Tokaj-Hegyalja

2010.12.02. | Kategóriák: Szállodák, Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok

Valószínűsíthetően már a Honfoglalás előtt is létezett szőlőkultúra Tokaj-Hegyalja területén. A borvidék mítoszának gyökerei azonban a XVI. századra nyúlnak vissza, amikor a török terjeszkedés miatt Magyarország elveszítette addig legfontosabb bortermelővidékeit. A borvidéket híressé tevő bor, a tokaji aszú készítése a XVI. század derekán már bizonyosan bevett gyakorlat volt. Aligha lehetett másként, hiszen az aszú-szőlőbor -később aszúbor, végül egyszerűen csak aszú- 1571-ből ismert első írott említése egy örökségről rendelkezőokiratban található.

Ez írásos emlékben írója, már nem tartotta szükségesnek megmagyarázni az aszú-szőlőbor fogalmát, holott komoly értékről rendelkeztek benne. Vagyis akkor már közismert, teljes egészében bevett lehetett a szó és ezért maga a borféleség is közismert termék volt.

A XVII. században -amikor az aszúkészítés módszere lassan kikristályosodhatott, és neve elterjedt a világban -Tokaj-Hegyalja különleges helyzetbe került. A három részre szakadt országban a Királyi Magyarország az Erdélyi Fejedelemség és a török hódoltság határai majdhogynem a borvidéknél találkoztak egymással. Hegyalja ugyan a Habsburgok országrészéhez tartozott, de kulturálisan inkább Erdélyhez kötődött.

Tokaj-Hegyalja szempontjából Erdély fejedelmei közül a legfontosabb szerepet a Rákócziakj átszották. Öt fejedelmet adtak Erdélynek, több szabadságharcot vezettek és szinte egész Tokaj-Hegyaljának ők voltak a földesurai. A Rákóczi vezette szabadságharcokban a tokaji bor komoly szerephez jutott: hol bevételt hozott, hol pedig diplomáciai ajándékként egyengette az utat az orosz cárok palotáitól kezdve a francia királyi udvarig. Mondhatni, hogy a tokaji aszúigazi világfi volt ebben az időben, hiszen mindenhová eljutott és mindent elért.

A második világháborúután Tokaj-Hegyalja is ugyanabban a sorban részesült, mint a többi borvidékünk: a magánbirtokok felszámolása és az igényes piacok leépítése gyors iramban kezdte felemészteni a vidék bortermelési kultúráját. Amikor a kilencvenes évek elején ismét mód nyílt az  önálló vállalkozásokra, a hegyaljai borászatban elementáris erővel tört fel a vágy, hogy a történelem által kikényszerített hátrányt behozzák. A szabadságharc borának életre keltése persze nem népünnepély, hanem vesszőfutások keretében történt meg, s nem tömegek, hanem néhány megszállott harcolta és harcolja meg a sikert napjainkban is. Tokaj-Hegyalja immár a Világörökség része, a Tokaji név pedig igazi Hungaricumként védelmet élvez az Európai Unióban.

A tokaji borok autentikus megismerhetői a Mádi Kúria Hotel házigazdái. Bejelentkezés, kapcsolatfelvétel a +3647 548400 telefonszámon vagy az info@madikuria.hu e-mail címen.


Cikkajánló
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Tarolt a Thummerer a világ egyik legrangosabb borversenyén
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing