Színes Szent Márton-napi programok a hétvégén Hollókőn

2016.11.10. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Turizmus

Szombaton Szent Márton legendájának életképeivel, középkori játékokkal és harci bemutatóval, vásárral, főgúnár-választással, gyermekprogramokkal, vasárnap egy 300 éves, egyháztörténeti ritkaságnak számító lobogó újraszentelésével várják a hollókői ófaluban a vendégeket.

Pannóniai Szent Márton Hollókő védőszentje, ezért a világörökség részét képező ófaluban már kilencedik alkalommal rendezik meg a vigasságot - tájékoztatta Kelecsényi Péter, a helyi Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) vezetője az MTI-t csütörtökön.

Szombat délelőtt először Szent Márton legendájából mutatnak be életképeket, a közönséget középkori harci bemutató és libás játékok szórakoztatják, a vállalkozó szelleműek pedig tréfás vetélkedőn szállhatnak harcba a Hollókő Főgúnárja címért. Az érdeklődők találkozhatnak a rendezvényen Ludas Matyival és Döbrögi urasággal is - tette hozzá a TDM vezetője.

A vendégek a hollókői piacon libahúsból készült fogásokat, házi süteményeket és lekvárokat kóstolhatnak, a templom mellett pedig kinyitják a régi iskolát, ahol gyermekprogramok lesznek. A község védőszentjének ünnepére restaurálták a római katolikus templom egyik értékes műtárgyát is, a szakértők által legalább háromszáz évesre becsült lobogót - közölte Szabó Csaba, Hollókő polgármestere az MTI-vel.

Hozzátette: a ritka művészettörténeti kincs egyik oldalára piétát, a másikra pedig Szent Mártont festették. A műtárgyat a gyöngyösi Szent Bertalan-templom kincstárában újították fel. Szent Márton születésének 1700. évében újra szentelik az egyházközség jelentős eszmei értékkel bíró tulajdonát. A település védőszentjének ünnepi szentmiséje vasárnap 11 órakor kezdődik a hollókői templomban - fogalmazott a polgármester.

 

 

 

MTI 2016. november 10., csütörtök 14:36


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing