Török kori hadijáték Tatán

2017.05.17. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A tatai várban és környékén a hétvégén háromnapos fesztiválon elevenítik fel a vár 1597-es visszafoglalását a törököktől, négyszáz, korhű fegyverzettel felszerelt hagyományőrző közreműködésével. A 10. Tatai Patarán négy dramatizált történelmi játékot mutatnak be, lesz nyílt színi csata, mustra, és felelevenítik az 1597-es tatai ostrom eseményeit, ahol patarával, azaz petárdával foglalták vissza a várat.

A modern haditechnika iránt érdeklődőknek a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárja tart bemutatatót, a kiképzést segítő szövetséges amerikai haderő egy szakaszával közösen.

Európa egyik legnagyobb török kori történelmi fesztiválján fegyveresek mellett csaknem ezer közreműködő idézi meg a középkori hangulatot. A rendezvényen a látogatók korhű ruhák közül válogathatnak, korabeli ételeket és török kávét, valamint serbetet is kóstolhatnak.

A háromnapos program valós történeten alapul. A krónikák szerint 1597. május 23-án hajnalban két, töröknek álcázott katona kért védelmet a vár őreitől, majd a kapusok leszerelése után a bejáratot patarával berobbantották. A Pálffy Miklós vezetésével készenlétben álló, magyar, német, spanyol és vallon alakulatokat összefogó sereg lerohanta a várat. Később Győr felszabadításánál is az itt kipróbált fegyver indította el a sikeres ostromot.

 

 

 

MTI 2017. május 17., szerda 18:53


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing