Töretlen az ország és Budapest népszerűsége

2015.11.12. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

Magyarország továbbra is kedvelt úti cél, Budapest népszerűsége töretlen volt szeptemberben még úgy is, hogy ez volt a migránsválság talán legkritikusabb hónapja - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatait kommentálva.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 5,8 százalékkal nőtt szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma összességében 6,7 százalékkal bővült - jelentette a KSH.

Ruszinkó Ádám kiemelte: a szállodaszövetség adatai szerint 90 százalék körüli a budapesti szállodák kihasználtsága, ami azért fontos, mert a külföldi vendégek mintegy 70 százaléka Budapestre jön, vagy megfordul a fővárosban.

Hozzátette: a szeptemberi adatok alapján a továbbiakban is bővülésre lehet számítani a szálláshelyek forgalmában.

A helyettes államtitkár úgy vélte, a mostani adatok is alátámasztják, hogy 2015 rekordév lehet a turizmusban. Kiemelte, hogy az év első kilenc hónapjában a szálláshelyek 6,4 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, és a szálláshelyek bevétele is több mint 10 százalékkal nőtt.

Ruszinkó Ádám kitért arra is, hogy a főbb küldő piacok szinte kivétel nélkül bővülni tudtak: a legnagyobb küldő piac, Németország felől 2 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma szeptemberben éves összevetében, míg a második legnagyobb küldő piac Nagy-Britannia lett, majd Ausztria következik. Hozzátette: az Egyesült Államok, valamint a brit, az olasz és a cseh piac kétszámjegyű növekedést mutat. Kína, bár egyelőre nincs a 10 legnagyobb küldő piac között, több mint 40 százalékos bővülést mutatott, ami nagyon ígéretes - ismertette a helyettes államtitkár.

Elmondta azt is, hogy a migránsválság miatt gyakorlatilag nem maradtak el vendégéjszakák, mindössze néhány határ közeli konferenciaközpontban, szállodában tartott rendezvénynél volt egy kevés lemondás, de csak az egy-egy rövid ideig tartó határzár vagy egyéb ideiglenes akadály idején.

Ruszinkó Ádám az Oroszországból érkező turizmusról elmondta: az év elején tapasztalt 30 százalékos visszaesés mostanra mérséklődött. Év végére orosz viszonylatban körülbelül 20 százalékos visszaeséssel lehet kalkulálni, ami a két évvel ezelőtti szintnek felel meg. Ez nem örömteli, de kedvező, hogy a turizmus összességében ennek ellenére is bővül - mondta a helyettes államtitkár.

A belföldi turisztikai forgalomra jó hatással vannak a magyar reformok, a személyi jövedelemadó csökken, a SZÉP-kártya forgalma bővül, csak szeptemberben csak szállásra körülbelül egymilliárd forintot költöttek el a magyar utazók - hangsúlyozta Ruszinkó Ádám.

 

 

 

MTI 2015. november 11., szerda 10:06


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing