Templomok, kastélyok is megújultak idén

A 2011-es évben számos műemlék - kastély, múzeum, templom, kápolna, és műemléki védettség alá tartozó épület - újulhatott meg, valamint olyan beruházások is megkezdődtek, amelyek várhatóan 2012-re fejeződnek be.

Budapesten novemberben befejeződtek a Városligeti Műjégpálya kivitelezési munkálatai. Az épületben a legmodernebb technológiát építették ki a jégkészítés, az épületgépészet és a gyengeáramú rendszerek tekintetében. A pálya alatt több mint 210 kilométernyi cső húzódik, ez biztosítja Európa legnagyobb összefüggő jégfelületét. A teljes műemléki felújítás és a technikai fejlesztés 4,7 milliárd forintba került, amelynek kétharmadát uniós támogatásból finanszírozták.

Új épületszárnnyal egészült ki, belső tereiben és koncepciójában is megújult a szentendrei Kovács Margit Múzeum. A csaknem 110 négyzetméteres, Kocsis József Ybl-díjas építész tervei alapján készült új épületszárnyban kávézó és múzeumi bolt található, de itt kapott helyet az interaktív, három dimenziós vetítésre is alkalmas előadóterem, ahol lehetővé vált az alkotások "virtuális körbejárása". Az információszerzést érintőképernyős terminálok segítik, a termekben nagyméretű LCD képernyőkön többek között portréfilmek és Kovács Margit alkotásait bemutató filmek futnak.

Ebben az évben fejeződött be a sümegi vár történetének legnagyobb felújítása is; az összesen 823 millió forint összértékű beruházáshoz a város 682 millió forintos támogatást nyert az európai uniótól. Az egyedülálló várfejlesztés során megújultak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat is. A vár díszkivilágítása a beruházás részeként több mint 60 millió forintból már korábban elkészült, ezzel a műemlék a budai váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható kivilágítást kapott. A Közép-dunántúli régió legnagyobb műemlék-rekonstrukciójával megvalósult a település szimbólumaként ismert vár akadálymentesítése is, így a magyar romvárak közül a sümegi vár az elsők között nyitotta meg kapuit speciális igényű látogatók előtt.

Felújították a 400 éves sümegi Püspöki palotát is, a Padányi Bíró Márton püspök által emeltetett műemlék a Norvég Alap pályázatán nyert támogatással, 317 millió forintból újulhatott meg.

Nyár közepén adták át Gödöllőn a vasúti királyi váró felújított épületét. A műemléképület rehabilitálásának összköltsége 1,34 millió eurót tett ki, amelyhez a Norvég Alap 1,14 millió euró támogatást nyújtott.

Befejeződött a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) központi épületének rekonstrukciója is. A mintegy 8000 négyzetméter alapterületű műemlék ingatlan 2,5 milliárd forintos uniós támogatással újulhatott meg. A több mint 130 éves, a szegedi városképet is meghatározó épületnek csak az alapjai és a tartóelemei maradtak meg, a műemlék külsejét és belsejét eredeti formájában állították helyre. Az épület udvarát üvegtetővel fedték be, itt kiállításokat, fogadásokat, kisebb konferenciákat rendezhetnek később.

A Séd-völgy 12 hektáros területén megújították az Árpád-kori Margit-romokat, a Veszprémvölgyi Apácák Kolostorát, a középkori jezsuita templomot és falmaradványait, továbbá sétányokat, utakat, hatalmas parkot, három játszóteret hoztak létre, valamint egy dísztó is létesült. Elkezdődött a Szent István völgyhíd felújításának második üteme; a megyeszékhely jelképének számító veszprémi viadukt felújításához az Európai Unió 392 millió forintos támogatást nyújtott.

Számos templomnál is rekonstrukcióra került sor: újraszentelték a Borsod-Abaúj-Zempén megyei Arnót evangélikus templomát, amelyet uniós támogatásból és a hívek adományából, több mint ötvenmillió forintból újítottak fel. Mintegy 43 millió forintból, szintén uniós pályázat segítségével hozták rendbe a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvarsány református templomát. A XVI. században épült, később klasszicista stílusban átépített templomát akadálymentessé alakították, kicserélték a nyílászáróit, valamint újrafestették az épületet, szigetelték a templomot, felújították a villamos hálózatot. A nyírbátori minorita templom teljes felújítására is sor került, itt a munkálatokat 400 millió forintból valósította meg a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye.

Jövő őszre ígérik a Várkert bazár felújításának megkezdését, a munkálatok befejezésének és az átadás várható határideje 2014. márciusa, emellett 2012-ben készül el várhatóan a budai Várnegyed hosszú távú fejlesztési terve is.

Háromszázmillió forintból újul meg a nemzetközi hírű kecskeméti Bozsó Gyűjtemény; az ország egyik legnagyobb magángyűjteménye és a látványosságnak otthont adó műemlék épületegyüttes, amely Kecskemét szellemiségének egy darabját is megőrzi. A beruházás várhatóan 2012. július 31-ére készül el.

Lőkösházán az egykori Bréda-kastély teljes megújítását tervezik. A kastélyban kiállítások és turisztikai információs pont is várja majd a látogatókat. A kastély rekonstrukciója ez év közepén kezdődött meg, és várhatóan 2012 tavaszára fejeződik be.

Teljes egészében megújul az egri Tűzoltó Múzeum 2012. augusztus végéig, a munkálatokat az Új Széchenyi Terv 215 millió forintos támogatásából fedezik. A beruházás keretében interaktív és informatikai eszközöket helyeznek el a teljes felújításon áteső műemléképületben, így a látogatók majd közvetlenül ismerhetik meg a korabeli eszközök használatát.

Jövőre ígéri a kivitelező a balatonboglári Gömbkilátó megnyitását; európai uniós támogatásból újítják fel a kilátót, valamint a tervek szerint egy kalandpark és egy bob-pálya is épül a kilátó mellett. A boglári Várdomb tetején található Gömbkilátó ipartörténeti műemlék és turisztikai látványosság, ami a Balaton-régió egyik jelképévé vált.

MTI 2011. december 31., szombat 11:32


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
- Ünnepi csokoládévarázslat - bársonyos, ínycsiklandó ízek a téli napokra

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing