Tíz meglepő tény a koleszterinről

2018.01.30. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A magas koleszterinszint valóban nem jó, de ez még távolról sem minden, amit a koleszterinről tudni lehet. Íme néhány kevéssé ismert tény.

Örökletes lehet

Ha valakinek igen magas a koleszterinszintje, annak legalábbis részben genetikai oka lehet. A „családi hipercholeszterinémia”, az örökletes magas koleszterinszint, 500 emberből egyet érint, náluk gyakori a fiatal korban bekövetkezett szívinfarktus. Van, aki mindkét szülőjétől örököl hibás gént, ez a ritka betegség minden egymilliomodik embernél fordul elő. Ezekben az esetekben akár 20 éves kor előtt is bekövetkezhet a halál.

 

Plakkok

Az LDL koleszterin lassan rakódik le az érfalakon, a vastag plakkok miatt beszűkülnek az erek, ami akadályozza a vérkeringést, és vérrögök alakulhatnak ki. Az erek megvastagodnak, merevvé válnak, és sárgásan elszíneződnek. Az erek belsejében megdermedt vajhoz hasonló anyag rakódik le.

 

Külső jelek

A legtöbben csak onnan értesülnek a magas koleszterin szintről, ha az orvos megmondja, de előfordul az is, hogy a bőrön vöröses-sárgás göbök formájában jelentkezik. Ezeknek az ún. xanthomáknak a mérete változó, és testszerte bárhol előfordulhatnak, főleg idősebb cukorbetegeknél.

 

Túl alacsony?

A magas szint ártalmai ismertek, de azt nem mindenki tudja, hogy az alacsony sem mindig jó. Szakemberek szerint az összkoleszterin-szint legyen 200 mg/dl alatt, de a 160 mg/dl alatti érték szintén káros lehet, többek közt a rák megnövekedett kockázata miatt.

Kutatások bizonyítják azt is, hogy az alacsony koleszterinszint következménye lehet a koraszülés, valamint kapcsolatba hozható a szorongással és a depresszióval is.

 

Tudatos táplálkozás

A koleszterin szint általában csökkenő tendenciát mutat. Ennek oka lehet a nagyobb tudatosság, ami egészségesebb táplálkozást eredményezett.

 

Mozgás?

A mozgás fokozza a jó koleszterin termelődését. Ez általában igaz, azonban nem és etnikum szerint változhat a hatás mértéke. Egy 9 éven át követett csoportban a csoport valamennyi tagjánál nőtt a HDL, a jó koleszterin szintje, de az LDL-é csak nőknél csökkent, az összkoleszterin pedig csak az afrikai-amerikai nőknél.

 

Koleszterinmentes?

Koleszterin csak az állati eredetű ételekben tálható, a húsban, tejben és a tojásban. Egyes élelmiszerek ugyan azt hirdetik magukról, hogy koleszterinmentesek, azonban ez nem jelenti azt, hogy egészségesek. Sok sütéssel készült élelmiszer tartalmaz ugyanis transz-zsírokat, ezek általában hidrogénezett növényi olajak.

 

Merevedési zavar

Azon kívül, hogy a szívnek árt, számos egyéb problémával is járhat a magas koleszterin szint, például hererákkal, merevedési zavarral, veseelégtelenséggel és Alzheimer-kórral.

 

Koleszterinre szüksége van a szervezetnek

Ez az anyag a sejtek szerkezetéhez, az agy egészséges fejlődéséhez és egy sor más funkcióhoz elengedhetetlen. Nem kell azonban külön fogyasztani, mert a máj állítja elő, naponta mintegy 1000 milligrammot.

 

Napi egy tojás

Az Amerikai Szív Szövetség szerint az áltagos amerikai nő napi 217, a férfi 337 mg koleszterint fogyaszt, a szövetség szerint a bevitelt 300 mg alatt kellene tartani. Ez valamivel több, mint egy tojás, ami körülbelül 213 mg koleszterint tartalmaz.

 

- informed - 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing