Színes programok februári estékre az EU Pontban

Az Európa Pont színes programkavalkáddal készül a februári hideg estékre: képzeletben Kolozsvárra, az idei év ifjúsági fővárosába utazunk, iskolások rajzaiból készült kiállítással várjuk az érdeklődőket, a filmklubban a Suszter, szabó, baka, kém című filmet vetítjük, a Szputynik segítségével pedig minden érdeklődőt várunk egy interaktív, de nagyon komoly társasjátékra.

A hónap első programján, 12-én a Szputnyik Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület segítségével bemutatjuk, milyen nehéz körülmények között – például munka nélkül – megélni a mai Magyarországon. Az interaktív, elgondolkodtató színházi előadás a játék érzelmi energiáját használja arra, hogy a munka, pénz és erőforrások nélküli megmaradás helyzetét átélhessék a résztvevők, ahogy a játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy órára. Ha egy játékos átéli, hogy mire elég a segély vagy a családi pótlék, hogy csak rossz lehetőségek közül választhat, akkor lehet esély arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritást válassza. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a regisztracio@eu.hu e-mail címen lehet.

Február 19-én az idei ifjúsági főváros kapcsán a menü: egy csésze Kolozsvár. Bemutatjuk a kincses város látnivalóit és titkait, a színes egyetemi várost Mátyás király szülőházától a Házsongárdi temetőn keresztül a Bulgakov irodalmi kocsmáig. Miközben elmeséljük, hogy milyen programok várnak a Kolozsvárra érkező és az ott élő fiatalokra 2015-ben, megkóstoljuk az erdélyi konyha pár specialitását. Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga újságíró, a rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: regisztrálni 2015. február 10-től lehet, a regisztracio@eu.hu e-mail címen.

Az EU idén, a fejlesztés európai éve kapcsán különösen nagy hangsúlyt fektet az uniós fejlesztéspolitika megismertetésére, hogy minél többen tudjanak róla, hogyan lett az EU a világ legnagyobb segélydonora, és pontosan hol, kiket, milyen formában támogat. Az európai fejlesztési év fontos célja az is, hogy minél több uniós polgárt bevonjon a fejlesztési segélyezésbe. Február 24-én, az év hivatalos magyarországi nyitóeseményén bemutatkoznak az ebben aktívan résztvevő magyar szervezetek, újságírók és a téma szakértői.

Lumière filmklubunkban 27-én egy igazi brit kémjátszmát mutatunk be: a számos európai díjat besepert Suszter, szabó, baka, kém kerül majd a vászonra Gary Oldman, Tom Hardy és Benedict Cumberbatch főszereplésével.

Idén is rengeteg szebbnél-szebb alkotás érkezett az EP Tájékoztatási Irodája hagyományos rajzversenyére – a legjobb pályamunkák február 27-től tekinthetőek meg az Európa Pontban. Az Európa Pont februári programjairól részletes leírása a Facebook.com/europapont oldalon olvasható. Valamennyi program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Helyszín:

Európa Pont / Millenáris Park - 1024 Budapest, Lövőház u. 35.

 

Részletes program

 

2015. február 12. (csütörtök) 18:00

Szociopoly- színházi társasjáték

A Szputnyik Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös produkciója

Ma Magyarországon a szegénység mintegy másfélmillió embert érintő probléma, a hivatalos adatok szerint minden negyedik gyerek szegény családban nevelkedik.

A Szociopoly azonban nem a szegénységből csinál játékot. A játék érzelmi energiáját használja arra, hogy a munka, pénz és erőforrások nélküli megmaradás helyzetét átélhessék a résztvevők. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy órára. Mindenki maga hozhat döntéseket: akar-e feketén dolgozni, befizeti-e a villanyszámláját, fordul-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos átéli, hogy csak rossz alternatívák közül választhat, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritást válassza.

 

Alkotók:

Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata

Szöveg: Fábián Gábor

Játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna/ Gerle Andrea, Jaskó Bálint/Molnár Csaba

Dramaturg: Róbert Júlia

Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni

Nemzetközi projektvezető: Ságodi Ildikó

Asszisztens: Pass Andrea

Rendező: Fábián Gábor

 

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a regisztracio@eu.hu e-mail címen lehet.

 

2014. február 19. (csütörtök) 18:00

Egy csésze Európa: Kolozsvár

2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa. Februárban a menü ezért: Egy csésze Kolozsvár. Bemutatjuk a Kincses Város látnivalóit és titkait, Mátyás király szülőházától a Házsongárdi temetőn keresztül a Bulgakov irodalmi kocsmáig. Nem felejtjük el megemlíteni, hogy Kolozsvár Románia második legnagyobb városa és egyik legnagyobb egyetemi központja. Közel 100 ezer diák tanul 11 egyetemen. Erdély szíve különleges hely és büszke arra, hogy multikulturális város. Miközben elmeséljük, hogy milyen programok várnak a Kolozsvárra érkező és az ott élő fiatalokra 2015-ben, megkóstoljuk a erdélyi konyha pár specialitását.

Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga, újságíró.

Az Egy csésze Kolozsvár ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött esemény. Regisztrálni 2015. február 12-től lehet, a regisztracio@eu.hu e-mail címen.

 

 

2015. február 24. (kedd)

„A mi világunk , a mi méltóságunk, a mi jövőnk" - A FEJLESZTÉS EURÓPAI ÉVE

Magyarország 2015

A 2015 a fejlesztés európai éve, melynek célkitűzése, hogy felhívja a polgárok figyelmét az EU azon fejlesztési együttműködési támogatásaira, melyeket a határain kívüli fejlődő országoknak és régióknak juttat a szegénység felszámolása és a világ fenntartható jövőjének biztosítása érdekében.

A fejlesztés európai éve hazai nyitó rendezvényén Kovács Ádám Zoltán, a KKM helyettes államtitkára ismerteti az Év programját és annak célkitűzéseit, az Év nagyköveteit és a sikeresen pályázó, nemzetközi fejlesztésben aktív civil szervezeteket. A közönség olyan szakembereket és újságírókat is megismerhet, akik személyes történeteiken keresztül mutatják be, hogy európai polgárként miként tehetünk többet a világ fenntarthatóságáért, a szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolásáért.

Az Év további sokszínű, párbeszédre és aktív részvételre ösztönző programokkal vár mindenkit!

 

2015. február 27 – 2015. március 27.

„Te és a környezeted” – rajzkiállítás

Az országos rajzverseny nyertes alkotásainak kiállítása

Az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája által meghirdetett országos rajzpályázatra 10-15 év közötti általános iskolások küldték be alkotásaikat. A gyerekek rajzaikon keresztül bemutatják, hogy mennyiben változott meg az elmúlt években közvetlen környezetük az ország uniós csatlakozásának hatására. Emellett arra is keresik a választ, hogy mit tehetünk közösen a jövőben környezetünk védelméért itthon és Európában. A rengeteg beérkezett alkotás közül 24-et állítunk ki az Európa Pontban.

 

 

Február 27. (péntek) 19:00

Lumiére Filmklub

Suszter, szabó, baka, kém

A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen - tehát leleplezése mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek szégyellt emlékei, halálosan veszélyes kémek alkotják munkája gerincét mindaddig, míg egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy) fel nem tűnik. Ahogy segítségével egyre több tény tárul Smiley elé, egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja is egyre élesebbé válik.

 

Díjak:

BAFTA-díj (2012) - Legjobb adaptált forgatókönyv

BAFTA-díj (2012) - Legjobb brit film

Európai Filmdíj (2012) - Legjobb látványtervezés

Európai Filmdíj (2012) - Legjobb filmzene


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing