Több mint 500 hagyományőrző és múltidéző katonai játékok a 11. Tatai Patarán

2018.05.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Több mint 500 külföldi és magyar hagyományőrzővel, múltidéző katonai játékokkal és regionális katonazenekari találkozóval is várja a közönséget május 18. és 20. között a 11. Tatai Patara.

Az idei török kori történelmi fesztiválra több mint ezer hagyományőrző jelentkezett, akik közül a legautentikusabb és legprofibb csoportokat választották ki Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról - mondta el Zombori Mihály, a fesztivál főszervezője szerdán Budapesten.

Négyesi Lajos hadtörténész kiemelte: a fesztivál arra emlékezik, hogy 1597. május 23-án hajnalban Pálffy Miklós közel háromezer fős seregével először petárdával berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta és visszafoglalta a törökök által megszállt erődítményt.

A Tatai Patara nem csupán a tizenöt éves háború harcait mutatja be, hanem azt is, miként éltek együtt a magyarok és a törökök 150 éven keresztül - tette hozzá.

A háromnapos rendezvényen egyebek mellett hadimustra, várostrom, lovasbemutató, kapuberobbantás, színi előadások, népzenei koncertek és sok más interaktív program is várja az érdeklődőket. A Tatán állomásozó 25. Klapka György Lövészdandárja idén is számos hadieszközt és járművet felvonultató statikus bemutatóval készül, emellett a Kossuth téren ismét megrendezik a katonazenekari találkozót a tatai mellett a veszprémi, székesfehérvári és szentendrei helyőrség együttesének részvételével.

Kisné Cseh Júlia, a Tatabányai Múzeum főmunkatársa kiemelte: az iskolás csoportok számára idén is külön napot szentelnek pénteken Deák-Patara néven, de a gyerekek az egész hétvégén ismerkedhetnek a végvári vitézek mindennapi életével, bejárhatják a keresztény és török katonai táborokat. Gyerekfoglalkozások lesznek a csaták szüneteiben a török nők életét bemutató háremben és a magyar faluban is.

Több kiállítás, köztük a Yunus Emre Intézet közreműködésével egy Isztambul múltját bemutató háromdimenziós tárlat is gazdagítja a programot, valamint különleges, ritkán látogatott helyszíneket érintő tárlatvezetések indulnak a tatai várban is - fűzte hozzá.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a 11. Tatai Patarát a kormányzat 10 millió forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül.

 

 

 

MTI 2018. május 9., szerda 12:34


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing