Tállyának is lesz borlovagrendje

Taille néven alakul meg Tokaj-Hegyalja egyik legjelentősebb bortermelő települése, Tállya borlovagrendje pénteken, a Tállyai Borünnep keretében .
Az egyesület céljai között jelölte meg a tállyai borkultúra, szőlő- és bortermelés, a helyi pincészetekhez kapcsolódó turizmus támogatását és a valaha szebb időket megélt település újjáélesztését, a Tokaj-hegyaljai vérkeringésbe való visszatérésének elősegítését, mindezt a szűkebb és tágabb értelmezésű régión belüli méltó szerepének visszaállítására irányuló törekvések felvállalásán keresztül.

Ennek első lépéseként alapítja meg a Tállyáért Egyesület a Taille Borlovagrendet, mely a közösségi borkulturális célok előmozdítását igyekszik majd a jövőben segíteni. A borlovagrendi avatás a kétnapos Tállyai Borünnep idei programjainak egyike.

A Taille cím Tállya alapítására utal: a település feltehetőleg francia nyelvű bevándorlóktól kapta a nevét, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. Az elnevezés a francia taille (vágás, irtás) szóból ered, és valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt a domboldal bozótosát kiirtották.

A hegyaljai településre érkezők pénteken többek között Kovács András stand-up comedy show-ján vehetnek részt, szombaton bebarangolhatják Tállyát vagy meghallgathatják Harcsa Veronika koncertjét, az Oroszlános Borvendéglő pedig mindkét napon négyfogásos borvacsorával várja a vendégeket.

A Tállyai Borünnep részletes programját a www.tokaj-turizmus.hu/tallyai-borunnep-p-1034.html oldalon találhatják meg az érdeklődők.

 

 

 

MTI 2014. május 13., kedd 15:01
Fotó: boraszportal.hu 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing