Történelmi napokon emlékeznek az 1664-es szentgotthárdi csatára

2017.07.27. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Történelmi felvonulással, "gasztrocsatával", hagyományőrző csoportok bemutatójával és színpadi produkciókkal emlékeznek az 1664. augusztus 1-jén zajlott szentgotthárdi csatára július 26. és 30. között a Vas megyei városban.

A rendezvénysorozat a győztes csatának állít emléket: a Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok 1664-ben Szentgotthárd környékén arattak elsöprő győzelmet a törökök felett - mondta az MTI-nek a Pannon Kapu Kulturális Egyesület elnöke.

Károly Andrea hozzáfűzte: a történelmi napokon kiállításokon mutatják be a város, a térség értékeit. Szerdán a színház aulájában a magyarszombatfai fazekasság történetét bemutató tárlat nyílik, a városháza előterében pedig csütörtöktől lesz látható a Szentgotthárd értékei című kiállítás. A történészek kerekasztal-beszélgetésen idézik meg a török hódoltság időszakát - ismertette az egyesület elnöke.

Kitért arra is, hogy a szentgotthárdi éttermek "gasztrocsatával" kapcsolódnak a programsorozathoz. A történelmi napokon a nemzetek - magyar, török, osztrák, német és szlovén - ételsorát készítik el.

A hagyományőrző csapatok pénteken vernek tábort a várkertben. Három napon át történelmi életképekkel, fegyver- és viseletbemutatókkal várják a látogatókat. A történelmi napok eseményeire a város utcáin kocsikázó, hintós kikiáltó hívja fel a figyelmet. Az esti órákban kezdetét veszi a történelmi felvonulás, a színes kavalkád résztvevői lesznek a hagyományőrzők korhű díszes öltözetben, törökös ruhákban táncos lányok.

Az esti órákban fáklyás őrjárat jelenik meg Szentgotthárd utcáin, a várkertben rockopera csendül fel a Kaposvári Roxínház Egyesület előadásában, majd a B52 Zenekar ad koncertet, a Sport büfé kisszínpadán pedig a Tuzsu Junior Trio lép fel.

Szombaton kiemelt esemény lesz a több korosztályban és kategóriában meghirdetett emlékfutás. Az egyik távot - a történelmi évszámhoz igazodva - 1664 méteres szakaszon jelölték ki, a 9 kilométeres futam résztvevői pedig az ausztriai Mogersdorfban emelt emlékműig juthatnak el.

A várkertben 14 órakor megkezdődnek a hagyományőrző csoportok bemutatói. A Szent Sebestyén Íjászkör és az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvány íjász bemutatókat tart, a Gölbasi Vitézei Egyesület a török fegyvereket és ruházatot vonultat fel. A Hunyadi Mátyás Fekete Sereg Hagyományőrző Csoport Amit a puskaporról tudni kell. címmel tart tűzfegyver-kiképzést, a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium pedig a Szomjasan a végeken című végvári komédiát adja elő.

Vasárnap történelmi íjászversennyel és fúvószenekari találkozóval folytatódik a programsorozat. A zenekarok a város utcáin is felvonulnak, majd a várkertben adnak műsort. Késő délután a Paprika Jancsi Bábszínház produkcióját láthatják a látogatók, a nap Bikini-koncerttel fejeződik be.

 

 

 

 

MTI 2017. július 24., hétfő 17:01


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing