Tokaj Grand 2015

2015.03.10. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Találkozási pont a borvidékkel 
A legtöbb hazai és nemzetközi borral foglalkozó szakember egyetért abban, hogy Tokaj nem pusztán egy a huszonkét magyar borvidék közül, hanem méreténél és borainak egyedi karakterénél fogva kiemelkedik közülük. A nemzetközi márkaépítéssel párhuzamosan ugyanakkor az is alapvető fontosságú, hogy a belföldi fogyasztók is tisztában legyenek azzal, hogy milyen forradalmi változások zajlottak le a borvidéken az utóbbi két évtizedben.

A 2015-ben elsőként megrendezett Tokaj Grand programsorozat célja, hogy a fogyasztók széles körének figyelmét hívja fel a mára központi szerepkörbe kerülő száraz tokaji borokra, a mostanra kikristályosodó, magas színvonalú aszústílusra és a gyümölcsös zamatokat magas fokon tükröző késői szüretelésű tételekre.

Az országszerte zajló tematikus borkóstolók, borvacsorák mellett a programsorozat központi eseménye a Nagy Tokaji Kóstoló lesz, amelyre 2015. március 28-án az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestben kerül sor. Az eseményen hetven tokaji pincészet mutatja be aktuális kínálatának legizgalmasabb darabjait. Ezen túl megismerkedhetünk a borvidék éttermeinek, szállodáinak kínálatával, és önálló standon mutatkozik be több helyi borászati szervezet és a borvidéken zajló rendezvény is.

Tokaj Grand 2015. HOL Magazin 2015.

A Winelovers prémium boros események szervezésére specializálódott csoport többi borkóstolójának során belül kiemelt szerepet szán a Tokaj Grandnak, ezért több újítást is alkalmaz ezen a programon. Nemzetközi mintára például kialakításra kerül az Aszú terem, amely önálló, csendes kóstolást tesz lehetővé. A tokaji portfólió csúcsán álló aszúk közül egy önálló asztalnál kényelmesen helyet foglalva válogathat a borkedvelő, a tételeket pedig egy sommelier szolgálja fel számára. E szolgáltatást a rendezvény vendégei térítés ellenében vehetik igénybe.

A Nagy Tokaji Kóstoló másik különlegessége, hogy a nap folyamán különtermekben nyolc, Tokaj világát elemző mesterkurzus kerül megrendezésre. A széles témakínálatot felölelő programok segítségével egészen 1993-ig mehetünk vissza az időben a Disznókő 5 puttonyos tokaji aszúinak segítségével, megismerhetjük a tokaji száraz borok nemzetközi vetélytársait, csemegézhetünk a Mádi Kör legizgalmasabb boraiból, képbe kerülhetünk Tokaj főbb termőterületeivel egy Szepsy István által vezetett ültetett kóstoló segítségével, egy világszerte ismert borszakértő kommentárjaival tekinthetjük át a Tokaj Kereskedőház aktuális kínálatát, valamint tematikus borsorok segítségével megidézik számunkra a borvidék három fontos rendezvényének, a Bor, mámor… Bénye, a Tokaj Ősz és a Mindszent Havi Mulatság hangulatát. Ugyancsak itt kerül megrendezésre a Nagy Tokaji Borárverés hivatalos sajtótájékoztatója.

További információk: www.tokajgrand.hu

Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/782995485124245/

Tokaj Grand 2015. HOL Magazin 2015.

 

Nagy Tokaji Kóstoló 2015
2015. március 28.
Budapest
Corinthia Hotel Budapest

A Nagy Tokaji Kóstoló keretében több, mint hetven pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők március 28-án a Corinthia Hotel Budapest termeiben. Az esemény e mellett nyolc tematikus mesterkurzusnak is hely ad, amelyeken vezető borszakértők és borászok segítségével mélyíthetik el Tokajjal kapcsolatos ismereteiket a borkedvelők. Bár a belépőjegy egy Béres 5 Puttonyos Tokaji Aszú borának kóstolását tartalmazza a sétálótérben történő több mint kétszáz további tétel mellett, az Aszú terem nyugodt körülményeket biztosít ahhoz, hogy a piramis csúcsán álló, a nemzetközi borvilágban is egyedülálló aszúkkal kerülhessenek közelebbi kapcsolatba térítés ellenében a borvidék csúcsboraira kíváncsi vendégek.

További információk: www.tokajgrand.hu

Nagy Tokaji Kóstoló mesterkurzusok

Furmint terem

A száraz tokaji borok és nemzetközi vetélytársaik
12:30-14:00
Jegyár: 3000 Ft

Itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a furmintból és a hárslevelűből készített száraz tokaji borok. Igaz ez a fiatalon fogyasztásra szánt, könnyed tételekre, de még inkább a hosszabb érlelésnek alávetett, sokszor dűlőszelektált borokra. Horkay András, a CEWI igazgatója, nemzetközi borakadémikus segítségével a világ különböző vezető fehérboros vidékeiről érkező tételekkel helyezzük nemzetközi kontextusba a száraz tokaji borokat. A borsort a Bortársaság kínálatából állítottuk össze.

Mádi Kör Válogatás
16:00-17:30
Jegyár: 3000 Ft

Ahogy más szakterületeken, úgy a borászatban is nagy jelentőséggel bír a tapasztalatok folyamatos cseréje és egymás inspirálása. Példamutató az, ahogy és amióta a Mádi Kör ezt a munkát végzi. Jórészt ugyanis ennek köszönhető, hogy Mád mára külön polcot vívott ki magának a tokaji borok rajongóinak szívében. A Mádi Kör mesterkurzusán Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője, nemzetközi borakadémikus vezeti végig Mád dűlőin a résztvevőket – a borsoron keresztül.

Disznókő 5 Puttonyos Tokaji Aszú vertikális kóstoló
18:30-20:00
Jegyár: 3000 Ft

Kevés olyan bor van a világon, ami annyi színt, réteget tud felvonultatni és olyan emóciókat tud kiváltani az értő fogyasztókból, mint a tokaji aszú. A Disznókő Szőlőbirtok egyike az aszúkészítés legfontosabb műhelyeinek, megújítóinak. Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója kilenc évjárat ötputtonyos aszúján keresztül mutatja be azt a változatos, káprázatos világot, amit az évjáratok függvényében a botritisz, a furmint szőlők és a mesterségbeli tudás együtt hoznak létre, és aminek mára már világszerte egyre növekvő és lelkes rajongótábora van.

Hárslevelű terem

Szepsy mesterkurzus
15:30-17:00
Jegyár: 8500 Ft

Valószínűleg nincs olyan hazai borkedvelő, aki már ne hallotta volna a Tokaj-hegyalján élő ikonikus borász nevét. Szepsy István régóta meghatározó szerepet tölt be a borvidék rangjának emelésében, és családi pincészete révén ma már a nemzetközi csúcsborászatok kategóriájában is elismertté vált. Mesterkurzusán több hegyaljai település határából származó száraz borain keresztül ismerhetjük meg a terroir adta különbségeket. Zárásként pedig egy Szepsy aszú is poharunkba kerül majd. A mesterkurzus árbevételeivel egy fiatal, leendő tokaji borász tanulmányaihoz járulunk hozzá.

Tokaj Kereskedőház mesterkurzus
18:30-20:00
Jegyár: 3000 Ft

Egy, a Tokaj Kereskedőház méretével bíró pincészetnek stratégiai jelentősége van a borvidék szempontjából. Ronn Wiegand, a világ egyetlen Master of Wine és Master Sommelier borszakértője, aki Tokajban él, vezeti majd végig az érdeklődőket a Tokaj Kereskedőház boraiból összeállított soron. A borászat minőség iránti elkötelezettségének kulcsszereplője a 2012-ben az Év Bortermelőjének választott Áts Károly, akinek munkájának köszönhetően elkészültek az itt bemutatásra kerülő első dűlőszelektált száraz borok 2014-ből, és hordóban érnek a 2013-as aszúk.

Sárga muskotály terem

Bor, mámor... Bénye
14:00-15:30
Jegyár: 3000 Ft

Sokaktól lehet hallani, ha csak egyetlen boros fesztiválon vesznek részt a nyár folyamán, akkor az a Bor, mámor… Bénye. Ez az immár hetedik éve megrendezésre kerül több napos program sokban hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak a település borász közösségét, hanem annak rajongótáborát is gyarapítsa. A fesztivál szervezői azon túl, hogy személyesen mesélnek a "titokról", ami ezt a különleges hangulatot létrehozza, egy bényei borsor segítségével mutatják be a termőtáj karakteréből fakadó jellegzetességeket.

Tokaji Ősz
16:00-17:30
Jegyár: 3000 Ft

A Tokaji Őszt különösen jelentőssé teszi programként az, hogy azt az igényes vendégkört szólítja meg, amelybe a prémium szegmensbe sorolható tokaji borok vásárlói is tartoznak. A háromnapos programcsomagok vezető, helyi és vendégséfek által készített borvacsorákat, szabadtéri pikniket, dűlőtúrákat is tartalmaz. Az idén tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő esemény mesterkurzusán nemcsak a 2015-ös programról tudhatnak meg többet a résztvevők, hanem egy tematikus borsort is végigkóstolhatnak.

Mindszent Havi Mulatság
18:00-19:30
Jegyár: 3000 Ft

Már jócskán benne járunk az őszben, amikor erre a szüret ihlette, több helyszínen zajló programra sor kerül. A Mindszent Havi Mulatságnak Bodrogkeresztúr ad otthont. A célja nemcsak az, hogy megmutassa, mire képesek a környékbeli borászok, hanem például a Tölgy alatt tartott reggeli segítségével a messziről érkező látogató elé tár sok más finomságot is. Az esemény koncepciójáról Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza mesél, aki magával hozza helybeli kollégái borait is.


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing