Természetes mátrai borok a VinoPianoban

2019.06.27. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Június 26-án a Természetes Mátra Sétálókóstolón mutatta meg a természetes borok iránt elkötelezett borbár a borvidéknek ezt a szebbik arcát. Sok jó borászat van a Mátrában, mi ezek közül hármat választottunk ki. Azért csak hármat, hogy emberi léptékű maradjon a kóstoló. Hisszük, hogy lazán, a fűzfalombok árnyékában, szabad levegőn a borászokkal beszélgetve a legtermészetesebb a kortyolás.

A borászatok:

 

Karner Gábor  / Bálint Losonci / Levente Major

Karner Wines / Losonci Pince / Levente Szőlőbirtok és Pince

 

A borászok bemutatkozása

 

Losonci Bálint:

Szerelemből született a kis birtokunk, egyharmad hektáron kezdtük a munkát feleségemmel még 2004-ben. A szellemi muníciót Alkonyi Lászlótól és a Borbarát Magazintól kaptam, ahol öt évig dolgozhattam. Jelenleg nyolc hektárt művelünk Gyöngyöspatán és környékén. A kezdeti alapelvek - alacsony terhelés, csak saját szőlő, adalékanyagok mellőzése végig megmaradtak, sőt bővültek, öt éve organikusan műveljük az összes szőlőt. Az útkeresés még mindig zajlik, de a sarokpontokat fajtákban már megtaláltuk: Kékfrankos, Rajnai Rizling és Pinot Noir, a közeljövő legnagyobb dobásának még a most eltelepített Purcsint és Tihanyi Kéket érzem. A legtöbb erőt most az adja, hogy valódi robbanás van készülőben a borvidéken, csak Gyöngyöspatán közel tucatnyi, nagyon ígéretes pince bontogatja szárnyait.

 

Major Levente:

Annak idején egyetemi éveim alatt kezdődött a rajongás, anno apukámmal csináltunk kis hordókban saját borokat a magunk szórakoztatására. Aztán apránként jöttek a kisebb szőlőterületek, elkezdődött a tanulás életvégig tartó folyamata. Konvencionális szőlőtermeléssel kezdtünk, de ez egyáltalán nem tetszett, három éve már organikus művelést használunk, adalékos cuccokat a borban nem is használtunk és nem is fogunk. A cél a folyamatos tanulás mellett a biodinamika bevezetése, a kén lehető legkisebb mértékű használata; hogy egyszer azt mondhassam végre, igen, olyan igazi natúr borokat készítek, melyek a lehető legtermészetesebb módon adják vissza a szőlő valódi ízét.

 

Karner Gábor:

"20 évvel ezelőtt, mikor elkezdtük felvásárolt szőlővel, akkor még bizony néha szükség volt arra, hogy a gyenge lábakon álló alapanyagot megtámogassuk kristálycukorral vagy akár savval. Kipróbáltuk a fajélesztőt, és persze a derítést, szűrést is. Aztán ahogy teltek az évek, szép lassan mindig elhagytunk valamit. Az utóbbi 10-12 évben már csak spontán borokat készítettünk. Utolsó és egyben legnehezebb lépésként, a 2017-es évjárattól elhagytuk a kénhasználat mindenféle formáját. A szőlőt 5 éve organikusan műveljük. Ezeket a borokat lehetett megkóstolni 26-án a Vinopianoban. Figyelem, a poharakban SZŐLŐ!"

 

http://www.gasztromagazin.hu/2019/06/27/matraiak-a-vinopiano-legtermeszetesebb-nyari-kostolojan/


Cikkajánló
- PultAlól 4. - Hol volt hol nem volt
- 10 éve együtt a Badacsonyi Borvidék Budapesten is
- Japán konyha és magyar bor: az igazi nyerő páros
- A klímaváltozás egyik nyertese lehet a kékfrankos?
- Újdonságokkal debütál a Winelovers Grand 2020. február 1-én

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing