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakáké stagnált az előző év azonos időszakához képest.

Februárban a belföldi vendégek 480 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Számuk 2 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakáké stagnált az előző év azonos hónapjához képest. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hármat érintett. A belföldivendég-forgalom 82 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma szintén stagnált.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján februárban 1.524 egység fogadott még el fizetőeszközként üdülési csekket és már 1.147 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek januárban 481 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely-szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 90 százalékos volt. Az összeg megfelelt a belföldi szállásdíj bevétel 18 százalékának.

Budapesten a vendégforgalom összességében 16 százalékkal emelkedett - mind a belföldi, mind a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások januárban közvetlenül 26 ezer főt foglalkoztattak, ez 4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakának adata. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyi kapacitásra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek stb. egy része megszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként február 29-én a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2.093 volt. Ezen belül 840 szálloda 50 ezer szobával, 848 panzió 9 ezer szobával működött.

A szállodai kapacitás februárban 3.600 szobával bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyéb szálláshelyek - üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek - száma 405 volt - jelentette szerdán a KSH.

 

MTI 2012. április 11., szerda 10:19


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing