Tartson kutyát!

2017.11.23. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Egy 12 évet felölelő vizsgálat során, melyet több svéd egyetem és a Stanford Egyetem kutatói végeztek, kiderült, hogy a kutyások egészségesebbek, mint a kutyát nem tartók.

A felmérésről a Scientific Report című folyóiratban számoltak be a kutatók, akik 3,4 millió olyan 40 és 80 év közötti svéd állampolgár adatait dolgozták fel, akiknél 2001-ig - amikor kötelezővé vált a kutyatartás bejelentése Svédországban - még semmilyen szív- és érrendszeri betegség nem jelentkezett.

A 2001-et követő tizenkét évben a szakemberek nyomon követték egészségi állapotukat. Megállapították, hogy a vizsgált időszakban a kutyások körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyát nem tartóknál.

A kedvező hatás az egyedülállóknál volt a legszembetűnőbb, náluk 33 százalékkal volt alacsonyabb a halálozási arány és 11 százalékkal a szívinfarktus előfordulása, mint azoknál az egyedül élőknél, akiknek nem volt kutyájuk. Ennek az lehet az oka, hogy egyedüli gazdaként az ember többet mozog, és a kutya segíthet enyhíteni a magányosság okozta stresszt.

A kutatók szerint a tanulmány eredményei különösen fontosak lehetnek Svédországban, ahol a társadalom jelentős része, különösen az idősek, egyedül élnek. "Mi svédek nem vagyunk túl jók abban, hogy beszélgetést kezdeményezzünk, és egy kutya elindíthatja a társalgást idegenekkel” - jegyezte meg a szerző.

Számos oka lehet, hogy a kutyák miért vannak kedvező hatással gazdájuk egészségére, bár a tanulmány ezeket nem vizsgálta. Lehetséges, hogy a kutyák jótékony hatással vannak az emberi mikrobiomra azáltal, hogy behordják a lakásba a koszt és a baktériumokat.

Az is kiderült, hogy a nagyobb testű, nagy mozgásigényű kutyák, például a retrieverek és a vizslák vannak a legjobb hatással gazdáik egészségére.

 

Forrás: MTI - informed - 

2017-11-18 10:26:31


Cikkajánló
- Legyen kellemes élmény a gyógyulás és egészségmegőrzés
- Hamarosan ingyenes applikációval kereshetőek a jogszabályok
- Kellemeset a hasznossal: gyógyulj wellness pihenés közben
- Legyen kellemes élmény a gyógyulás és egészségmegőrzés
- Élvezetes immunerősítés

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing