Tévhitek a fogászatban

2016.08.16. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Függetlenül attól, hogy számos ismeretet lehetett szerezni a médiából, sok tévhit ennek ellenére is tartja magát. Célunk ezek tisztázása.

Gyakori és visszatérő probléma, hogy a panaszt okozó tejfogakat a szülő eltávolíttatni óhajtja.

Sokszor komoly meggyőzést igényel a fogorvos részéről megértetni a szülővel, hogy a tejfogak idő előtti és indokolatlan eltávolítása "megbosszulja" magát és az eredmény esetleg évekig tartó fogszabályozó kezelés. Ugyanis a tejfogaknak helyfenntartó szerepük is van, hiányuk a maradó fogak beilleszkedését gátolják, mert a fogak helye beszűkül. Vegyük figyelembe, hogy egy fogszabályozó készülék ára - fajtájától és kivitelezési módjától - könnyedén elérheti a 40-50 ezer forintot - amely összeget a megváltozott finanszírozási körülmények miatt a szülő fizeti - ha tudja! Túl ezen, egy fogeltávolítás a gyermek számára is komoly beavatkozás.

Az első maradó fogak (a hatosok) 6 éves kor körül bújnak elő. Sokan nem szentelnek nekik különösebb figyelmet, tévesen tejfognak nézvén azokat. Így aztán nagyon sok gyermeknek ezek az első maradó fogai már komoly beavatkozást igényelnek, mire a kisgyermek bekerül az iskolafogászati ellátó rendszerbe.

Jellemzően visszatérő probléma a "terhességem alatt nagyon elromlottak a fogaim" - téma is. Önmagában a terhesség nem váltja ki a fogak fokozottabb szuvasodását. A gond inkább azzal van, hogy a hormonális változások miatt az íny megduzzad, befedi a fognyakat, így nehezebb a kielégítő szájhigiéné követelményeinek eleget tenni. Viszont még gondosabb szájápolással és gyakoribb ellenőrzéssel a baj itt is megelőzhető. Szeretnénk felhívni a leendő, vagy már "gyakorló" kismamák figyelmét arra, hogy a jelenlegi rendelkezések értelmében a terhesség 9 hónapja alatt, valamint a szülést követő 3 hónapig a fogászati kezelés ingyenes, csak az esetlegesen fölmerülő fogtechnikai költségek terhelik a kismamákat.

Terhes nők, szoptatós anyák gyakran visszatérő kérdése: nem ártalmas-e az érzéstelenítő a magzat számára? Semmiképp, ugyanis például stresszhelyzetben a szervezetben akár az ötszöröse is felszabadulhat annak az érszűkítő anyagmennyiségnek, amennyit egy ampullányi érzéstelenítőszer tartalmaz.

Csecsemőknél gyakori, hogy kellemetlenséggel jár a fogzás. A kisbaba étvágytalan, nyugtalan, nyűgös, esetleg enyhe hőemelkedése van, vagy rosszabb a széklete. De lázas állapot, görcs sohasem a fogzás következménye!

Napjaink elegáns és méregdrága babakocsijainak "elengedhetetlen tartozéka" a cukros - szénszavas üdítőitalokkal töltött cumisüveg. Ezek ugyan a baba szomját nem oltják, de "áldásos" hatásukat a már esetleg előtört fogazaton kifejtik... Ezen italok fogyasztása csak az üdítőital gyártó cégeknek jó.

Nem fedi az sem a valóságot, hogy rossz tejfogazatú gyermeknek törvényszerűen rossz a maradó fogazata is. A szuvas tejfogak ugyan jelenthetnek veszélyt vegyes fogazat esetén a maradó fogakra, de kellő odafigyeléssel és főleg rendszeres ellenőrzéssel a baj megelőzhető. A rendszeres ellenőrzés fontossága nem hangsúlyozható eléggé!

Tévedésen alapul az is, hogy az esti fogmosást pótolja egy alma elrágása. Nem pótolja! A mechanikus fogtisztításnak nincs alternatívája.

Nagyon káros és rossz beidegződés, hogy fogorvoshoz az emberek nagy többsége csak akkor fordul, amikor már komoly panasza van. Persze ilyenkor már a beavatkozás is - az esetek jelentős részében - komoly... Sokszor állítja a szülő, hogy "nézem a gyermek fogait, de nem lyukasak", ez még nem jelenti azt is, hogy valóban ez a helyzet. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy a fogak egymás felé eső felszínein keletkezik szuvas lézió, amit a fogorvos is csak tükör, szonda, valamint megfelelő világítás segítségével fedez fel. Ezt egy fürdőszobai tükörrel diagnosztizálni képtelenség.

Gyakran előforduló eset az is, hogy a kisgyermek igazolást lobogtat, amelyen a szülő nyilatkozik arról, hogy nem kéri gyermeke számára az esetleges kezelést. Ezt a fogorvosnak kötelessége figyelembe venni, de sajnos tapasztalatunk az, hogy az ilyen gyermekek még egy év múltán is gyakran ugyanazokkal a szuvas fogakkal jelennek meg a szűrésen! Érthető a gyermek részéről, hogy a pillanatnyi kellemetlenség alól ki akar bújni (a "menekülési ösztön" a kezelőszékben működik csak igazán...), de hosszabb távon csak fogazatának épségére fizet rá - a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt.

Egyben bizonyosak lehetünk: az emberi fogazat sok mindent "átél", "eltűr" és kibír, de még az emberi szervezet eme legerősebb szövete is előbb-utóbb "fellázad" és benyújtja a számlát. Ami esetenként meglehetősen borsos is lehet.

 

Forrás: Gyógy-ír, Kisalföld

Megjelent: Gyógy-ír; 2002.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát!
- Tavaszi testi-lelki megtisztulás a természet erejével
- Út a fogyáshoz: jókor, jót enni, éhezés nélkül

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing