Társam est – alkotó párok

Április 28-án 19 órától inspiráló, alkotó párok érkeznek a Társam estre a Világ Legszebb Kávéházába. A New York Művész Páholy soron következő estjén az alkotás, a művészet és az összetartozás, egymás támogatása, inspirálása kerül a beszélgetés középpontjába. Négy pár, akik a zene, a színművészet, dizájn, a festőművészet és a film világában alkotnak kiemelkedőt, s most először beszélgetnek együtt – Bíró Eszter színész, énekes és Födő Sándor zeneszerző, zenész, Ivánka Katalin és András dizájnerek, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek, Pataki Ági és Kovács Gábor producerek estje a New York Kávéházban!

Az alkotás, a művészet, a szépség, a vers, kép, hang, forma, tánc születése számunkra a legfontosabb. S az, hogy megismerjük a művészeket, akik mindezt a szépséget létrehozzák. Végül az, hogy bemutassuk őket közönségünknek.

A Társam esten alkotó párokat látunk vendégül, akik pályájukról, egymás támogatásáról, közös ötletekről, ihletről, egymásra hatásról mesélnek majd az esten, ahol vetítést is összeállítunk és – szokás szerint – lesz élőzene is.

Bíró Eszter színművész, énekes és Födő Sándor ’Fodo’ zeneszerző, zenész

Bíró Eszter sokoldalú előadóművész: énekes, filmszínész, musical színész, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. 2007 végén jelent meg első saját világzenei albuma, az Ezter, amelyen a világ számos szegletéből összegyűjtött zsidó folklór dallamait dolgozza fel mai hangszerelésben, új, egyedi felfogásban. Pályafutása a Miss Saigon főszerepével kezdődött. Az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után a Budapest Klezmer Band énekese (2002 - 2008-ig), majd Az Operaház Fantomja és a Mozart! című musicalek, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője.

Ifj. Födő Sándor az Azuma Clan és az EZTER hangszerelője, zeneszerzője és zenei producere, kétszeres platinalemezes és kétszeres aranylemezes zeneszerző. Dobos, ütőhangszeres, zongorista, zeneszerző, hangszerelő és producer. Játszott többek között a Jazzpression, a Freeport, Ágens, Presser Gábor és Gerendás Péter zenekaraiban, jelenleg Bródy János, Nikola Parov, Marozsán Erika, Juhász Gábor, Fábián Juli, Oláh Czumo Árpád, valamint Halász Judit koncertjeinek állandó közreműködője. Szerzeményei és feldolgozásai, az Azuma Clan mellett, hallhatóak több Halász Judit, Martonosi György és EZTER lemezein.

Ivánka Katalin és férje, Ivánka András dizájnerek - hazánk legnépszerűbb dizájner házaspárja. Nekik köszönhetően a világ bármely pontján tudják, milyen a magyar beton, és milyen kreatív módon lehet újragondolni, felhasználni, alkotni vele. Az IVANKA Beton Design kis családi vállalkozásként indult 2004-ben. Ma már 80 százalékban exportra termelnek. Az IVANKA Stúdiót 2004-ben alapította Ivánka Katalin és Ivánka András Rudolf. A házaspár különleges betontechnológiával innovatív burkolatokat, bútorokat, design tárgyakat és divattermékeket készít. Első találkozásuk a betonnal az évezred elejére tehető, amikor is Kanadában meglátták az anyagot egy kézzel simított konyhapult formájában. Az IVANKA startupként indult, első generációs cégként, már Magyarországon.

Pataki Ági és Kovács Gábor producerek

Pataki Ági nevét és szépségét egy ország ismeri - a Fabulon arcaként - a Richter Gedeon Nyrt. kozmetikuma – mintegy két évtizeden át tündökölt, ő volt az első magyar szupermodell. A Kálvin téri tűzfalról Pataki Ági tekintett az arra haladókra egy gigantikus seccóról, szerepelt a Szeressétek Ódor Emíliát (r.: Sándor Pál) című filmben, volt két butikja, melyek csaknem tizenöt évig működtek a Váci utcában. Ma producerként dolgozik – többek között a nagysikerű Üvegtigrisek (2000; 2006), a Halálkeringő (2010), a Kalandorok (2008) vagy a Fehér tenyér (2005) producere volt.

Férje, Kovács Gábor producer, aki a '90-es évek elején alapította első saját produkciós irodáját.

Közösen immár húsz éve vezetik a Filmpartners-t, amely reklámfilmtől a nagyjátékfilmig gyártja a mozgó képet. Előbbit megrendelésre, utóbbit elhivatottságból. Ami a jövőt illeti: azt szeretnék, készüljön minél több olyan magyar film, amely lehetőséget ad arra, hogy valaki – ott fent – visszaállítsa a műfaj presztízsét.

Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművészek – A kortárs magyar képzőművészet kiemelkedői alkotói, kiknek képi világa, festményeinek hangulatvilága nagyon hasonlít, amiben persze semmi meglepő nincs, lévén az alkotók házasok - huszonhat éve. "Az együtt töltött idő magával hozza a közös világlátást is – mondja Vojnich Erzsébet. – Én persze meglehetősen különbözőnek találom a képeket, bár az igaz, hogy színvilágban mindketten kerüljük a harsány árnyalatokat, és inkább a visszafogott színeket alkalmazzuk."

Vojnich Erzsébet a számtalan díj és elismerés mellett (Derkovits-ösztöndíj, Derkovits nívódíj, a finnországi Yuho Rissanen-díj, 1991-ben Cagnes-Sur-Merben elnyeri a zsűri díját (23e Festival International de la Peinture), Munkácsy Mihály-díj) 2007-ben elnyerte az AEGON Művészeti Társdíjat is. Szüts Miklós anyai ágon dédapja Degré Alajos, író, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik vezetője. Lechner Lajos, építésznek is dédunokája. 1972 óta kiállító művész. A főiskola elvégzését követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott.

A New York Művész Páholy április 28-i estjére a belépőjegy 1800 Ft-os áron a helyszínen váltható, ez egy kávé, pohár bor vagy pezsgő árát is tartalmazza.

Kezdés: 19.00 óra

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/658653174170097/

A program megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges, jelentkezni a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen lehet.

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing