Tavasz Bujdosóéknál

A dél-balatoni Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet a szőlők metszésével végezve most a talajmunkálatokra koncentrál.
Bujdosóék már januárban belevetették magukat a szőlőmunkálatokba, amely során az előmetsző gép nagy segítséget jelentett, hiszen a vártnál korábban befejezhették a metszést. Mostanra a talajmunkálatokra koncentrálhatnak. Ősszel 50 cm mélyen lazították, nyitották meg az ültetvényekben a talajt, most pedig lezárják, hogy ne száradhasson ki a föld.

„Ütemszerűen haladunk a birtok munkáival, és a jó időnek köszönhetően már a törzskötözéshez és szálvessző-kötözéshez is hozzáláthattunk” – mondta Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza.

Időközben a balatonlellei Bujdosó-üzem mellett – ahol egyébként második vinotékájukat is megnyitották –, egy hőszigetelt készáru raktárral bővítették telephelyüket. A beruházás folytatódik tavasszal, amikor a melegvíz-előállítást napelemes rendszerrel kötik össze, hogy ezzel még környezettudatosabb üzemi körülményeket biztosítsanak.

Bujdosó Pincészet. HOL Magazin 2015.

A borászati és üzleti rendezvényeken is egyre népszerűbb Bujdosó Pincészet a Dél-Balatoni Borúttal karöltve hagyományteremtő jelleggel ünnepli a tavasz beköszöntét: március közepén, 13-án és 14-én nyitott pincenapokat tartanak a mandulafa-virágzás apropójából. Ezeken a napokon a látogatók kedvezményesen kóstolhatják, illetve vásárolhatják meg kedvenc Bujdosó-boraikat immár két helyszínen is: Balatonszemesen a Bujdosó Látványpincében és Balatonlellén a Várszói úton.

Bujdosóék áprilisban sem szűkölködnek a rendezvényekben. A következő nagy eseményre április 9-én lehet számítani, amikor a dél-balatoni borrégió borászai, köztük Bujdosó Ferenc a vendéglátóipar valamint a sajtó képviselői számára nagyszabású borbemutatót tartanak Rádpusztán.

„Örömmel tölt el, hogy regionális szinten is összefogást tapasztalok a borászok között. Ez nagyon fontos lépés, amelyet régóta szorgalmazunk és támogatunk. ” – tette hozzá Ferenc, aki a honlapjukon található saját blogbejegyzéseiben (http://www.bujdoso.com/kategoria/blog/) hétről hétre beszámol az aktuális teendőkről, eseményekről, hétköznapokról.

Bujdosó Pincészet. HOL Magazin 2015.

 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.

További információ: www.bujdoso.com

www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing