Szombaton kezdődik a 2012-es Nemzeti Vágta

Dámalovaglással, dupla jótékonysági sztárfutammal, a hagyományos Országkonyhával és Vágta Korzóval várja vendégeit hétvégén a Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök terén és környékén.

Az ötéves évfordulóját ünneplő Nemzeti Vágta a magyar települések legnagyobb seregszemléje. Az esemény középpontjában álló, a magyar tradíciókra épülő történelmi hangulatú lovasverseny mellett az Erzsébet királyné által meghonosított, több száz éves hagyománnyal rendelkező dámalovaglást, vagyis féloldalas lovaglást idén először elevenítik fel ismert személyek. Janicsák Veca és Détár Enikő vasárnap délután vonulnak fel lóháton, mögöttük kocsival a többi hölgy kíséri majd őket.

A nagy sikerű lovas rendezvénnyel kapcsolatban idén több változtatás is történt: a két nap alatt a versenyeken és a bemutatókon részt vevő több mint 210 lovat ezúttal a jégpálya területén helyezik el mintegy 210 boxban - mondta el Szotyori-Nagy Kristóf versenyigazgató az MTI-kérdésére.

Kizárták idén a versenyből az angol telivéreket. A szabályzat szerint minden fajtájú és nemű, legalább ötéves lóval részt lehet venni a megmérettetésen, kivéve az ismeretlen származású, valamint angol telivér, verseny félvér fajtájú, vagy genetikailag oda sorolható lovakat. A szervezők ezzel is a magyar lófajták tenyésztését szeretnék támogatni illetve a lovas társadalmat minél nagyobb létszámban versenyre hívni - fejtette ki Szotyori-Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója.

A tavalyi vágtához hasonlóan idén is 72 település lovasa méri össze gyorsaságát. A tizenkét előfutamot szombaton rendezik meg, ezek első és második helyezettjei jutnak tovább a vasárnapi, összesen öt középfutamra. A középfutamok győztesei a délutáni döntőn versengenek a 2012-es Nemzeti Vágta legjobb lovasa címért.

A futamok között sem unatkozhat a közönség, hiszen megrendezik többek között a nagy sikerű Kishuszár Vágtát, lesz díjugratás, korlátugrató, magasugrató és kocsitoló verseny, lovas bemutatók és természetesen Fogatvágta illetve Jótékonysági Sztárfutam, utóbbiak duplán. A kiállítói sátrak között az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozata is képviselteti magát.

Bár az előfutamok csak szombaton kezdődnek, az ország minden tájáról származó finom ételeket és italokat kínáló Országkonyha már csütörtöktől, a részt vevő településeket bemutató Vágta Korzó pedig péntektől várja az érdeklődőket. Az Országkonyha központi témája idén a liba, de ezen kívül a többi hagyományos húsfajták - mangalica, szürkemarha, kacsa, folyami és tavi halak - is megkóstolhatók a lovas versenyek ideje alatt.

A szervezők szerint az időjárás változása nem okoz gondot a versenyek szempontjából, hiszen a Hősök tere körül kiépített pálya vízelvezető rendszere lehetővé teszi, hogy esőben is változtatások nélkül rendezzék meg a futamokat.

A Nemzeti Vágtát minden évben egy magyar történelmi személyiség, hős emlékének szentelik. Idén az 1848-49-es forradalomban nagy szerepet játszó Károlyi István gróf emléke előtt tisztelegnek. A gróf az 1848-as márciusi forradalom után elsőként jelentkezett a Nemzetőrségbe, majd saját költségén hozta létre a 16. huszárezredet. A közösségi célú mecenatúra kiemelkedő példájaként emlékezik meg róla az ötödik Nemzeti Vágta.

A versenyeket idén a közmédia közvetíti. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és Nemzeti Vágta szervezőivel aláírt stratégiai együttműködési megállapodás alapján a vágta, köztük az egyik elővágtája, a Székely Vágta minden versenyét a közszolgálati csatornák közvetítik, és műsoraikban is kiemelt figyelmet fordítanak az eseményekre, valamint a hozzájuk kapcsolódó rendezvényekre. A nézők a szombati napról két húszperces összefoglalót láthatnak az M1 csatornán, a döntőt vasárnap az M1 élőben közvetíti.

A rendezvényhez a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is csatlakozik azzal, hogy a vágtára utazóknak 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapest Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarra. A kedvezmény legkorábban az esemény első napjától, legkésőbb a rendezvényt követő napig, szeptember 17-én éjfélig vehető igénybe. A kedvezményes árú jegyet a visszautazáshoz a rendezvény helyszínén le kell bélyegeztetni.

A gasztronómiai, turisztikai és történelmi fesztiválhoz kapcsolódó egyéb információk megtalálhatók a Nemzeti Vágta honlapján (www.vagta.hu).

 

MTI 2012. szeptember 13., csütörtök 18:25


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing