Történelmi panoráma a Városligetben

A Városligeti Műjégpálya gyönyörűen felújított központi épületében 2013. szeptember 26-án hivatalosan is megnyitott a Városligeti Café & Bár. Ez a történelmi környezetbe költöztetett, tradicionális értékeket is bemutató, mégis szerethetően mai kávéház és bár, polgári bisztró ételkínálattal, és modern háttérzenével várja vendégeit. 

A hely különlegességei közé tartozik a 3 féle babkávéból rendelhető frissen pörkölt Liget kávé, az ízletes Tányérhús valamint az egyedülálló történelmi panoráma.

Városliget Café & Bár anno 1895 -  „Újjé, a Ligetben nagyszerű”

A Városliget egy zöld oázis a nagyváros szívében, ahova bármikor el lehet menekülni egy félórára, fél napra. A középkorban még a főurak kedvelt pihenő és vadászterülete volt, mára pedig – alkalmazkodva az idők változásához – bámészkodó turisták, andalgó szerelmesek, sétálgató kutyások, bringások és más városi szökevények otthona. Kapujában található a  Városligeti Café & Bár, ez a történelmi környezetbe költöztetett, tradicionális értékeket is bemutató, mégis szerethetően mai kávéház és bár, polgári bisztró ételkínálattal valamint modern háttérzenével.

Városliget Café & Bar. HOL Magazin 2013. 

Ez a kávéház azért nyitotta meg kapuit, hogy a nálunk helyben frissen pörkölt kávé gőzölgő illata és az otthonos berendezés, a barátságos személyzet révén igazi menedék legyen mindenkinek, aki meg akar pihenni egy rövid időre. Egyedülálló panoráma, igazi találkozó- és pihenőhely magyaroknak, külföldieknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. S miközben páholyból kínálunk rálátást a város egyik legszebb pontjára, ingyenes szélessávú internet, rejtett hálózati csatlakozók a laptopoknak, és más elektronikus masinák szolgálják a mai korhoz illő kényelmet.

 

A beruházásról

A valós kivitelezést 9 hónapos  kutatói, előkészítői és tervezői munka előzte meg. Kiemelt szempont volt a történelmi-kulturális folytonosság megteremtése, megtartása, a múlt értékeinek bemutatása. A megvalósítás viszonylag gyorsan, 3 hónap alatt zajlott le, köszönhetően a jól megtervezett és pénzügyileg előkészített munkának, valamint a gondosan kiválasztott alvállalkozói körnek. Az építést több szakaszra bontottuk, és párhuzamosan zajlott a konyha és a kávéházi enteriőr kialakítása.

A munka során nagy hangsúlyt kapott a kiváló és legkorszerűbb konyha-technológia megtervezése és beépítése, valamint az egyedi, valóban otthonos, bensőséges hangulat  megteremtése. A megvalósítás során több mint 100 szakember dolgozott együtt, mérnökök, műszaki ellenőrök, örökségvédők, kutatók, művészek és mester iparosok.

 Városliget Café & Bar. HOL Magazin 2013.

A teljes beruházás költsége meghaladta a 230 millió forintot, melynek nagy része magán tőkéből származott, de számottevő, közel 30 milliós támogatást is kaptunk pályázat útján. A teljes beruházás megtérülésre 5-6 esztendőt számolunk, melynek eléréséhez természetesen nagy szükség van szakképzett munkatársaink elhivatottságára. A komplexumban jelenleg 29 fő dolgozik, de érett szakaszban ez a létszám elérheti az 50 főt is, vagyis közel félszáz embernek biztosítva munkát, megélhetést.  Összességében úgy látjuk, hogy a Városligeti Műjégpályán most megvalósult fejlesztés hazai, de régiós szempontból mindenképpen számottevő beruházás. A belsőépítészeti munkák a Szilas Ádám vezette, Adamdesign belsőépítészeti stúdió tervei alapján készültek el.

 

ÉTTERMI KÜLÖNLEGESSÉGEK

Liget kávé – a frissen pörkölt kávé

Akár az ízletes étkezés lezárásaképp, akár egy desszert záróakkordjaként is ajánljuk kávé különlegességünket, amely a Városliget és Budapest boldog békeidejének hangulatát eleveníti fel! A Liget kávé ötvözi mindazt, amit egy csésze fekete jelenthet. A kiváló frissen pörkölt és őrölt kávét kávéházunkban, vendégeink három féle babkávéból kérhetik. Mindezt - mint ahogy egy tökéletes öltözéket egy kiváló parfüm - egészíti ki a házi tejből frissen felvert tejszínhab valamint a belga csokoládéforgács.

Kávészemek. HOL Magazin 2013.

A kávé titka

A kávé cserje a trópusi éghajlatot kedveli, íze, színe és koffein tartalma a hőmérséklettől és a talaj minőségétől függ. Egy apró zöld kávészem 2000 féle vegyület tartalmaz, ezek adják minden fajta különleges ízét, aromáját. A titok a pörkölés művészetében rejlik, amikor a pörkölő mester gondoskodásának és szakértelmének eredményeképpen, - akár egy szépen megkomponált virágcsokor-, kibomlanak a különböző illatok, aromák és színek. A hagyományos kávé kultúra 3 nagy „pörkölő iskolát” különböztet meg: a franciát, az olaszt és a bécsit.

Tökéletes forró fekete

A tökéletes kávé elkészítésekor körültekintően figyelünk a különböző kávé fajták kiválasztására. Csak úgy, mint a borok esetében itt is készíthetünk egy féle kávébabból főtt italokat, és különböző fajták meghatározott keverékéből álló „blendeket”.  A következő lépés a kávé pörkölése, ami talán az egyik legizgalmasabb része a kávéital elkészítésének. Figyelni kell rá, hogy ne legyen nyers, de ne is pörköljük túl, hogy megfelelő állagú legyen, de ugyanakkor ne száradjon ki. Minél frissebb a pörkölés, annál kiválóbb aroma-ízvilág alakul ki majd a csészénkben.  Ha a kávénkat szépen megpörköltük, akkor kerülhet sor a darálásra, amely nem kevesebb koncentrációt igényel, mint a pörkölés. Nem mindegy, hogy mikor darálunk, hogy mekkorák a darált kávészemek, hogy valóban „púder” finomságú-e az őrlemény. Itt is igaz, hogy minél frissebb az őrlemény, annál nagyobb élvezetet nyújt majd a kávéital.  A friss, illatos kávészemekből presszót főzünk, amelyet frissen krémesre vert házi tejszínhabbal, belga csokoládé forgáccsal és ropogós házi süteménnyel kínálunk.

Tányérhús

"Vannak étlapok a gábli idején, amelyeken egy bűvös szó ragadja meg a legtöbb figyelmet. Ez a szó pedig nem más mint ez: tányérhús.[...] 

A tányérhús nem más, mint korán feltett "tehénhús", az első főzet levessel, zöldséggel, mikor még csak a répafélék puhák, ám a burgonyák a levesben, de a kalarábék, a vöröshagymák nincsenek még kellően átfőve.[...] 

Tizenegy óra! Ez a gábli pontos ideje az egész földkerekségen. Nem lehet rajta változtatni, nyugodjunk meg benne." 

Krúdy Gyula: Álmoskönyv (1933)

Bécsi tányérhús. HOL Magazin 2013.

Was bedeutet Tányérhús? Oder bécsi e a Tafelspitz?

Talán sokak számára nem ismeretlen a történet, hogy régen a 30 éves háború idején Magyarország volt Németország éléskamrája. A magyar marhaexport gyakorlatilag a túlélést jelentette. Ennek az emlékét őrzi többek között a Nürnbergi szürkemarha szobor. A magyar hajdúk Bécsig hajtották a szürkét, ahol a helyi kereskedők Németország felé vitték őket tovább.

Mi is tulajdonképpen a Tányérhús?

A Tányérhús az Osztrák Magyar Monarchia idejéből származó „nemes étel”, amely kezdetben I. Ferenc József császárnak köszönhette népszerűségét, kedvence étele lévén. Hamarosan az egész monarchiában futótűzként terjedt el az arisztokrácia és a nagypolgárság körében, így vált a magyarok közkedvelt fogásává. Igazi gasztrotörténeti klasszikus:

Aranysárga, forró gőzölgő húsleves, sok zöldséggel és grízgaluskával, hozzá velőscsont fokhagymás pirítóssal, majd igazi koronaként a főtt marhafartő, meggymártással, burgonyával és tormával.

Alapanyagok, elkészítés:

vöröshagyma

zellerszár

fehérrépa

sárgarépa

marha velős csont

marha nyelv

legigazibb magyar szürkemarha húsa

só, fekete bors, őrölt paprika

nyelv, oldalas és hegyes fartő

Ahogyan mi készítjük:

A csontot és a zöldségeket a vöröshagymával együtt hideg vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, lehabozzuk, és csak ekkor adjuk hozzá a marhahúst, így az értékes nedvek és zamatok a húsban maradnak. A levest sóval, szemes borssal ízesítve lassú tűzön, gyöngyöztetve mintegy tizenegy órát főzzük, amíg a hús tökéletesen megpuhul. Amikor elkészült, lezárjuk és pihentetjük. A húst a levesben főtt zöldségekkel együtt előmelegített tálban kínáljuk. A velőt kiütjük a csontból, és forró pirítóson tálaljuk. Ízlés szerint daragaluskával vagy gyufatésztával ajánljuk a levest. A húshoz almás tormát, pirított burgonyát, meggymártást vagy spenótot kínálunk. Az évszázados tradíciót követve igazi ínyenc fogást készítünk.

 

Fogyasztási javaslat:

A Tányérhús egyszerre három fogást tartalmaz:

  • aranyló, gőzölgő húsleves
  • friss velő házi cipóból készült piritóson
  • főtt szürkemarhahús választható köretekkel friss és főtt zöldségekkel, szószokkal és pirított burgonyával.

 

200 ÉVES A VÁROSLIGET – TÖRTÉNELMI PANORÁMA ANNO 1895

A Városliget Budapest egyik legnagyobb parkja, ahol 150 éve folyamatosan jelentős szerepet kap a vendéglátás és a kultúra. Ez az a hely, ahol a boldog békeidők történelme, a folyamatosan fejlődő jelen és az izgalmas jövő találkozik. A középkorban a főurak kedvelt pihenő és vadász területeként jelölik. A reformkorban Városerdőnek nevezték, és közkedvelt szórakozóhely volt. A Milleniumi ünnepségek idején, a Városliget és környéke hatalmas építészeti és kulturális fejlődésen ment keresztül.  A Városliget mára igazi nyüzsgő forgataggá vált. Itt található a Hősök tere, a Fővárosi Állatkert, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi fürdő, a Vajdahunyad vára, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok épülete, a Műjégpálya és a Csónakázótó. Innen egyedülálló panoráma nyílik a városligeti tóra és a Vajdahunyad várra. A Műjégpálya Európa legszebb szabadtéri korcsolya pályája, ami nyáron a csónakázni vágyóké, télen a korcsolyázás szerelmeseié.

TÓPART BUDAPEST 

Szabadidős és Gasztro komplexum  a Városligetben, ahol minden korosztály megtalálja a számára kedves és kedvelt kikapcsolódási helyet.

A Vajdahunyad várral szemben található Tópart Budapest szabadidős és gasztro-komplexum, mely négy egymástól merőben eltérő, de ugyanakkor mégis szervesen összekapcsolódó egységgel várja a kikapcsolódni vágyókat: A Tópart Kávézó és a Szaft romkocsma a Csónakázótó partján,  a Városliget Café & Bar 1895 amely egy polgárias, historizáló modern étterem és pezsgőbár,  valamint a Pasta al Lago olasz tésztabár, amely a Garda-tó hamisítatlan hangulatát varázsolja a Városligetbe.

A Tópart Budapest megálmodóinak egy cél lebegett a szemük előtt:

Egy olyan szabadtéri közösségi tér megteremtése a város szívében, az egyedülálló történelmi környezetben, ahol különféle aktív-, és inaktív programok, valamint több szintű vendéglátás vár minden kedves Vendégre. Az ide látogatók a történelem árnyékában pihenhetnek, sétálhatnak, csónakázhatnak, vagy éppen választhatnak a Tópart Budapest egységei által kínált gasztro-különlegességek közül.

A TÓPART BUDAPEST TOVÁBBI EGYSÉGEI

A Tópart Kávézó egyszerű de stílusos berendezésű vendéglátó hely, mely nem tolakodik az errefelé mindent átható békebeli hangulatba. Épp ellenkezőleg! 1895 óta működik terasz a tóparton, így kínálva üde történelmi utazást mindazoknak, akik szeretnének néhány pihentető órára kimenekülni a pezsgő nagyvárosi hangulatból. A Tópart Kávézó a Műjég megnyitását követően, téli kínálattal várja a vendégeket.

Szaft: 

Áprilistól Augusztus végéig várja a vendégeket.

A szaftot tunkolni jó. Omlós, friss fehér kenyérrel vastagon felitatva. A házi konyha bűnös csábítója, amelynek az etikett és gasztronómia  felkent nagylovagjai sem képesek ellenállni. A városligeti Szaft az a hely, amelyet a neve sejtet. A jelszó: pont mint otthon, csak a szabadban. Ide családdal, haverokkal, kutyával - bármilyen társaságban bármikor érdemes beugrani. Minden időjárási helyzetre felkészültek, hiszen van sörpados -fűben ülős, hűvös pinceszerű meg a szél és eső ellen védett hely is. A szaftban minden zamat erősebb.

Pastla al lago

Vagyis tészták minden mennyiségében a Tóparton! Kedves kis olasz tésztás hely, ahol a frissen készült házi gyúrt tészták, izgalmas raguk, kiváló pizzák és utánozhatatlan tiramisu várja a vendégeket kis terasszal, önkiszolgáló rendszerben.

További információ:

www.topartbudapest.hu

www.varosligetcafe.hu

www.pastaallago.hu

www.szaftkocsma.hu


Cikkajánló
- Krúzolj a Krúzerből indulva
- Új extrém szórakoztatóközpont várja a sport szerelmeseit Budapesten
- Elkészül a Párisi Udvar Hotel Budapest az év végére
- Megújul a bajnai Sándor-Metternich-kastély
- Átadták a felújított margitszigeti Casinót

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing