Szombaton ismét megrendezik a Ludovika Fesztivált az Orczy-parkban

2016.05.04. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A honvédtisztavatást megelőző "száznapos ünnepség" hagyományait folytatva szombaton az Orczy-parkban ismét megrendezi a Ludovika Fesztivált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE).

A Ludovika Fesztivál múltja 1924-ig nyúlik vissza, amikor a 18. században megkezdett és 1919-ben megszakadt száznapos ünnepséget - amely az avatásig hátralévő időt jelöli - ismét megtartották a végzős akadémisták tiszteletére.

Az immár hetedik alkalommal megrendezendő Ludovika Fesztiválon az érdeklődők különféle játékokon, vetélkedőkön, változatos családi- és gyermekprogramokon vehetnek részt. Megismerkedhetnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, sportegyesületével, hallgatói önkormányzatával. Mindemellett a látogatókat gasztrosétány, számos katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatósátor, veterán és harcászati gépjármű is várja. A fesztivál ideje alatt helyszíni regisztrációt követően az Orczy Kalandpark és a Ludovika főépülete egyaránt ingyenesen látogatható.

A 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka. Ezután a Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvédtisztjelöltjei részére adnak át elismeréseket, így a Szent László-díjat, a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat.

Ezt követően a Magyar Honvédség Központi Katonazenekarának zenés alaki bemutatójával folytatódik a program, de a délután 5 óráig tartó rendezvényen műsort ad a tatai helyőrség zenekara, valamint a Nemzeti Honvéd Díszegység Különleges Díszelgő Csoportja is.

A délelőtt folyamán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai és a rendőrtiszti kar hallgatói szemléltetik a kutyás bevetést, de bemutatkoznak a honvédség tűzszerész ezredének robbanóanyag-kereső kutyái is, s a szolnoki helikopter bázis is készül kutyás bemutatóval.

Mindemellett a Katasztrófavédelmi Intézet műszaki mentést szemlélteti roncsvágással, míg a rendőrtiszti kar hallgatói és az egyetem sportegyesülete intézkedéstaktikai és közelharc, majd később tonfa bemutatót tartanak. Az egész napos programokat az egyetem sportegyesületének hagyományőrzőinek 1848-as, valamint I. világháborús harcászati bemutatója zárja.

A fesztivál programjairól részletes információk találhatók az NKE honlapján (http://uni-nke.hu/esemenyek/2016/05/07/ludovika-fesztival-es-szaznapos-unnepseg), valamint az esemény Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/events/707357862737030/).

 

 

 

MTI 2016. május 4., szerda 15:03


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing