Színes programok a Tisza-tó napja rendezvénysorozaton

2017.05.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Horgászverseny, triatlonverseny, kerékpártúra, vetélkedő is szerepel többek között a május 8. és 16. közötti Tisza-tó napja elnevezésű rendezvénysorozaton - mondta a térség egységes képviseletét felvállaló Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke hétfőn Szolnokon, a társszervezetekkel közös sajtótájékoztatón.

Kovács Sándor, aki egyben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke is, elmondta: a 10. Tisza-tó napja rendezvénysorozat a társszervezetek összefogásával valósul meg. Hozzátette: bár a rendezvénysorozattal kezdődik a nyári szezon, a tó és térsége négy évszakos turisztikai attrakció. Szólt arról, hogy idén is folytatódik a Tiszta tó a Tisza-tó projekt.

A környezettudatos szemléletformálást előtérbe helyező program egyik kulcsfontosságú eleme a szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezése a tó kikötőiben és strandjain - közölte. Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: május 10-én kerül sor a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság nyitó ülésére a poroszlói ökocentrumban. Felidézte, hogy a bizottságot tíz évvel ezelőtt alakította meg a Borsod-Abaúj-Zemlén, a Heves és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, minden évben más-más főkapitányság vállalja a gesztorságot.

A bizottsági üléseken civil szervezetek, rendezvényszervezők is részt vesznek. A cél, hogy az eddigi évekhez hasonlóan, balesetmentesen, tragédia nélkül tudják zárni az idegenforgalmi idényt. Május 12-én harmadik alkalommal rendezik meg a Rendőr Tisza-tavi Triatlont Tiszafüreden, amelyre a közigazgatásban résztvevő szervezetek mellett civil szervezeteket is meghívtak. A versenyszámok között lesz sárkányhajózás, lábtenisz- és főzőverseny is. Május 16-án negyedik alkalommal kerül sor rendőrségi futóversenyre a tó körül, a rendvédelmi dolgozók Tiszafüredről indulnak. Hozzátette: a Belügyminisztérium szervezésében zajló, pontot érő versenyen minden évben több megyei rendőr-főkapitányság vesz részt.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója elmondta: lakossági futóverseny is lesz május 16-án Tiszafüreden, általános iskolás fiatalok részvételével. Kitért arra, hogy a megnövekedett kerékpáros-forgalom biztonsága érdekében a Kötivizig a Tisza-tavi árvízvédelmi töltést április 25-től - a nyári vízszint időszakára - kétkerekű járművel átjárható sorompókkal lezárja. A horgászhelyek, kikötők továbbra is elérhetőek gépkocsival - jegyezte meg. Hozzátette: tavaly első alkalommal haladta meg a 20 ezret a kiskörei vízlépcsőnél áthaladó kerékpárosok száma, amely vélhetően egyezik a tavat megkerülő kerékpárosok számával.

Szabó István, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. marketing menedzsere az eseményen elmondta: május 11-én a szervezet tiszafüredi telephelyén horgászversenyt tartanak, az érdeklődőknek biztosítják a horgászfelszerelést- és jegyet, a csalikat is. Szabó Lajos, a Tisza-tavi Turizmusfejlesztő Egyesület képviseletében elmondta: május 13-án a környezettudatosság jegyében szerveznek kerékpártúrát a tó körül mintegy 60 kilométeren Tiszadorogma-Ároktő-Tiszacsege-Egyek-Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs- Abádszalók-Kiskörei Hallépcső útvonalon. A résztvevőket minden településen vendégül látják helyi jellegzetes étellel, itallal, de a vendégek helyi termékekkel is megismerkedhetnek. Kiemelte: régi vágyuk, hogy a Tisza-tónál megépüljön Magyarország első raftingpályája, ezért figyelemfelhívó programként raftingolással zárják a kerékpártúrát.

Pusztai Dorottya, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság oktatási szakreferense a sajtótájékoztatón szólt arról, hogy a Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntője május 15-én lesz Kiskörén. Hozzátette: idén több mint 60 csapat nevezett, a hatodik osztályosok öt hónapon keresztül öt írásbeli fordulón vettek részt a döntő előtt.

Az eseményen elhangzott, hogy a Tisza-tó napja programsorozat kísérőrendezvényét május 30-án Kiskörén tartja a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács. A Tisza-tavi turisztikai konferencia és szakmai műhelymunka kiemelt témája a tó helye a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy kiemelt turisztikai térségben.

Az eseményen környezettudatos ékszertervezés, újrahasznosított termékekből divatbemutató és kiállítás is lesz, valamint bemutatják a tó életnagyságú kabalafiguráját.

 

 

 

MTI 2017. május 8., hétfő 14:22


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing