Teljesen megújul a lőkösházi Bréda-kastély

Csaknem 338 millió forintból teljesen megújul Lőkösházán az egykori Bréda-kastély, ahol a jövőben kiállítások és turisztikai információs pont is várja majd a látogatókat.

Mint azt Zámbó András, a tulajdonos Informax Euro K+F Nonprofit Kft. egyik tulajdonosa az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta, a társaság az Új Széchenyi Terv keretében pályázat útján nyert el több mint 287 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, míg a fennmaradó önrészt a tagok biztosítják.

Felidézte, hogy az 1810 körül korai klasszicista stílusban épült műemlék kastély - amely szinte hű mása a Vicenza mellett található, 1554-ben Andrea Palladio által tervezett Villa Caprának - az utóbbi 20 esztendőben üresen állt, s majdnem teljesen elpusztult, még a tetőt is ellopták mielőtt az új tulajdonosok megkezdhették volna az állagmegóvást.

A most elnyert támogatás segítségével azonban a műemléki szempontoknak megfelelően teljesen felújítják a kastélyt. A 350 négyzetméteres földszinti részben turisztikai információs pontot, valamint kiállítóhelyet alakítanak ki, amely kortárs képzőművészeti tárlatoknak ad majd otthont, de a környékbeli egykori földbirtokosok életét is megismerteti a látogatókkal.

A kastély kupolájában egy Foucault-ingát függesztenek fel, amelynek mozgását a látogatók a kör alakú galériából figyelhetik meg. A kastély másik attrakciója a fényfestészet lesz: naplemente után a főhomlokzatra vetítve 45 perces, zenei aláfestéssel kísért bemutatókat is fognak tartani.

Az épület 280 négyzetméteres pincéjében hungarikumkiállítást terveznek, ahol nemcsak Békés, hanem az ország értékeit is be kívánják mutatni.

A Bréda-kastélyt egy kilenchektáros, több száz fából álló park is övezi, amelyben számtalan 100-120 éves kocsányos tölgy, ostorfa és vadgesztenyefa található. Zámbó András elmondta, hogy a beruházás második lépcsőjében sétányokat, labirintusokat alakítanak ki, sőt egy tó is épül, de gondolnak a vendéglátásra, valamint egy ifjúsági tábor is létesül a közelben.

A kastély rekonstrukciója a közelmúltban kezdődött meg, és várhatóan a következő esztendő tavaszára fejeződik be.

 

Forrás: -MTI-


Cikkajánló
- BBQ-magasiskola a Budapest Barbecue Company-ben
- 7. Magyar Sajtmustra
- Kóstold meg a világ ízeit október 5-én, az AsiaCenterben!
- Nem látott bravúrt mutatott be egy badacsonyi olaszrizling a fajta tesztjén
- Disznótoros Kolbászfesztivál 2019.

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing