Szüreti hangulat a konyhában

Ismerjük-e a babonát, miszerint a Máté napi tiszta idő, jó bortermést hoz? Szeptember végén hivatalosan is elkezdődnek a szüreti mulatságok, amelyeket dalok, mesék, népszokások és jó szüreti ételek kísérnek. Íme egy kis kedvcsináló, hogy otthon is átélhessük a lugasok hangulatát.

Tudtuk-e?

Régen a szüret a falu közös ünnepe volt. Sátoros ünnepnek számított, a szüret idejére még az idegen földön vitézkedő emberek is hazatértek.

Hagyományosan zajkeltéssel indult a szüret, riogatással, vagy pisztolylövéssel. A lányok, asszonyok kosárba metszették, a legények pedig puttonyba gyűjtötték a szőlőt.

A szüreti felvonulás jellegzetes szereplője volt a botra vagy hordóra ültetett, piros ruhás férfibábu. Baksus figurája Bacchuszt (másik nevén Dionüszoszt), a görög mitológia boristenét szimbolizálta.

A nap végén a szüretelők szüreti koszorút vittek a vállukon, amelyet búzával és szalagokkal díszítettek. A földesúr kapujába gyűlve dicsérték a termést, aztán a földesúr táncos mulatsága következett.

Egy kis kedvcsináló, hogy otthon is átélhessük a szüreti lugasok forgatag hangulatát!

 

Fehérboros szőlőleves 4 személyre

Hozzávalók:

1 kg fehér szőlő (lehet vegyes is)

5 dkg cukor (nád, nyírfa)

1 teáskanál fahéj

10 szem szegfűszeg

1 dl fehérbor

2 evőkanál étkezési keményítő

1/2 citrom leve

 

Elkészítés:

Mossuk meg a szőlőt és szemezzük le, majd tegyük a szőlőszemeket egy lábosba. Adjunk hozzá cukrot, fűszerezzük fahéjjal és szegfűszeggel, majd öntsük fel borral és fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzzük a levest közepes lángon, majd ha forr, adjunk hozzá keményítőt, és még egyszer forraljuk össze. Végül tálaljuk a kész ételt friss, hűsítő mentával, és fogyasszuk egészséggel!

 

Comp-Let Event & Party Service >>>


Cikkajánló
- A talajban rejlik a szatmári szilva titka
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
- 50 éves a KVIK!
- Az AsiaCenter nyuszija Húsvétkor is kedveskedik!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing